garfrescha1612

In navolging van de klaagmuur van eerste kerstdag 2013 (en ook die van februari 2014) vandaag een klaagmuur voor de situatie in de hele Alpen. Maar evengoed ook voor Bulgarije waar Corendon tegenwoordig schitterende wintersportvakanties aanbiedt. En zelfs voor Scandinavië waar de witte kerst op veel plekken allerminst zeker is. Hierboven zie het gelukkig nog wel sneeuwen in Montafon vandaag. Maar niet beneden in de dorpen.

maandagsneeuw

We stippen vandaag alleen een paar dingen aan. De sneeuwgrens komende maandag bijvoorbeeld. Die kan nog steeds zo rond de 1200 meter uitkomen in de noordelijke stuwingszones. Dorpen daaronder worden nog groener dan ze al waren. Frisgroen!

zuidkant

Met kerst zien we puur teflon met aan de zuidwestelijke Alpen een beetje buiigheid. Sneeuwgrens? Rond 1600m. Kou is ver. Heel ver te zoeken. Ja het sneeuwt weer op de Atlantische Oceaan. Zullen we daar dan maar heen varen met een cruise?

zondag27

De ochtendrun van het Amerikaanse model toont een speldenprik door de teflon op 27 december. De hele Alpen een beetje sneeuw boven 1000m. Misschien ook lager. Dat zou een opstekertje zijn wat de mensen voor de tweede vakantie week gegund is. Echte stevige dumps hebben we al even niet meer gezien in de modellen. Je ziet hier ook activatie aan de zuidkant. Nou het is ze gegund als het daar dan het meeste sneeuwt. Wat een winter!

newyork

In Amerika zien we bij het prikpunt rond New York hoe de El Ninjo winter zich daar echt in bochten kronkelt! Kun je het nog volgen?

grimentz-zinal_grand-plan1612

Val d’Anniviers is de sneeuw al voorbij. Hoog genoeg dus. Lekker rustig! Posten jullie maar de groene plaatjes op de klaagmuur. Morgen schijnt in de Franse Alpen al weer de zon. Zaterdag dan een nieuw zwak frontje. Hopelijk breekt het zondag overal open. Maandag dan even die dip met weer regen in de dalen. Dan een week die echt veel aangenamer gaat zijn in de Alpen dan thuis. Als je het mentaal trekt dan! Laten we een fotowedstrijd doen wie de leukste oplossingen verzint! En sowieso: shorts en bikini mee.

Categorieën: Klaagmuur

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

128 reacties

Gesloten voor reacties.