Dit is de Schlossstrasse van Kaprun. Zie de ridder op de vlag. Een lekkere brede strook asfalt ook om met je longboard vanaf te surfen. Maar op 1 juni het begin van de meteorologische zomer zou alles anders zijn. We zijn met de auto 5 minuutjes op weg naar de parkeerplaats van ….

… het Kitzsteinhorn, de gletsjer van Zell am See Kaprun. Best wat mensen op de been. Velen willen de gemiste wintersport inhalen. En geen gletsjer biedt dan meer gevarieerd skiën dan het “Kitz”. Ik trof ook twee Nederlandse mountainbikers die me hoogst verbaasd aanstaarden of je boven nog redelijk normaal kon skiën.

Nou niet te filmen. “Een beetje normaal” is het understatement van de eeuw. Het is gewoon nog steeds een echt groot skigebied boven met dikke lagen sneeuw. Het skifestijn begint al bij Langwied op 1976m! ja logisch als als je even verderop op de Wildkogel komend weekeinde nog onder dat niveau een prachtige piste hebt. Normaal in mei, juni zou je hooguit tot het Alpincenter op 2450m kunnen skiën.

En laat de mooiste offpiste-hellingen nu net tussen Langwied en Alpincenter zijn. Het water liep me in de mond vanuit de gondel. Mijn HEAD Cyclix 115 mee en gouden firn dat kon niet missen. Ik zweer bij firn. Poedersneeuw kan me gestolen worden. Koud, het stuift maar in je gezicht en lawinegevaarlijk. Nu ja jullie weten allemaal dat ik graag door de poeder zoef … maar ik benadruk nog maar eens…. firn mensen. Dat is het echte paradijs.

Kiekje uit de lift
Skiclub Ulm

Natuurlijk het journalistieke handwerk doen en met iedereen ff een praatje maken. Deze vader en zoon komen uit Baden-Würtemberg, daar waar je afgelopen winter voor 160 euro een heel skigebied ff voor jou en je gezin of vrienden kon huren. En deze man deed dat elke week! Zijn zoon zit bij de skiclub Ulm. Die gingen verder nog 1x per week 2 uur in Kleinwalsertal skiën maar dat zet geen zoden aan de dijk. De gletsjers in Tirol zaten vol met A-kader op dit moment zei hij en daarom eens wat verder gereden ook om hier op het Kitz even het echte wintersportgevoel te snuiven dat ze zo node gemist hadden afgelopen winter. Groot gelijk.

Op de gletsjer enkel de sleepliften open
En altijd wordt er getraind – sowieso jeugd
En voor de catalogi / websites voor komende winter worden nu de reclameplaatjes gedraaid

Ik ging enkel de ochtend skiën. ’s Middags “moest” er gevlogen worden. Dus ook maar even helemaal naar boven en ook even gecarved.

Zooooo blaauw die lucht. Zag ik eigenlijk nu pas op de video. Maar ik was dat ook stoked om de firn in te duiken.

Gangsters only

Zo grappig hoe ik op dit punt stond te filmen vanochtend op facebook live en me toen ineens (bij 3min25sec) realiseerde dat ik daar gewoon heerlijk door kon knallen. De muziek die ik toevallig op had staan was “Love my life” van Robie Williams. En dat is op zo’n dag ook een understatement. Waar heb ik dit mee verdiend? Blijkbaar karma gespaard. Enjoy the movie. Volgende keer gimbal mee.

Nice toch? Het filmen en plaatjes maken doe ik voor jullie. Maar ik maak altijd ook een paar runs echt puur als cadeau aan mezelf. Van zo’n run dan toch maar dit meditatieve plaatje. Winter en zomer strak bij elkaar als yin en yang.

Love my life
Was gesigneerd “WSWM”

En om 11 uur alweer met de lift omlaag. Kun je gaan waterskiën of suppen op het meer. In mijn geval vandaag paragliden met klanten. Was weer groots. Mensen: kom, ski, bike, geniet! We gaan een beetje een wisselvallige matig warme fase in met stijgende onweerskansen. Laat maar komen. Ik wil die ozon weer snuiven. Life is psychedelic!

PS Normaal sluit het Kitz in eind mei / begin juni een maandje omdat er weinig animo is. Is er nu een nieuwe trend gezet? Covid rules. Cooling climate rules!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Matthijs · 2 juni 2021 op 00:12

@hajo, weer back on track met de site? Was door de vele reclame afgehaakt, maar dit ziet er weer goed uit. Mooie beelden, winter toegift van onze lieve heer. Zukke berichten brengen mij ook weer back in track hier. Genietze

  Hajo · 2 juni 2021 op 01:40

  Altijd leuk. Welkom terug. Op welke overmaat aan reclame doel je precies? Welke periode was dat? Op dit moment heb ik post-covid nog even nul sponsoring en draai ik puur op donaties van lezers. Dat is eigenlijk ook het fijnste model.

Aart · 2 juni 2021 op 08:42

https://www.rivm.nl/nieuws/klimaatverandering-leidt-nu-al-tot-meer-sterfte-door-hitte
Wat je ook leest in de msm, het is altijd angst, angst, angst.
Oh, er bestaan ook al milieu-epidemiologen….
Hajo, kom er maar in!

  Kirsten_dl · 4 juni 2021 op 00:46

  Met het afsmelten van gletsjers en noordpoolijs, u weet wel die eeuwig durende grap die ons miljarden kost, komen er virussen vrij die zich reeds miljoenen jaren onder het ijs bevinden. Las ik in een artikel onlangs op een paniek nieuwswebsite.
  Ik voel alweer een lockdown naderen.

Winterwonderland (Haarlem) · 2 juni 2021 op 20:09

Heerlijke beelden. GENIETEN. Voor volgende maand daar vlakbij een camping geboekt. Gaan ook zeker een keer omhoog op de Kitzsteinhorn!

Carl · 2 juni 2021 op 22:17

Super Hajo, geniet ervan. Hier afgelopen zondag de laatste skitraining gehad. Nu maandje rust. Juli vliegen we er opnieuw in. Zondag weekje fietsen regio Mont Ventoux. Het goede weer doet deugd de laatste dagen, de regen van de afgelopen weken heeft alles mooi laten groeien in de tuin. Genieten 🙂

  Beata · 3 juni 2021 op 09:31

  Awesome. Allemaal er naartoe mensen. De quarantaine bij thuiskomst is eraf!

Gesloten voor reacties.