Nog twee nachtjes slapen en Europa staat “in brand” met de ijzige Siberische koude. Die jaagt als een steekvlam zo de oceaan op. Een bizar windveld hoort daarbij….

Het begint met die perfecte storm rond de Azoren. Het mooiste Azorenlaag ooit. Met 50 knopen wind (windkracht 10 – zware storm) aan de westelijke wand van het oog. Is het dan toch niet het Scandihoog dat ons het winterweer bezorgt? Is het puur de zuigkracht van dat laag? Nee het is allebei. Het een kan niet zonder het ander bestaan.

Voor donderdag moet je dan bij de maximale windstoot kijken om te zien wat er gebeurt… het is echt niet te filmen. Westerstorm in de straat van Gibraltar en een Siberische oostenwind verder naar het noorden. Iemand vroeg naar wind in de Alpen….. valt erg mee… alleen in Piemonte en Aosta spookt het vannacht ..

Waar is dit? Het is de Rifugio Willy Jervis in Piemonte. Genoemd naar een anti-fascistische oorlogsheld. Het is nog de enige plek waar de sneeuw is begonnen zo tegen de hoofdkam….

Maar in de Apennijnen is het wel al een tijdje aan de gang! Verder met de analyse van de kaarten zoals gedaan op FB live.

Morgenochtend Facebook live vanaf 8 uur! Ben je erbij?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

58 reacties

Gesloten voor reacties.