Het is 2 uur en 20 minuten rijden van mijn huis naar Wolkenstein (Selva). En dan heb je ook wat. Een startnummer bijvoorbeeld. En het wordt dauwtrappen want het is voorjaarsachtig warm hier en men gaat heel vroeg starten met de Gardenissima morgen. Starts zijn elke 10 seconden of zo. Twee aan twee. Eerste stukje parallelslalom en dan “ritsen”. Onderaan kun je nog eens een langzamer iemand inhalen.

Wie ik niet ga inhalen is Mattia Casse, die ik op de parkeerplaats van het hotel tegenkwam. Hij is de vervanger van de geblesseerde wereldtopper Innerhofer. Casse heeft de Gardenissima wel eens eerder gewonnen. Hij heeft startnummer 176. Zie de hele startlijst. Eerst een hele riedel masters (oudjes). Dan enkele skilegends (oud-kampioenen) en dan de dames en heren van de ABC kaders. Veel Italianen maar ook wat internationale deelnemers. Dan de journalisten. Dat is dus mazzel. We kunnen de lijn van de toppers proberen te houden. Drie dames en twintig heren. Daarbinnen werd ik vorig jaar derde, ik meen echt zonder leeftijdscategorie. Bekijk alles live vanaf 7 uur morgenochtend op  livestream.com/icaruslive/gardenissima.

Over hotel gesproken. Het Savoy Dolomites is 4 sterren superior en zo voelt het ook. Privé skikluis met die op de kaart van je kamer reageert. En super wellness. Iets voor morgenmiddag. Ga zo genieten van het halfpension diner.

Het seizoen is hier nog in volle gang. Toen ik aan kwam rijden in Wolkenstein nog leuke après-ski.

Nu even een stapje terug. Dit is Ortisei met de Sella Stock op de achtergrond.

En nog verder terug nog voor je het dal in rijdt, zie je ineens al de machtige Langkofel boven alles uitsteken. Tja knipperlichten aan. Auto stoppen op een overzichtelijke plek en toch even een kiekje nemen. Altijd weer magisch om hier te zijn. Morgenochtend door omstandigheden dus geen weerbericht. Daarom nu maar even een blik op de nieuwe kaarten…

Ten opzichte van vanochtend is de lijn van de GFS06 verder gevolgd: toch kou en sneeuw tot in het oosten van Oostenrijk.

Het Europese model houdt wel voet bij stuk met hele dikke yin en yang recht tussen Zwitserland en Oostenrijk. In beide scenario’s veel neerslag. Wat het voor de sneeuwgrens betekent kun je zelf bedenken. Blijft spannend dus!

EN dan hebben we nog een leuke cliffhanger van het Amerikaanse model op 14 april. Zou het echt? Tot morgenmiddag!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.