Een te mooi plaatje van de foto-webcam om nog zelf de deur uit te gaan om een foto te schieten. Als dit bericht gepost is ga ik mijn toerski’s ophalen in Kaprun. Dan kan ik vanaf morgen elke dag omhoog en aan mijn fitness werken. Omlaag skiën of vliegen. Rond mijn verjaardag op 31 december wil ik fit genoeg zijn om 2 keer 1000m te doen op één dag.

Totaal geen beren op de weg voor die eerste dagen als de benen nog niet goed willen. Ik ga er echt vanuit dat er met Kerst meer valt dan wat Bergfex hier zegt. Maar dat wordt nog geen loodzwaar stijgspoor als je het zo ziet.

Als ik bovenstaande kaart bekijk zie ik echt meer dan 10cm voor de noordkant. Zeker in een gebied als Kleinwalsertal. Het is de overgang van de huidige teflon … naar een schitterend stationair Azorenhoog dat de westcirculatie (WC) blokkeert. Nederland houdt die kans op natte flatsen…  de Ardennen worden ook al weer wit. Maar het geweld komt daarna pas.

De dagen na Kerst zitten we met een massieve dynamiek tussen het Azorenhoog dat ook al uitloopt naar Groenland dan en een immense Noordzeedepressie. Hoe die zich ontwikkelt gaat alles bepalen. Er zijn berekeningen dat de as van het laag diagonaal naar de Canarische eilanden steekt waardoor er Föhn over de Alpen komt. Er zijn ook berekeningen waarbij de complete bak kou gewoon over Europa uitzakt. Er is op tal van plaatsen hevige sneeuw mogelijk. Juist ook in de Lage Landen. De zuidkant kan weer een klapper krijgen, maar de noordkant kan ook verder profiteren.

Qua temperatuur op 1000m ketsen de alpen sowieso echt de winter in. Na deze zachte fase. Dat heet met een sjiek Duits woord “Dauerfrost”.

En de Lage Landen gaan klassiek koudkwakkelen met vanaf kerst zowat dagelijks sneeuwkansen. Best een leuk perspectief. Ik ben super enthousiast hier bij Sportpension Penhab, waar velen van jullie hebben verbleven hoor ik, dit covid seizoen te gaan beleven. Heb net gesolliciteerd op een hele mooie schrijfklus met direct 40 uur werk. En anders ga ik graag een benefiettochtje toerskiën waar jullie dan een paar euro per 100 meter stijging mogen doneren. Daar was wel animo voor en dat geeft de burger moed. Ik kan al helemaal niet wachten op komende zomer en hopelijk een normale winter 2021/2022.Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Kirsten_dl · 20 december 2020 op 13:41

Mooi bericht weer @hajo en best ook wel mooie vooruitzichten !
Ga ik misschien toch nog een keer van sneeuw kunnen genieten, in eigen land.

Maar er is ook weer paniekzaaierij alom aan de gang.
Zijn dat niet dezelfde elitaire snobs die ook de huidige plandemie in hun agenda hebben staan?
https://www.bbc.com/news/amp/science-environment-55365414

Paul A Club1989 · 20 december 2020 op 15:38

Leuk jongens! De kaarten zijn spannend.

En we duimen voor een goede afloop van je solli!

Kirsten_dl · 20 december 2020 op 15:52

Hier istie dan, een nieuwe plandemie oftewel covid-21 :
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201219_96101263

Het houdt maar niet op, de maatregelen worden alsmaar strenger en het is nog steeds niet duidelijk of ik tijdens skiseizoen 2022/23 wel naar Oostenrijk zal kunnen.

Kirsten_dl · 20 december 2020 op 16:41

Bjorn geeft ook een leuke sneer naar de opgedrongen maatregelen in zijn nieuwste vlog :
Vooral de snijwonde aan zijn middelvinger is wel héél toevallig… 😆 😆
https://youtu.be/whHyoZFWbWc

Wolfie · 20 december 2020 op 17:23

Dat is een voorspelling waar ik graag voor wil gaan.
Een beetje wit in de lage landen zou erg fijn zijn.

Hajo, ik wens je veel plezier en succes in Oostenrijk de komende periode.
Ook andere mensen die – na een weloverwogen afweging – besluiten om af te reizen naar de Alpen gun ik een mooie periode met hopelijk Even wat minder zorgen.

Ik denk wel dat ik de reacties op dit bericht maar over ga slaan ….. dat maakt mij dan weer een stuk blijer .

