Als ik uit het raam kijk is alles groen met een buitentemperatuur van 1,8ºC. Gaan we naar het westen dan zien we dikke sneeuw tot in de dalen. In Oostenrijk doet de Arlberg en Vorarlberg natuurlijk goed mee. Hierboven de geliefde Zafernalift in Kleinwalsertal. Beneden in het dal op iets meer dan duizend meer!

En dit is het kiekje van boven…

En op het Furkajoch op 1630m is er een halve meter gevallen….  hou je muis bij de 200cm en kijk….

En het sneeuwt vanochtend nog lekker door zoals hier in Zwitserland.

In de Franse Alpen is niet eens zo veel gevallen. Zwitserland lijkt spekkoper en ook het Zwarte Woud is weer eventjes diep winters.

In de Wintersport-Arena Sauerland is enkel Winterberg winnaar. Alle lagere pistes zijn weg geregend.

Hier zie je hoe momenteel de kou is uitgestroomd over Europa. En de warmte naar Moskou. Yin en yang.

Hierboven zie je de bijbehorende stuwing tegen de noordkant. Die houdt ook morgen nog de hele dag aan.

Daarna komt er een echt occlusiefront uit het boekje. Zie ziet een duizenden kilometers lang front met kou ervoor en kou erna. Enkel in het midden een smalle streep zachtere lucht die wordt uitgeknepen als regen. Beetje regen weer voor de rivieren die fors hoog staan van de Seine in Parijs tot de Moezel in Duitsland. Hoe is de situatie in Nederland?

Maar geen nood… geen bakken neerslag meer. Noorwegen gaat weer winnen. Het gaat maar door daar en echt ook als ….

SNEEUW!!! De grafiek is voor 900m en daar komt nog geen drupje regen tot het gaatje.

Maar kijk eens…. de laatste periode moet het toch vooral geregend hebben. Want de sneeuwaccumulatie is op hoogte enkel normaal en in de lagere zones ruim “onvoldoende”.

Nou thuis in de Lage Landen ook dagelijks neerslag en hier nog gewoon als regen. Pas in de tweede helft van maart zien we een behoorlijke kans op afkoeling en flinke nachtvorst. Een uitschieter naar -10ºC op 17 maart zelfs! Ha maar ook +22ºC op 18 maart! Kies maar!

Het Amerikaanse model had afgelopen nacht een mooie koude run in de meteofiction…

Hier de simulatie van dat scenario. Schitterend Scandihoog. Wat mij betreft graag puur als bewijs dat het nog kan…. voor volgende winter dan en ook in de zomer kunnen we het best gebruiken.

Als het zou gebeuren dan kunnen we ook nog transportkou hebben … zie je hierboven. Er is een mooie koudevoorraad in het oosten.

Morgen al koelt Siberië nog eens af naar -40ºC. Nu ja….

Ik had het over Saturnus…. hier heb je hem aan de zuidkant van de Alpen. We kunnen hem zien omdat de webcam ook heel hoog staat op 2763m. In de dalen kun je de planeet onmogelijk zien vanwege de bergkammen die de horizon afdekken.

Ingezoomd kun je zelfs zien dat het geen normale planeet is… de ringen maken er een ovaaltje van.

Al rondsnuffelend vond ik deze nog van de Rudolfshütte. Zijn er nog mensen die hier met Pasen met de kids heen kunnen komen? Zo ja wil ik wel wat optuigen. Fijne dag allemaal. Enne o ja…

We all need to calm down – Robin Willcourt MD

We are likely to see millions of people with COVID-19. We see millions every year infected with the flu. Nothing spectacular about COVID-19.

It seems as if you are old and have chronic medical conditions you are the most vulnerable to dying. But at least it isn’t killing young folk like infuenzas A and B is doing RIGHT NOW.

We all need to calm down. It WILL escape into all populations no matter what we do. And most people will be okay.

Wash you hands, don’t touch your face, and if you do, wash your hands. Simple.

Bedenk eens…. dat we net zo goed HELEMAAL NIETS konden doen, HELEMAAL NIETS hoefden te schrijven over dit virus…. Je zou het gewoon kunnen laten uitwoeden. Je zou zelfs een beleid kunnen voeren om zo veel mogelijk mensen de wereld over te laten vliegen om de epedemie te BEVORDEREN. Want nu zoeken we naar een vaccin. Maar het virus zelf is natuurlijk ook een vaccin. Als iedereen het gehad heeft zijn we ervan af. En zijn er inderdaad ook vele ouderen een paar maanden eerder gestorven dan ze zonder virus zouden hebben gedaan. Met het geld dat we besparen op die kosten, kunnen we in gebieden met arme kinderen honderd duizenden kinderen gelukkig maken. Klinkt hard. Maar zachte heelmeesters…. etc. En misschien zit ik er compleet naast.. daarom is discussie en debat nodig. Schiet maar.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.