De winter laat zich niet tegenhouden en dan moeten we ook niet vreemd opkijken als heel snel al in verschillende skigebieden wordt geskied. De World Cup in Sölden is 25 en 26 oktober en verschillende lager gelegen skigebieden is het al gelukt om een of twee weken voor dat event trainingspistes klaar te hebben. Op de gletsjers is er meer zekerheid natuurlijk. Zo ook op het Kitzsteinhorn van Zell am See Kaprun. Daar heeft men net de knoop doorgehakt: vrijdag 3 oktober gaat het gebied open.

gletsjerjet

Als je deze winter naar Kaprun gaat dan zul je zeker de bouwwerken zien voor de Gletsjerjet 3 + 4 die het skigebied vanaf 2015-2016 helemaal zullen completeren (zie hierr). De gebruikelijke wachttijden bij het Alpincenter zijn dan voorbij. Over 10 dagen echter als de gletsjer voor de aankomende winter open gaat zal het lekker rustig zijn verwacht ik. Hopelijk gaat onze Valentijn of Michiel van Chalet Sonnentanz een kijkje nemen.    

PS Over ghletsjers gesproken: in het actuele nummer van Bergen Magazine staat een artikel van mij over het baanbrekende onderzoek van Christian Schlüchter


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.