Precies een week geleden op 18 december deed ik mijn allereerste negatieve boude voorspelling ooit. Op dat moment gaf het Europese model (vrij plotseling) een storm over midden-Duitsland aan met extreem veel regen aan de noordkant. Het Amerikaanse model berekende toen al de storm langs onze kust met ook een natte bedoeling in de Alpen. Het is dit laatste scenario geworden en voor de Alpen is het nauwelijks minder fraai. We moeten die harde werkelijkheid vandaag moedig onder ogen zien en degenen die op plekken zitten waar het meevalt geluk wensen. Hierboven een plaatje van de Feldberg waar het op moment van schrijven regent met pijpenstelen.

onweer2512

Je ziet het. De Feldberg ligt precies onder zo’n dikke rode punt en met een top van 1400m zie je dan geen sneeuwvlokken vandaag of beter gezegd: vanochtend. Vanmiddag kan de sneeuwgrens hier al dalen naar 500 tot 900m (gegevens voor Noord-Zwitserland). In de Franse Alpen ligt de sneeuwgrens ook nog fors hoog. Zie de plaat van Les Menuires op 1850m hieronder. Ik hoop dat mensen erkennen dat ondanks de juichverhalen over “de kerstdump” de laatste dagen ik en ook mijn teamleden altijd overeind gehouden hebben dat er een dikke kans is dat ik die BV toch zou winnen. De juichverhalen zullen wel morgen van toepassing zijn als het wel in veel gebieden aan de noordkant mooi sneeuwt tot in de lagere dalen. Ten aanzien van de verwachte hoeveelheden is nog grote onzekerheid…

feldberg2512

Nog eentje om te huilen van de Feldberg… heb ik op 18 december teveel gezegd?

stjohannpongau2512

St. Johann im Pongau vanochtend…

dorfgastein2512

Even verderop Dorfgastein….

mayrhofen2512

Mayrhofen representatief voor de rest van het Zillertal…. niet te verwarren met de Zillertal Arena die 700m hoger begint….

lesgets2512

Onze eigen Portes du Soleil waar we vijf dagen geleden nog smulden van plaatjes van een dump….

morzine2512

En onze arme Kees zit momenteel in de Portes du Soleil…. evenals Jur in Torgon…. het is zo’n schitterend gebied …. maar zo niet natuurlijk…

lesmenuires2512

In Les Menuires op 1850m ook nog geen mooi beeld…. hier en ook in de Portes du Soleil trouwens dwarrelen de vlokken zeker neer aan het einde van de middag…. Zie meteo Menuires en meteo Portes du Soleil.

chamrousse2512 chamrousse2512b

Waarom twee plaatjes uit Chamrousse in de zuidelijke Isère? Omdat het hier op 1650m en 1750m eerst groen en toen wit en nu weer groen is? Dat is al sneu genoeg…. nee omdat ik op http://meteoalerte.com/france/?area=se een melding tegen kom van 144mm regen in 6 uur en 26mm in 1 uur. Kan dat kloppen? Heftig zeg…

stelvio2512

Niet om aan te zien allemaal…. en dan nog te bedenken dat zelfs de die-hards niet kunnen skiën vandaag omdat de liften dicht zijn vanwege de Föhnstorm… we duiken snel over de Stelviopas naar de zuidkant en halen opgelucht adem…. hier tenminste vandaag al de sneeuw die we morgen al aan de noordkant verwachten….

simplon2512   

De harde wind maakt dat mijn Simplon schoorsteen geen hoedje krijgt maar het dumpt er wel….

madesimo2512     

Madesimo is al sinds gisterochtend koploper qua sneeuwval…. hier is al een halve meter gevallen…. bij de geweldige nieuwe webcamsite lookr.com zie je hoe de onderste sport van die zwarte “ladder” insneeuwt….

champorcher2512

Het Valle d’Aosta (zie meteo) doet ook al mooi mee mede omdat veel dorpjes hier erg hoog liggen…. hier heb je Champorcher op 1930m. 

breuilcervinia2512

En dit is in het skigebied van Breuil-Cervinia. Waar zal die man met die banaan al zo vroeg heen gaan? 

airolo2512

En hier Airolo in Tessin in Italiaans Zwitserland, het gebied waarvan men enkele jaren geleden nog zei dat verder investeren in de skisport geen zin meer zou hebben….

