Het is altijd weer spannend om te zien of de gletsjers in de Alpen nog krimpen of alweer groeien. Vorige herfst hadden we zeer gunstige berichten uit Zwitserland hierover. En ook van de Franse gletsjers. Afgelopen voorjaar klonk het hosannah al uit Oostenrijk. De website skiwallet.com kijkt deze herfst opnieuw met enkele foto’s op exact dezelfde plaats genomen als vorig jaar (H/T Michel). Hierboven de eerste van de Sarenne (3300m) in Alpe d’Huez (2013 hier niet beschikbaar en dus 2012 genomen). Met het handje kun je hierrr zelf heen en weer schuiven tussen de twee jaartallen en dat ook in Les Deux Alpes, La Grave en Tignes. Erg leuk.

2013-10-graph-glacierblanc

Hier nog een grafiek uit een bericht van de Glacier Blanc in de Écrins vorige herfst. Toen voor de derde keer in 14 jaar een positieve massabalans. Het is een beetje als met de huizenprijzen: het ergste is voorbij maar het echte herstel moet nog komen. Daar heb ik alle vertrouwen in gezien de status van de zon en al het vulkanisme om ons heen momenteel. Zie ook wat de gerespecteerde klimaatwetenschapper Judith Curry momenteel zegt over het wereldwijde klimaat.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.