De GFS12u is super jofel. Dat en meer onderaan dit snelle bericht. Eerst even aandacht voor de Silvretta Montafon Open Faces Freeride World Tour Qualifier. Een hele mond vol. Voor mijn betekende het in de praktijk dat ik vandaag min of meer toevallig voor het eerst van mijn leven een freeride wedstrijd live met eigen ogen zag. En ik heb gefilmd met 20x zoom! Daar komt dus nog een filmpje van deze week. 

dalstation_montafon1503

Gisteren toen ik deze weerberichtvideo draaide, dacht ik al dat het heel druk was met dagjesmensen. Wie schetst Kees en mijn verbazing toen we vanochtend naar het dalstation reden. We hadden beter lekker vanaf Haus-Stern kunnen lopen want we werden op de grote parkeerplaats steeds verder geleidt naar steeds verder afgelegen parkeerplaatjes tot we eindelijk 500m van het dalstation een plekje vonden. Deze kiek schoot ik uit de Valiserabahn. Je ziet welgeteld 40 autobussen. Dat zijn vooral bussen die uit Zuid-Duitsland voor één dagje naar het Montafon gaan. In Augsburg vertrekt zo’n bus bijvoorbeeld om kwart over vijf ’s ochtends. Tja dat kunnen wij alleen met de Wintersport-Arena Sauerland.  

zamangspitze

Hier dan de Zamangspitze wat het startpunt was van de freeride contest. Ik heb het dus met nog meer zoom gefilmd en dat zijn echt leuke beelden geworden. Die zullen medio van de week hier te zien zijn.

manmetkids

Dit was wel een hele stoere gast. Ik ski ook met mijn dochter van 4,5 op de arm (die al 20kg weegt) maar deze man droeg 2 kids. Een zoontje van 3 à 4 jaar en dan nog in een draagtuigje een baby niet te zien op de foto. En schik dat zo’n kind heeft! Don’t try this at home zeggen we er maar bij om alle aansprakelijkheidskwesties te vermijden. Skiën is in belangrijke mate nog vrijheid blijheid. Doet wat jezelf goed en veilig dunkt!

ensNK1503

Hier het kersverse ensemble voor de Oostenrijkse noordkant. Wauw! Wat gebeurt hier! En is het Europees weermodel het er ook mee eens? Om te beginnen: op dit moment regent het flink in het Montafon. Pas om 14.30u begon het te waaien en was er boven in het skigebied graupel (misvormde korrelige sneeuwvlokken). Beneden was het regen en dat blijft ook zo. Hier gaat de sneeuwgrens niet onder de 1000m zakken. Maar dat betekent wel dat we in Gargellen morgen ook in het dorp verse sneeuw zullen hebben! Nog steeds geven de weermodellen voor de oostelijke regio’s (Salzburgerland, Oberösterreich en Niederösterreich) meer dan 20mm neerslag op bij een daar ook verder zakkende sneeuwgrens. We gaan het zien morgenochtend in het weerbericht.

gfs1503_12_2203

Nou over de modellen kunnen we kort zijn: ze zijn het NIET met elkaar eens. En dat NIET is met hoofdletters. Hier komende zaterdag als de verschillen al heel prominent worden. Het Amerikaanse model bezig met een aanval van koude lucht bij Bretagne…. en het Europese model…

ec1503_12_2203 

Een bizarre drukverdeling met een schoorvoetend naderend koufront omdat er eerst nog een portie Föhn over de Alpen wordt gejaagd geflankeerd door een koudeuitbraak zowat recht naar de Krim. Moge het de hoofden daar wat verkoelen… 

genualaag2303

Hier zie je dat er in het Amerikaans model een Genualaag ontstaat als er een portie Groenlandse koude recht vanuit het westen naar de Alpen wordt geblazen.

ns2303

 

Heerlijk wat je dan voor een neerslagkaart ziet! Kijk zelf maar even op Wetterzentrale.de en zie dat er op 26 maart ongeveer nog eens hetzelfde wordt berekend. Dat is echt meteofiction begrijp je. Maar het is pure voorpret.

sneeuwnl2903

 

En afsluitend nog een leuke meteofiction kaart: natte sneeuw in Nederland op 29 maart.

ecpluim2303_12

En dat zien we dan wel weer terug in het Europese model. 4 kansjes op sneeuw in de aankomende periode. Waarvan 3 rond die datum die het Amerikaanse model berekent. Maar dat zijn 4 van de 50 lijntjes. Is dus hooguit 8% kans! 

Toegift: mijn eigen freeridefilmpje van vandaag…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.