Vandaag regen in de Franse Alpen als de Tour twee keer de Alpe d’Huez beklimt. Geen noodweer gelukkig. Noodweer eind juli behoort wel tot de mogelijkheden. Hierboven de kaart van het GFS-model voor 26 julie die toont dat het op diverse plaatsen vooral in de buurt van de Noordzeekust flink kan gaan spoken. Onderaan dit bericht meer daarover. Eerst even naar vandaag.

satelliet1807

Schitterend om op buienradar te zien hoe de sluierbewolking alleen nog als een perfect passend inlegkruisje de Zuidelijke Noordzee en het Kanaal bedenkt. Boven land is de luchtdruk te hoog en de lucht te warm en droog om nog condensatie te produceren. Meteen zien we thermiek vanaf het aardoppervlak met mooie cumulussen nu om 14u boven Krommenie. Dat worden vandaag nog geen onweerswolken en ook alle komende dagen niet. Binnen het sterke hoog Yasmine (zie bodemanalyse) is gewoon geen front of ook maar een restje van een front meer te bekennen.  

temp1807

 

Vandaag kan het lokaal zeker al tropisch worden. Vooral in Brabant en Limburg. Ik ben in Nuenen opgegroeid en vind het toch ook wel weer lekker dat ik hier in Krommenie zonder airco  toekan. Gisteravond zwemmen in zee op 15km van je huis en dineren in strandtent kan ook niet stuk. Wat jullie? 

hittegolf

Snel door naar de prognose. Gisteren al veel over gezegd. Niet in de laatste plaats in de reacties. De nieuwe pluim van het Europese model zegt met de hoofdrun: hittegolf! Zes keer op rij boven 25°C en 3 keer de 30°C aan tippen is genoeg. Maar de stippellijn van het gemiddelde, de controlerun en ook het Amerikaanse model zijn voorzichtiger. We gaan het zien. Dit is trouwens de grafiek voor Zuid-Nederland. Waarom? Omdat alleen hier een signaal voor regen doorkomt op 17 juli. Zie het kleine rode piekje. Dat zien we ook in het Amerikaanse model dat het zou kunnen dat alleen Zuid-Nederland door noodweer in onze omgeving zal worden beroerd. Maar dat is nog te ver weg voor zo veel detail. Hou er gewoon rekening mee dat de warme dagen volgende week gaan aflopen met donder en kabaal en een hoop nattigheid. Wat de lopende wedstrijd over de regenhoeveelheid in juli er alleen maar spannender op maakt. 🙂

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

46 reacties

Gesloten voor reacties.