rsum_17022206_17021912

Met pijn in het hart plaats ik deze kaart bovenaan het bericht. Eén van de zeker drie die ik de afgelopen dagen geplaatst heb en voor gewaarschuwd heb. Het Salzburgerland en ook Vorarlberg zou de volle laag krijgen. Die verwachting lijkt vrij exact uit te komen. Met als minpuntje -mea culpa- dat ik wat te optimistisch geweest ben met de sneeuwgrens. Te grenzeloos optimistisch (ik hoop er nu eenmaal altijd het beste van) én te veel vertrouwen in het Europese weermodel ECMWF dat er op de korte termijn in de details naar mijn idee meestal beter op zit. Echter het Amerikaanse GFS model kreeg helaas gelijk; Frederic legde vanmorgen in zijn bericht mooi uit hoe dat kwam.

ScreenHunter_1028 Feb. 21 20.08

In de reacties werd ik op het idee gebracht eens even te kijken hoeveel er eigenlijk al gevallen is. Meteociel weet bijna alles zo lijkt. Ook dit valt te vinden. Over het tijdvak 07-07 uur (24 uurs) in kaartvorm die in de ochtend opgemaakt wordt. Kunnen we voor de liefhebbers (zijn die er..?) dus morgenochtend nog even naar kijken. Voor nu kwam ik deze lijst tegen over 07-19 uur. Tja. Daar valt weinig aan toe te voegen. Ook in Oostelijk Zwitserland plaatselijk (Säntis) 20 mm te vloeibaar. Hoewel al rijkelijk geuit onder het ochtendbericht; toe maar dames en heren, lucht je hart. Wat een waardeloze dag. Mooier kunnen we het niet maken – en hebben wij (de weermannen) het ook niet willen maken.

news_17022406_17022112

Vrijdag zal de stemming omslaan wanneer het weer sneeuwt. Nog altijd kunnen we 15 tot 20 centimeter verwachten rond 1200 meter hoogte. Hogerop plaatselijk zeker meer. En onderin wordt het spannend of alle dalen weer wit zullen worden. Ik denk het wel. Ondanks mijn dus afgelopen zeperd probeer ik het opnieuw (maar zet ik voorzichtig in): we mogen er vanuit gaan dat de sneeuwgrens bij aanvang van de neerslag rond of onder de 1200 meter zal liggen en zal dalen tot in de laagste dalen. Wel zal dan de grootste intensiteit er uit zijn.

rart_17022409_17022112

Spannend is het ook hoe laag de sneeuwgrens in Duitsland komt te liggen. Nog altijd kan dat een zeer vervelende reisdag worden maar omdat de neerslag daar minder intens zal zijn dan in de Alpen én dan eerder voorzien zal het waarschijnlijk enigszins meevallen. Daar kijken we donderdag natuurlijk in detail naar.

MS_1047_ens

En dan maak ik vanavond even pas op de plaats. De berekeningen springen te veel heen en weer. En de winter is gelukkig nog lang. Kijk in dit ensemble voor Montafon  bijvoorbeeld maar eens naar de rode lijn die het langjarige gemiddelde van de temperatuur op 1500 meter hoogte aangeeft. Die stijgt de komende twee weken nog nauwelijks. En natuurlijk springen de talrijke lijntjes die voor vernieuwde kou gaan in het oog. Niet dat dat perse uitkomt maar wel om te beseffen dat het  gewoon kan. Het is onzinnig te stellen dat de winter over is tenzij je dat weet te onderbouwen met cijfers óf over een glazen beschikt. Morgen kijken we verder!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

84 reacties

Gesloten voor reacties.