In de film Blood Diamond zegt Leonardo di Caprio steeds als de ellende nog groter wordt en hij moet uitleggen hoe dit kan: “TIA!” This is Africa. Vandaag open ik mijn weerbericht niet met TIW (“This is Weissensee“) maar met TIK (“This is Kazachstan”). Wat een weer mensen.

https://www.youtube.com/watch?v=TmnS9ZfEjpI

Weten we ook weer hoe de hoofdstad van Kazachstan heet: Nur-Sultan. Sinds 23 januari zijn daar sneeuwstormen en op 27 januari gingen de scholen dicht. Lees nog wat meer op Electroverse.net.

Jorne kwam gisteravond in de reacties met het joepie bericht over bovenstaand ensemble….

Vanochtend is de hoofdrun weer terug geflipt naar de bekende scenario’s die we al weken met lede ogen aanzien. Maar we hebben nu wel Petertjes… en die zijn er ook lange tijd niet geweest.

Hier een kaart van de berekening van gisteravond. Nou daar gaan we gewoon voor duimen dat dit scenario vaker terugkeert de komende dagen.

De nieuwe Amerikaanse hoofdrun heeft voor de Lage Landen weinig soeps maar voor de Alpen wel een mooie glijbaan begin februari. Het kan ook niet uitblijven. Zelfs in de matigste winter zijn er nog grote dumps aan de noordkant.

Het Europese model doet er een flinke schep bovenop met een een loepzuivere polaire (= over zee) Arctische uitbraak.

Ondertussen frist de Noordkant op met een mooie verse laag sneeuw. Het beginnetje is vanochtend gemaakt. Zoals hierboven in Zell am See Kaprun. Het sneeuwt aan de noordkant nog door tot donderdagochtend. Donderdag schijnt de zon er weer…. daarna is het nog beetje koffiedik kijken. De WC neemt het dan weer over met dus hopelijk begin februari een omslag naar NW of N.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

55 reacties

Gesloten voor reacties.