Ik had het niet gedacht eerlijk gezegd. Dat het momenteel beneden in Innsbruck zo mooi wit is. Maar de webcam bewijst het: het is nog steeds op en top winter in het Oostelijk Alpengebied. Dat is dan toch een andere klimaatzone dan de onze. Het is de overgang naar landklimaat.

We weten ook dat het in Innsbruck morgen echt gedaan is. Vanaf overmorgen 4 dagen op rij met dubbele cijfers. Niet te veel regen gelukkig. En nog aldoor een mooie temperatuurcrash dan weer op dinsdag en woensdag.

Nog zo’n plaatje waar je je vingers bij aflikt: Zell am See Kaprun op dit moment. Hoe groen gaat het werden nu straks? Als je ziet hoeveel en lang ze kunstsneeuw hebben kunnen spuiten nu moeten de pistes het kunnen houden. Ook op de Maiskogel wordt gespoten zie je iets schuin rechts onder het Kitzsteinhorn.

Het is sowieso genieten vanavond en vannacht en ook morgen van het lichtspel in de bergen. We naderen nu echt volle maan op 22 december. Maar vanaf de 21 is de bewolking overheersend. Pik het dus nog ff mee.

De Franse Alpen hebben absoluut gematigd zeeklimaat net als wij. En daarom moet je er ook een stukje hoger voor dezelfde sneeuw als in Oostenrijk. Vanuit Die Tauplitz gerekend naar Les Menuires scheelt dat al bijna 1000m. Maar toch zien we het hier in Saint-Jean-de-Sixt op 800m al sneeuwen vandaag. Zij het natte sneeuw. De meest intense sneeuw valt op dit moment en later op de avond vanaf 1200m.

Toch weer leuk voor de freeriders dan. Kevin Guri kon weer ff lekker aanvallen de laatste dagen zoals je op bovenstaande video ziet.

En toevallig spotte ik ook nog deze clip van de dame, Évelyne Dhéliat, met wie ik dus op het meteocongres in Les Menuires was. Ze is in Frankrijk nog een stukje bekender dan Helga van Leur bij ons. Zij is het gezicht van weer in Frankrijk…

https://www.youtube.com/watch?v=CP1e9rrOLaI

Maar Fransen kunnen elke ochtend ook naar Alexandra Blanc kijken op CNEWS.

Ik gaf haar skiles afgelopen zaterdag. Nou wat kunnen we hier vanavond toevoegen aan wat we al weten en zoals ik schrijf wat we misschien niet willen weten… straks een live-analyse… nu al wat opmerkelijke zaken.

China was al koud maar gaat nog kouder worden met kerst.

Ga er maar aan staan! Dat ensemble spreekt boekdelen en hoe nauw wil je de lijntjes hebben? Daar zit praktisch geen onzekerheid meer op.

Amerika wordt ook weer fors koud en hier zit het venijn aan het einde in de meteofiction… dat is een brute berekening hoor en ook in de aanloop zijn er al uithalen naar beneden…

Voor Europa zijn de aanwijzingen voor winterweer steeds zwakker. Behalve dan voor Scandinavië en Rusland. Daar wintert het juist volop. Met bovenstaande cliffhanger denk je ook…. laat maar komen… schuif maar door die kou… maar vooralsnog zien we geen aanwijzingen dat het ook snel gaat gebeuren.

Ensemble Oostenrijk Noordkant

De Alpen worden met kerst wel degelijk kouder maar we moeten rekening houden met een rampscenario zo je wilt dat de bulk van de neerslag als regen valt voor de sneeuwgrens daalt. Vrijdag regent het sowieso tot minimaal 1500m. Echt koud wil het toch niet worden richting jaarwisseling. Voor de Oostenrijkse noordkant op 800m wordt net 1 ijsdag berekend voor 30 december.

Ensemble Nederland

Thuis in Nederland en Vlaanderen is de winter sowieso helemaal de weg kwijt. Je moet al bijna richting medio januari kijken voor zich wat vuurwerk zou kunnen aandienen.

Tja dan kom je terug bij een winter als 2012. Uiteindelijk toch een schitterende schaatswinter. Ongeveer net zo ver voor de super El Ninjo van 2015-2016 als wij er nu achter zitten. Misschien moeten we voor de Lage Landen meer aan dit verhaal denken dan aan een echte superwinter. Voor de Alpen ziet het er voorlopig uit als rommelwinter. Erg positief voor het matig houden van het lawinegevaar. Minder leuk als het je net in je vakantie treft.

Hierboven de video-analyse ook van ECMWF. Fijne avond!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.