Het is altijd weer spannend om te zien of de gletsjers in de Alpen nog krimpen of alweer groeien. Vorige herfst hadden we zeer gunstige berichten uit Zwitserland hierover. En ook van de Franse gletsjers. Afgelopen voorjaar klonk het hosannah al uit Oostenrijk. De website skiwallet.com kijkt deze herfst opnieuw met enkele foto’s op exact dezelfde plaats genomen als vorig jaar (H/T Michel). Hierboven de eerste van de Sarenne (3300m) in Alpe d’Huez (2013 hier niet beschikbaar en dus 2012 genomen). Met het handje kun je hierrr zelf heen en weer schuiven tussen de twee jaartallen en dat ook in Les Deux Alpes, La Grave en Tignes. Erg leuk.

2013-10-graph-glacierblanc

Hier nog een grafiek uit een bericht van de Glacier Blanc in de Écrins vorige herfst. Toen voor de derde keer in 14 jaar een positieve massabalans. Het is een beetje als met de huizenprijzen: het ergste is voorbij maar het echte herstel moet nog komen. Daar heb ik alle vertrouwen in gezien de status van de zon en al het vulkanisme om ons heen momenteel. Zie ook wat de gerespecteerde klimaatwetenschapper Judith Curry momenteel zegt over het wereldwijde klimaat.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.