Isola 2000
Arjan postte vanochtend al twee mooie plaatjes uit Isola 2000.

 winterbanden

Winteruitrusting verplicht in Isola! 

adelboden2412

Voor we vooruit gaan kijken even alvast een blik op Adelboden gisteren. Ik meen dat Erwin en ik een weddenschap hebben over welke dag het warmst wordt in die plaats: gisteren of komende vrijdag. Ik begreep Erwins inzet meteen al niet maar nu ik de waarde van gisteren – +10,5° – zie, eet ik echt mijn hoed op als het vrijdag warmer zou zijn in Adelboden…  

httpv://www.youtube.com/watch?v=GFhipM8DswQ

Ik heb gisteren in mijn video voor Bizztravel vanaf 1 minuut 10 seconden aandacht besteed aan de Föhndoorbraak in het Karwendel gebied. Binnen 48 uur verdween alle sneeuw in het dal die juist wekenlang moedig had stand gehouden tegen de hoge temperaturen rond 1000-1500m.

zellamsee2512

Een plek waar de Föhndoorbraak veel minder heftig is, is Zell am See Kaprun. Vrijwel alle liften zijn vandaag open (check zelf). Dit komt omdat Zell am See voor de huidige windrichting aardig beschut ligt achter de Hohe Tauern. Vanaf morgen vrijdagochtend zit ik er in dit leuke “ik vertrek”-pension met appartementen dat nog verbouwd moet worden. Helaas geeft de laatste prognose op Bergfex aan dat het donderdag in het dal ook zal regenen. Tja dan win ik mijn BV4 dubbel. Maar fijn is het niet. Op de berg wordt 25cm vers verwacht. En op de gletsjer zal dat heerlijke droge poeder zijn. ZAMG meldt voor morgen een sneeuwgrens van 600 tot 1300m. Het gaat er dus letterlijk om hangen op 750m.   

8485

Hierboven 1984-1985 met een dooiende Elfstedentocht op 21 februari.

8586

Hierboven 1985-1986 met een vriezende Elfstedentocht op 26 februari.

8687

En 1986-1987 met net geen Elfstedentocht medio januari door sneeuwijs. In de reacties werd gespeculeerd over een herhaling van winter deze winter 1986-1987…. een storm eind december en dan begin januari de diepvries in… op de keper beschouwd hadden we toen 3 winters op rij met een scherp begin van de winter in januari. Nu ja net als een voetbalwedstrijd zich nooit herhaalt, herhaalt het weer zich ook nooit. Maar inspirerend is het wel. Speel met de grafieken op weergegevens.nl. Bedenk wel dat het destijds deep solar minimum was en dat we nu nog op solar max zitten. Zie nog eens mijn artikel Komen de echt bitterkoude winters pas na 2014? van november 2012.

wrf2512

 

Voor de afwisseling eens een plaatje van de verwachte accumulatie tot vrijdagochtend van het WRF model…. je ziet dat er in Zwitserland aan de noordkant nog een aanzienlijk gebied is waar 20 tot 50cm valt. In Oostenrijk is het aan de noordkant vooral 10 tot 20cm. En zie ook dat de noordelijke Franse Alpen zeker geen hoofdprijs winnen…. te meer ook er hier wel erg veel als regen lijkt neer te dalen en het maar geleidelijk in sneeuw overgaat (in Les Menuires nog geen verbetering).

 gfs06u2512

 

Met de prognose op langere termijn heb ik even op de GFS06 gewacht. Nu hij binnen is zien we het volgende: na de kerstdump loopt het kwik even weer aardig op. Dan komt zaterdagavond het volgende sneeuwfront in de Franse Alpen binnen. Die gaat tot en met maandagochtend precies hetzelfde verlopen als de huidige dump… in de Franse Alpen start de sneeuwgrens op 1700m en daalt deze snel naar 800m. In Oostenrijk zondag en maandag sneeuw boven 600 tot 1100m. Het zijn dus precies dezelfde dorpen die zich zorgen moeten maken. Nieuw in de GFS06 is dat de luchtdruk na het weekeinde zodanig oploopt dat de derde dump voor de jaarwisseling mislukt. Dat brengen we morgen opnieuw in kaart en vanavond als de kaarten ertoe nopen. Hierboven de beruchte laatste kaart van de run met een grote sneeuwdepressie over West-Europa. 

ens062512

Het ensemble voor Nederland is fraai omdat de hoofdrun heel mooi het gemiddelde volgt! De sneeuw aan het einde komt dus overeen met de kaart hierboven. Dit lijkt toch wel het meest reële verhaal inmiddels: na nog enkele zachte momenten gaan we heel geleidelijk naar kouder weer met begin januari oplopende (natte) sneeuwkansen. De sprong naar schaatsweer lijkt niet eerder dan 10 januari te komen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

74 reacties

Gesloten voor reacties.