Bob v Oostrom · 20 december 2020 op 18:12

waar denk je aan……….is dat de vraag? nou, Hajo is een persoon, die t anders aangepakt heeft als een gemiddeld burger. Zo heb ik 2 kinderen, die hetzelfde gedaan hebben , denk ik en dus op het moment, dat wij hier in Nederland nieuws te horen krijgen, dat als je elkaar knuffelt, ben je strafbaar!!! en als je met je buurman staat te praten op te weinig afstand , ben je strafbaar en al helemaal als je zonder fopkapje je ergens vertoont, dan is t hek helemaal van de dam. FUCK, wat wordt er met ons gedaan? Ik wil helemaal niet in deze film zitten. Ben een gewone jongen, die altijd hard gewerkt heb, eigen zaak opgebouwd heb, en als ik dan vrije tijd heb, wil ik dat graag verspillen in de sneeuw. Het liefst in mijn beloofde land Oostenrijk. Ook dat gaat niet meer gebeuren, dit winterseizoen, terwijl we steeds van die machtige beelden krijgen……Nu zal er wel weer iemand zeiken over het feit, dat dit niks met het wintersportweer te maken heeft, maar MEN, wat worden we gek gemaakt met dat kutbeestje en verrek, er is alweer een nieuwe, pfffffffff. Sorry, ik moet ff wat kwijt, en ben eigenlijk fucking jaloers op wat Hajo doet en mijn kids, die op dit moment gewoon lekkere skiende beelden laten zien aan me.

  Aart · 20 december 2020 op 19:51

  Voel met je mee 🙁

Carl · 20 december 2020 op 19:04

Gfs is vanavond wel teleurstellend. Weinig over van de sneeuw Ardennen of lage landen in het algemeen.
Hopelijk morgen nieuwe en betere vooruitzichten.

  Aart · 20 december 2020 op 19:50

  Pas als alle leden hun minimaal tot in de meteofiction onder nul hebben, ga ik duimen 😉 . GFS heeft nu 1 lid zelfs naar 13 C op 3 januari.

   Stefan Kaptein · 20 december 2020 op 20:04

   Aart, zoals ik al vaker heb gemeld, dat ene member dat voor die 13 graden gaat, die kan het hele feest zomaar voor iedereen verstieren. Het is niet voor het eerst dat 99% zekere winterkaarten met één pennenstreek teniet werden gedaan en we i.p.v. sneeuw en ijs opnieuw met warm water zaten.

    Hajo · 20 december 2020 op 20:52

    Is genoemd. Dat is de kans dat de as van het laag zo schuin komt te liggen…

Kirsten_dl · 20 december 2020 op 20:02

Ssstttt… !!! Straks wordt @Wolfie weer boos een gaat ie roepen schelden enzo dat je maar eerst een keer in de spiegel moet kijken etc.
Ik deel jou mening, ten volle want het kan zo maar zijn dat er nog veel ergere dingen op ons af gaan komen in 2021.
Je moet een lijn trekken in het zand en voor jezelf zeggen; kijk tot daar mag jij gaan maar als je die lijn voorbij gaat dan stopt het en ben je te ver gegaan.
Je moet als het ware gewoon zeggen, ophouden en opzouten met jullie onzin !

  Kees · 20 december 2020 op 22:30

  Beste mevrouw Kirsten, graag ontvang ik van u een aantal citaten waarin @Wolfie gebruikt maakt van ‘schelden’ of ‘roepen’, ik kijk uit naar uw antwoord!? Met vriendelijke groet!

   Wolfie · 21 december 2020 op 10:17

   @Kees
   Dankjewel. Volgens mij heb ik tot op heden steeds netjes gereageerd maar blijkbaar is dat zelfs voor sommige mensen discutabel.

   In mijn vorige post geen ik een duimpje voor het bericht van Hajo, wens hem en iedereen die naar de sneeuw is gegaan veel plezier en laat ik weten dat ik het advies (oa. Gegeven door mevrouw Kirsten) om de overige reacties niet meer echt te lezen op ga volgen.
   …… en dan is het nog niet goed….

   Lezen is blijkbaar erg moeilijk

Maarten · 20 december 2020 op 20:21

Voel met je mee. Mijn streep heb ik pre-corona getrokken. Woon op een schiereiland, 4,5 kilometer in zee, elke dag strand, en half januari ga ik skiën, in Bulgarije. 3 uur rijden. Jongste zoon (4 jaar) z’n eerste ski-lessen, z’n grote zus als voorbeeld, razend de berg af. En papa volgt, overziend. Overigens, virussen muteren, altijd. Daaram grimlach ik ook om een vaccin, muteert dat mee?

Edwin · 20 december 2020 op 22:30

He… lekker! Weer een lekker fijn (winter) weer voorspelling bericht (met een beetje extra)! Dit is het wat ik hier zo graag voor kom! Super! Dank je wel Hajo!

Aart · 20 december 2020 op 22:32

Hoi Hajo,

Vanaf 25-12 -2020 gaan de temperaturen bij jullie lekker omlaag. Kan je dan een testje doen met wat verschillende mondkapjes? In de frisse buitenlucht is de ademlucht goed te zien, die langs en door het kapje gaan 🙂 . Ter leering ende vermaeck.

  Kees · 20 december 2020 op 22:47

  Ik denk aan: https://youtu.be/zJZBNwa6QMk

   Aart · 20 december 2020 op 23:34

   @ Kees. Dank. Helpt tegen hoesten en niezen, ja, maar dat doe je in je ellenboog. Macht der gewoonte geworden. En dan doe ik dat kapje ff naar beneden, want ja…….
   Desondanks lijkt me een testje in de frisse buitenlucht me gewoon leuk. Heb je het langs 2 kanten bewezen; in het labo en in de werkelijkheid.

Gesloten voor reacties.