De laatste keer dat ik naar de Weissensee reed was in 2020 voor de covid lockdown. Toen reed ik de 200km op skileraarbenen (geen schaatstraining). Het was bijna 4 uur rijden had ik in mijn hoofd, dus was ik hoogst verbaasd toen de navigatie net 2 uur aangaf vanuit Kaprun (destijds woonde ik nog in Hopfgarten in Tirol). Ach, ja Kärnten ligt hier net over de hoofdkam. Felbertauern of in de zomer Grossglockner Hochalpenstrasse en hoppa je bent er zowat.

Aan de noordkant is het storm. Thuis in Nederland ook wel te merken denk ik. Op de Schmittenhöhe de hele dag tussen de 50 en 100km/u wind. Morgen ook. Mede daarom dus niet gedraald en in de auto gestapt. Ik tik dit artikel bij Jank thuis in Pension Edelweiss aan de Weissensee. Jank dat zijn de mannen die hier de ijsbaan onderhouden en die ons via natureislauf.at informeren. Het plaatje hierboven is het eerste wat je ziet van het meer als je naar de Weissensee rijdt.

Even later rijdt je overt de brug tussen het grote diepe meer en het kleinere ondiepe meer. Ongelofelijk: links gewoon open water en rechts dus volledig en dik bevroren. Het parcours van 12,5km met de vele lussen dat ik ken van 2020 (16 rondjes) ligt weer klaar. Kijk maar eens naar wat plaatjes die ik schoot hieronder.

Goed. Ik ben hier dit jaar niet om te schaatsen. Zal wel ff een rondje rijden morgen, maar de bedoeling is het paragliden weer oppikken. Destijds vloog ik vanuit het skigebied op 1350m 1 keer naar het meer.

Daarna zou ik met Kees Paulusma, de zoon van Piet Paulusma die er toen nog was als weerman, intussen helaas overleden, vliegen. We stonden boven in het skigebied klaar maar de wind was te hard. Dus morgen herkansing om iemand mee te nemen. Eerst een rondje solo weer en dan kijken wie er mee vliegt. Veel hoogteverschil is het niet natuurlijk: amper 400m. Daar kan ik geen vol tarief voor vragen maar een highlight is het wel.

Het blijft bijzonder in deze tijd door de dorpjes langs het meer te rijden: alles en iedereen is Nederlands. Ik wil de Friezen niet te kort doen maar heb weinig Friese vragen gezien. Dus Holland Boppe!

Tja en dan het weer. Hoge temperaturen hier op 945m. Aanhoudend elke dag en ’s nachts net een graadje vorst. Dan is de luchtvochtigheid ook 100%. Overdag niet en dan krijg je de zogenaamde dauwpuntstemperatuurperatuur… eens kijken….

Morgen bijvoorbeeld. Dan zie je toch dat het dauwpunt net negatief blijft. Dus het ijs gaat niet ontdooien omdat verdampend water het oppervlak koud houdt. Dus valt mee!

Kijken we naar de prognose… vooral voor na het Weissensee event of er dan thuis misschien weer wat kan. Nu inderdaad: voor de tweede week van februari moet je niets uitsluiten. Het Oostenrijkse ensemble (rechts) laat nog duidelijker zo’n baard aan koude oplossingen zien. Ach we gaan het zien. In de Alpen schitterend wintersportweer vanaf zaterdag. Ook met dooi maar er ligt ruim genoeg sneeuw. Droomweek. Ook om te paragliden en de boekingen stromen ook al binnen.

PS Morgen hopelijk een mooie Insta360 video van een vlucht naar de ijsbaan. En donaties kunnen hier.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.