freya0110

Eerst kijken we even naar een plek waar het echt koud is. De Freya-gletsjer op Groenland. Hoe mooi eigenlijk daar eens in de vroege herfst naartoe te trekken als de poolwinter er nog niet begonnen is. Met het daglicht wat we er nog hebben kunnen we de komende dagen gaan genieten van…

stormgroenland

…. de sneeuw die gaat vallen uit een stormdepressie bij IJsland. Die tolt daar dagenlang rond en perst wel een meter sneeuw naar de zuidkust van Groenland. De Freya gletsjer ligt 1000km noordelijk aan de oostkust. Eens zien of die nog wat meepikt.

hochries

Ondertussen is het ochtend in de Alpen en zien we in Beieren een prachtige zonsopgang vanaf de Hochries uitkijkend over de Chiemsee. Hoeveel duizenden Nederlanders en Vlamingen gaan spoedig dat meer weer passeren over de Duitse A8 op weg naar hun wintersportvakantie?

wenenblauw

Ook Wenen begint zonovergoten aan haar dag. Morgen zal het bewolkt zijn en van die wolken komen ze dan een hele week niet meer af.

nachtopdinsdag

Want waar we al dagen over schrijven is dan aan de hand. Ook Ronaldo heeft het gisteravond weer eens uiteengezet. Aan de rand van het Scandihoog dat ons mooi weer gaat bezorgen vanaf maandag zit een koudebel die gaat tollen en die veel regen brengt in Midden-Europa en in Oostenrijk sneeuw boven 1500m. Hierboven de kaart van dinsdag.

kartpaten

Woensdag zie je de hele Karpatenboog op de kaart paars kleuren doorlopend naar de Tatra in Slowakije.

oostenrijkweer

Donderdag gaat de dan tollende depressie een eigen leven leiden. Intussen is er ook kans dat het meer naar de Lage Landen trekt dan weer strak tegen de Alpen aan zoals gisterochtend nog het plaatje was.

fohneuropa

Staan onze voelsprieten dus net afgestemd op kou en sneeuwplaatjes uit de Alpen is er ineens al weer ander nieuws! Uiteindelijk kiest een nieuwe depressie toch positie veel dichter bij West-Europa dan het IJSlandse gedoe van de komende dagen. Wat krijg je dan? Het begint met een F! Föhn.

foehn

Wat een temperaturen ineens! Hopla 20 graden aan de voet van de Alpen op maandag 10 oktober.

enormesurge

Kijk even mee op het ensemble voor de Oostenrijkse noordkant. Ja het wordt even koud. Maar daarna! Redelijk eenduidig ook in het ensemble wat mij betreft. Op 1500m terug verend naar +15ºC! Of toch minimaal+10ºC en dat al medio oktober. Tja het is bekend: het kunnen de mooiste wandelweken zijn…. maar evengoed kom je midden of eind oktober al op de ski in Schladming (Planai) of in Kitzbühel (Resterhöhe).

accu0110

Kijken we naar de neerslagaccumulatie de komende 10 dagen valt natuurlijk Groenland op. Op zeeniveau aan de kust kan het nog net regen zijn. Vanaf 500m is het zeker sneeuw. Op IJsland nog grotendeels regen maar ook 100m in luttele dagen terwijl het bij ons strak blauw zal zijn. Het een is oorzakelijk verbonden met het ander. Yin en yang. Dan valt op het Rhônedal. Dat is de Föhn helemaal aan het einde van de rit. Kan evengoed de zuidkant van de Alpen treffen. En dan het gebied in Midden-Europa met 50mm. Dat is wat er vanaf morgen gaat gebeuren met die koudebel daar. De Lage Landen ontspringen best aardig de dans als je al dat geweld zo ziet.

*** Weerbericht mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar ***

PS Volg Philip Klotzbach op Twitter om de laatste updates van de Atlantische hurricane Matthew te hebben.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.