garfrescha1612

In navolging van de klaagmuur van eerste kerstdag 2013 (en ook die van februari 2014) vandaag een klaagmuur voor de situatie in de hele Alpen. Maar evengoed ook voor Bulgarije waar Corendon tegenwoordig schitterende wintersportvakanties aanbiedt. En zelfs voor Scandinavië waar de witte kerst op veel plekken allerminst zeker is. Hierboven zie het gelukkig nog wel sneeuwen in Montafon vandaag. Maar niet beneden in de dorpen.

maandagsneeuw

We stippen vandaag alleen een paar dingen aan. De sneeuwgrens komende maandag bijvoorbeeld. Die kan nog steeds zo rond de 1200 meter uitkomen in de noordelijke stuwingszones. Dorpen daaronder worden nog groener dan ze al waren. Frisgroen!

zuidkant

Met kerst zien we puur teflon met aan de zuidwestelijke Alpen een beetje buiigheid. Sneeuwgrens? Rond 1600m. Kou is ver. Heel ver te zoeken. Ja het sneeuwt weer op de Atlantische Oceaan. Zullen we daar dan maar heen varen met een cruise?

zondag27

De ochtendrun van het Amerikaanse model toont een speldenprik door de teflon op 27 december. De hele Alpen een beetje sneeuw boven 1000m. Misschien ook lager. Dat zou een opstekertje zijn wat de mensen voor de tweede vakantie week gegund is. Echte stevige dumps hebben we al even niet meer gezien in de modellen. Je ziet hier ook activatie aan de zuidkant. Nou het is ze gegund als het daar dan het meeste sneeuwt. Wat een winter!

newyork

In Amerika zien we bij het prikpunt rond New York hoe de El Ninjo winter zich daar echt in bochten kronkelt! Kun je het nog volgen?

grimentz-zinal_grand-plan1612

Val d’Anniviers is de sneeuw al voorbij. Hoog genoeg dus. Lekker rustig! Posten jullie maar de groene plaatjes op de klaagmuur. Morgen schijnt in de Franse Alpen al weer de zon. Zaterdag dan een nieuw zwak frontje. Hopelijk breekt het zondag overal open. Maandag dan even die dip met weer regen in de dalen. Dan een week die echt veel aangenamer gaat zijn in de Alpen dan thuis. Als je het mentaal trekt dan! Laten we een fotowedstrijd doen wie de leukste oplossingen verzint! En sowieso: shorts en bikini mee.

Categorieën: Klaagmuur

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

128 reacties

Gesloten voor reacties.