De winter laat zich niet tegenhouden en dan moeten we ook niet vreemd opkijken als heel snel al in verschillende skigebieden wordt geskied. De World Cup in Sölden is 25 en 26 oktober en verschillende lager gelegen skigebieden is het al gelukt om een of twee weken voor dat event trainingspistes klaar te hebben. Op de gletsjers is er meer zekerheid natuurlijk. Zo ook op het Kitzsteinhorn van Zell am See Kaprun. Daar heeft men net de knoop doorgehakt: vrijdag 3 oktober gaat het gebied open.

gletsjerjet

Als je deze winter naar Kaprun gaat dan zul je zeker de bouwwerken zien voor de Gletsjerjet 3 + 4 die het skigebied vanaf 2015-2016 helemaal zullen completeren (zie hierr). De gebruikelijke wachttijden bij het Alpincenter zijn dan voorbij. Over 10 dagen echter als de gletsjer voor de aankomende winter open gaat zal het lekker rustig zijn verwacht ik. Hopelijk gaat onze Valentijn of Michiel van Chalet Sonnentanz een kijkje nemen.    

PS Over ghletsjers gesproken: in het actuele nummer van Bergen Magazine staat een artikel van mij over het baanbrekende onderzoek van Christian Schlüchter


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.