renault

Met de Renault Kadjar, Captur of Koleos op wintersport. Dan volg je natuurlijk de verkeersregels. Vervolgens ga je de piste op en dan? Weet jij welke regels daar gelden? Doe de quiz!

Voor iedere skiër, beginner of gevorderde, gelden er verkeersregels op de piste. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft deze verkeersregels opgesteld om het risico op ongelukken te verkleinen. Net zoals op de weg is het verplicht om deze regels op te volgen. Het gaat zelfs zo ver dat wanneer uit onderzoek blijkt dat de veroorzaker van het ongeluk zich niet aan deze regels gehouden heeft, hij strafrechtelijk vervolgd kan worden. Zorg er dus goed voor dat je op de hoogte bent van deze regels en ze opvolgt. Scheelt je blauwe plekken én zo hou je de piste veilig. Test nu jouw kennis over de regels op de piste!

Quiz

Hieronder staan vijf stellingen over de regels op de piste. Zijn ze waar of niet waar? Onderaan vind je de juiste antwoorden. Heb jij ze allemaal goed?

Stelling 1
Waar of niet waar: “Je mag alleen van links inhalen op de piste”. 

Stelling 2
Waar of niet waar: “Je mag ten alle tijden stoppen op een piste”. 

Stelling 3

Waar of niet waar: “Als je op de piste wilt lopen, moet dit aan de zijkant van de piste”.

Stelling 4

Waar of niet waar: “Je moet je altijd kunnen legitimeren”.

Stelling 5
Waar of niet waar: “Als er iemand voor je valt mag je door skieen”. 

 

Antwoorden

Hieronder staan de antwoorden op de vragen!

Stelling 1“Je mag alleen van links inhalen op de piste” 

Dit is niet waar, je mag van alle kanten inhalen zolang je degene die je inhaalt niet in zijn bewegingen belemmert.

Stelling 2 – “Je mag ten alle tijden stoppen op een piste” 

Dit is niet waar, je mag niet zomaar stil gaan staan op de piste op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten. Mocht je vallen op zo’n plek, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk weer opstaat.

Stelling 3 – “Als je op de piste wilt lopen, moet dit aan de zijkant van de piste”

Dit is waar, mocht je te voet omhoog of omlaag gaan, gebruik dan de zijkant van de piste. Zo hinder je niet de mensen die aan het afdalen zijn.

Stelling 4“Je moet je altijd kunnen legitimeren”

Dit is waar, je bent ten alle tijden verplicht om je persoonsgegevens bekend te maken bij een ongeval. Of je nou betrokkene of getuige bent, verantwoordelijk of niet.

Stelling 5 – “Als er iemand voor je valt mag je verder skieën”

Dit is niet waar, zie je een ongeluk gebeuren of ligt iemand gewond op de piste? Dan ben je verplicht om hulp te verlenen. Als er al veel mensen bij het ongeval staan en je kunt niet meer helpen, dan mag je wel verder skieën.

Door je aan de FIS pisteregels te houden zorg je voor veiligheid op de piste. Wil je ook veilig de weg op? Samen met de Renault Captur en de Renault Kadjar lichten wij deze winter veel auto-aspecten van wintersport uit. Met deze stoere crossovers rijd je veilig naar je wintersportbestemming! Hoeveel vragen heb jij goed?

Categorieën: Met de auto

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.