chatel

Franse skigebieden zijn zo geliefd dat de Franse wintersporters koosnamen voor hun skigebieden verzinnen. Meestal zijn het afkortingen. De bekendste is Val Tho voor Val Thorens. Ken je de andere ook? Kun je er zelf nog een verzinnen? De kiek hierboven is trouwens van Châtel in de Portes du Soleil ook wel PdS genaamd of “Haute Route des Familles”. Gaan we snel met de 10 mooiste koosnamen…

L’Alpe – Alpe d’Huez

alpedhuez

In het zuidelijke departement Isère heb je de sneeuwzekere skigebieden Alpe d’Huez en Les 2 Alpes. De laatste is zowat al een koosnaam natuurlijk. De eerste wordt liefkozend ook gewoon “Alpe” genoemd. Nu verbonden met een helitransfer zullen beide gebieden spoedig compleet verbonden worden tot een waar megaskigebied. Opening 2016: 3 december.

Le Grand-Bo – Le Grand-Bornand

legandbornand

Le Grand-Bornand hebben we onlangs al behandeld in het artikel over de pittoreske Franse skidorpen. Op 17 december wordt dit met name voor gezinnen geschikte gebied weer geopend. En de echte fans noemen het gewoon alleen: Le Grand Bo! En beau in het Frans is natuurlijk “mooi”! En Grand beau dat weten we allemaal is wat een ander Alpenvolk Kaiserwetter noemt.

Les Conta – Les Contamines

lescontamines

Les Contamines Montjoie is een snoepje pal bij de Mont Blanc in het noordelijke Savoie Mont Blanc. Het tweede deel van de naam betekent letterlijk bergvreugde. Het eerste deel wordt liefkozend afgekort tot Les Conta! Opening 16 december.

Pralo – Pralognan

pralognan

We zitten nu in het rijtje koosnamen eindigend op “o”. Pralognan wordt Pralo. Het skigebied opent op 17 december. Het dorp is op 1400m een onbekend sneeuwzeker juweeltje tussen Courchevel en La Plagne. Maar 26 km piste en nog geen 15 liften. Maar je wilt er wel zijn!

Saint-So – Saint Sorlin

sainso

Het kleinste en misschien gezelligste dorp in het grootste skigebied van de Maurienne is Saint Sorlin d’Arves. Het skigebied heet Les Sybelles. De grote praktische flatdorpen Le Corbier en La Toussuire zijn erg bekend. Saint So is dan weer het pareltje. Wie geweest is zal het beamen hoe gezellig hier ook de après-ski is. I said so!

Serre Che – Serre Chevalier

serreche

In de Hautes-Alpes kun je cultuurhistorie en wintersport verbinden door in Briançon of een van de omliggende dorpen op wintersport te gaan. Het skigebied heet liefkozend ook wel Serre Che! Het skigebied heet heel sjiek: Serre Chevalier Vallée. Terechte sjieke naam voor een zonnig gebied met 250km piste. Briançon staat met zijn kasteel op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

SFL – Saint François Longchamp

stfrancois

In het noordwesten van de Maurienne ligt Saint François Longchamp. Het skigebied heet Grand Domaine en is doorverbonden met Valmorel. Het skidorp wordt gemakkelijk afgekort tot SLF. Een parel in een veelzijdig sneeuwzeker skigebied met 165 km piste. Opening 17 december.

Valmo – Valmorel

valmorel

Het buurdorp in hetzelfde skigebied heet Valmorel. Het ligt net over de Col de la Madeleine al in de Tarentaise. Wat zou de koosnaam van dit dorp met grote nieuwe Club Med vestiging zijn? Valmo natuurlijk. Opening 17 december.

Val Tho – Val Thorens

valtho

Dit gebied en dit dorp behoeven geen toelichting. Het enige bijzondere is dat de meeste mensen die de afkorting Val Tho goed kennen, de andere in dit lijstje nooit gehoord hebben. Hoog tijd dus. En ondertussen is en blijft dit hoogst gelegen skidorp een parel. Val Tho opent al op 26 november.

Val – Val d’Isère

We eindigen in stijl met de misschien wel meest klassieke wintersportplaats op aarde: Val d’Isère. Een snoepje sneeuwzeker op 1850m. Het schitterende skigebied – Espace Killy – is verbonden met buurdorp Tignes. Hoe noem je nu zo’n parel? Drie letters zijn genoeg. Val! Opening al 26 november.

Goed: Franse skigebieden zijn gewoon om verliefd op te worden… om dat te onderstrepen nog onderstaande video…


Découvrez la montagne en hiver : vacances au… door France-Montagnes

😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.