Kaprun 1

Op veel plaatsen was het in de Alpen nog een best aardige dag vandaag, met in de oostelijke helft veel zon, getuige deze foto van in Kaprun

… en in Alpbach.

Arabba Jaques Grossouw

Eenzelfde verhaal aan de oostelijke Zuidkant. Arabba in de Dolomieten is dit. Hier zien de zuidhellingen pas echt groen.

Lech Zürs Jaap Schilder

Hoe meer naar het westen, hoe meer bewolking er binnen sloop. Eerst hoge bewolking zoals hier in Zürs, Lechtal …

Chaux de mont 2205m

… en in het Zwitserse Wallis zat het tegen de namiddag al potdicht met de eerste sneeuwbuien daar. Ja, sneeuwfase Kiki is is vanuit het noordwesten aan haar intrede begonnen, ready to kick some ass!

La Fouly 1610m

Uit Wallis komen vanavond trouwens de mooiste webcambeelden vandaan. Wat dacht je van deze uit La Fouly op 1600 meter.

La Fouly 1610m bis

Of deze, ook uit het zelfde gebied. Ja, het sneeuwt er momenteel.

Ulrichen Goms 1350m

Ook iets lager op 1300 meter sneeuwt het trouwens. Ulrichen is dit. Ik denk dat het met die sneeuwgrens snel goed komt vanavond.

Kiki

Ook elders aan de Noordkant, dus ook in Oostenrijk, gaan er vanavond al een paar sneeuwbuien vallen, terwijl het echte koufront van Kiki pas in de loop van de nacht en vroege ochtend binnen schuift. De sneeuwgrens daalt dan snel van ongeveer 1000 meter tot in de lagere dalen. Op veel plaatsen gaat er de komende 48 uur zo’n 20 tot 30 cm vallen. De hoofdmoot morgen, maar ook woensdag kan het langs de oostelijke Noordkant nog lichtjes sneeuwen.

gfs-0-48

Eerlijk is eerlijk. Enkele dagen geleden hadden we nog hoop dat Kiki ons meer ging brengen, en dan vooral voor de noordwestelijke Alpen. Wat liep er mis? Een koude luchtbel schiet net teveel door naar het zuiden, waardoor de wind te veel naar de oosthoek draait om de noordelijke stuwing echt op gang te brengen. Jammer, maar hé, 20 tot 30 cm vers doet de aanwezige sneeuwlaag zeker geen kwaad, integendeel. Ook de zuidhellingen zullen er weer wit door kleuren, wat het winters plaatje enkel maar ten goede komt. Al moet er dan snel nog een nieuwe laag bij vallen willen die zuidhellingen niet snel weer verkleuren. De zon wordt steeds sterker natuurlijk.

mcdc_15022515_15022312

Nog een gevolg van het naar het oosten draaien van de wind is dat woensdag een heel aardige dag gaat worden in de westelijke Alpenhelft. Veel zon daar dan terwijl de oostelijke Alpen in het grijs gehuld blijven.

rart_15022718_15022312

Zoals het er nu naar uit ziet, hoeven we niet lang te wachten op een nieuwe sneeuwfase. Die is voor vrijdag gereserveerd. Tien tot vijftien centimeter zit er gemiddeld op. Wat meer naar het westen, minder naar het oosten. Normaal gezien zouden we deze sneeuwfase een andere naam moeten geven. Maar kom, omdat het nu toch voor velen krokusvakantie is, en we de voorbije dagen alle sneeuw deze week als 1 geheel beschouwden, laten we het toch maar bij Kiki 2 houden. Beide Kiki’s zijn uiteindelijk goed voor zo’n 40 cm sneeuw. Lang niet de eerst verhoopte meter dus.

gfs-0-138

Ook op de wat langere termijn lijkt het in eerste instantie een komen en gaan van storingen te worden. Maar deze kaart baart me wat zorgen. Tot nu toe is de stroming steeds zeer dynamisch geweest, waarbij depressies steeds goed doorschoven. Maar vanaf dit weekend gebeurt dat niet. Een volgende depressie gooit zijn ankers boven IJsland uit. En dat is geen gunstig scenario. Als deze show doorgaat, wordt er in verschillende golven een boel vochtige warmte over de Alpen gespoeld. En dat is niet wat we in deze fase van het seizoen willen.

graphe3_1000_565_9400024414062_428_7799987792969___

Je ziet op de ensembles dat zo’n eerste warmtegolf rond de maandwisseling al bijna niet meer te vermijden is. Neerslagfase Femke wordt dat dan. En ik zeg nu heel bewust ‘neerslag’-fase. Verder kijken dan dat heeft momenteel echt geen zin. Diegenen die volgende week pas op wintersport gaan zullen nog even moeten nagelbijten. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

27 reacties

Gesloten voor reacties.