montafon1502

We hadden nog geen klaagmuur dit seizoen. Geklaagd wordt er altijd wel maar een klaagmuur openen we pas als we van mening zijn dat collectief delen van ervaringen en uitfoeteren van een troosteloze dag of dagen het goede recept is. Het was v orige week natuurlijk allemaal verteld dat in dit weekeinde de sneeuwgrens omhoog zou schieten en dat het op uitgebreide schaal onder 1500m zou regenen. In Oostenrijk liep die fase tot en met vandaag en uit die hoek heb ik ook echt de nodige klachten gehoord. Hierboven Gaschurn in het Montafon. Moet ik weer komen met mijn houtskoolkrijtjes? Het is toch een schitterend dampend plaatje?

zonsondergang1502

Mooi van de andere categorie: de Aletschgletsjer in Wallis net over de grens van het Berner Oberland aan de achterkant van de Jungfrau Region. Wat een mooie zonsondergang. Met -12ºC is de kou hier ook echt weer binnen aan het lopen. Fijn dat het weer gaat winteren…

veelsneeuw

Vanochtend al wees ik op de vreemde pluk sneeuw die woensdag over Oostenrijk en Tsjechië trekt. Het Oostenrijks weerbericht is optimistisch: In Summe sind bis Mittag in vielen Regionen größere Schneemengen zu erwarten. Kijk daar hou ik van. Niet altijd dat nauwkeurige gedoe over exacte centimeters sneeuw (toch niet te zeggen). Nee: grotere hoeveelheden sneeuw. En toch? Zou het echt bij 1025hPa.

verschil-modellen

Of komend weekeinde de klaagmuur weer open moet? Het Amerikaanse model ging uit van een schampend front en komt nu zelfs met Kaiserwetter. Het Europese model blijft een glijbaan naar de Alpen jagen met wel een flinke westcomponent en grote onzekerheid over de sneeuwgrens. Niet op vooruitlopen is het devies. We weten het niet. Dan maar even hindcasten wat we wel netjes voorspeld hebben: Marokko vandaag…

https://www.youtube.com/watch?v=yQ2D_hck7sM
Ifrane ligt op 1700m in de Midden-Atlas.

seasurface

Leuk om te zien wat de oceaan ondertussen doet. Ik vergelijk december 2010 (remember? – sterke La Ninja), december 2015 (El Ninjo met koude vlek onder Groenland) en nu (El Ninjo afzwakkend en hele Atlantische Oceaan koud).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

74 reacties

Gesloten voor reacties.