edelweisshaus2112

We zullen het van de reacties moeten hebben om te zien waar Karlijn 1 + Karlijn 2 wellicht 15cm hebben achtergelaten. De Zillertal Arena is kanshebber en dan specifiek Königsleiten op zijn sneeuwzekere 1600m in de Zillertal Arena. Darius Lankhorst meldde gisteravond uit Obertauern dat er in een uurtje al 5 tot 10cm was gevallen. De webcams tonen dat er niet heel veel meer bij is gekomen. Dus zijn we op zoek naar de recordhouder van deze dump die eigenlijk geen dump mag heten maar die wel zoals beloofd Oostenrijk tot in de lagere dalen mooi wit heeft gemaakt.

zaferna2112

Deze cam uit het Schneeloch Kleinwalsertal wil graag halve en hele meters poeder tonen. Vandaag is het het poedersuikertje en netjes tot in het dal. Dat wordt dan toch een veel leukere aanblik als we straks arriveren. Als is het voor de ukkies die de wereld niet meer begrijpen als er zelfs in Oostenrijk in de winter geen sneeuw meer ligt. Onze dochter van 5 was vorige winter al zo verbaasd dat er in Nederland geen sneeuw en ijs was gekomen nadat al haar eerdere winters op deze planeet koud waren geweest. Wetteronline meldt hierrr trouwens sneeuwbuien uit het noorden van Duitsland. Zijn we in Nederland ook nog verder gekomen dan felle hagelbuien?

tauplitzbully

Verder naar het oosten in bijvoorbeeld Die Tauplitz sneeuwt het nog het langst vanochtend en doen de pistenbully’s toch ook gewoon hun best om die paar centimeter netjes vast te leggen. Meer sneeuw is gelukkig onderweg zullen we zo zien!

jungfrau2112

Hier in de gletsjerwereld van het Jungfraujoch in het Berner Oberland is door hoge luchtdruk al niets meer gevallen maar hier is het dan ook altijd… frozen.

portesdusoeil2112

We weten dat de Franse Alpen probleemgebied zijn. Hogerop valt dat nog erg mee. Zie hier Rochassons boven Châtel in de Portes du Soleil.

chatel_village2112

Châtel beneden is zo. Alleen met kerst 1986 was het (veel) groener. I’ve been there! Het was de eerste wintersport die ik op mijn 19e voor ons hele gezin mocht organiseren van mijn ouders. Tja. Nu zo veel jaren later organiseer ik eens iets voor 5 (!!) gezinnen en is het een beetje hetzelfde laken een pak. Maar met twee grote verschillen: er zijn pistes open en het wordt gewoon een dik witte kerst! Weliswaar in Oostenrijk deze keer. Het westelijk Alpengebied moet langer wachten op de volgende sneeuw en dus hebben de dorpen kans op een groene kerst!

laclusaz2112

Dit is het panorama bij La Clusaz vanochtend.

chamonix2112

En natuurlijk is het zo dat als je hoog genoeg gaat zoals hier in Chamonix dat er dan nog genoeg is blijven liggen van dump Floor aangevuld met kunstsneeuw.

legrandbornand2112

Maar dit is bijvoorbeeld Le Grand Bornand op 1300m in de Haute Savoie.

lans2112

Of deze in “eenzame sneeuw-Lans en Vercors”. Ja altijd blijven lachen en misschien…. moutainbiken?

chamrousse2112

 

Chamrousse in de zuidelijke Isère. Lijkt een prima dag om te gaan paragliden. Hoewel? Beter even wachten tot maandag, dinsdag en woensdag als het kwik hier gaat oplopen tot +10ºC. Weinig thermiek trouwens want boven warmer dan beneden.

70wenen

 

Waar je zeker niet moet gaan paragliden de komende dagen is aan de Oostenrijkse noordkant. Kans dat je dan door een windvlaag wordt gegrepen en achter de poorten van Wenen wordt neergekwakt. Dat is maandag al aan de gang maar ik toon deze kaart vanwege de 70 knopen wind over Wenen op 1500m. Dat is orkaankracht op die hoogte!

accu2112

 

Daarna komt dan Chanel met deze berekende accumulaties. Ik houd mijn hart vast dat dit niet ook wordt afgeknepen tot een laagje van 10cm. Want de kerstsneeuw gaat vallen bij 1030hPa! Dat kan natuurlijk alleen in de bergen waar de stijging van de luchtpakketten door de bergkammen wordt geforceerd. In de Lage Landen is 1030hPa synoniem met …. strak blauw want water verdampt snel in dalende en dus adiabatisch met 0,6 graad per 100 meter daling opwarmende lucht.

luchtdrukens

Hier zie je de berekende luchtdrukken voor de noordkant van het ensemble in een ensemblegrafiek. De crash komt in het Amerikaanse model al op zaterdag. Met dan natuurlijk met mooie potentie voor aardige sneeuwval van Estelle ten opzichte van Chanel. Allemaal nog op een termijn waar duimen nog zin heeft. Of zijn jullie allemaal murw geslagen, hangend in de touwen? Je mag met zo’n grafiek toch hopen op een sneeuwrijk begin van 2015 in de Alpen. Maar jullie hebben gelijk…. niks beloven!

fra2112

Hier nog even het beeld dat de Franse Alpen echt met kerst niets kunnen verwachten. Des te meer op zaterdag.

ecnieuwjaar

Waar ik aan toevoeg dat het Europees model van het weekeinde juist nog mooie dagen maakt terwijl de sneeuw daar pas maandag de 29e komt en hier ook met een luchtdruk van ruim onder 1010hPa nu. Dat gaat in beide modellen dus de goede kant op.

noordkant2112

En dit is de Oostenrijkse noordkant. De zuidkant toon ik niet vanochtend want daar is echt weinig potentie. Graag berichten in de reacties ook vanaf de zuidkant. Hoe is het nu daar?

stormnl

We zitten niet alleen in de Alpen met een stormachtige fase. Nee, juist ook de Lage Landen krijgt ervan langs. En het ginst al dagen van de geruchten over sneeuw op de valreep van het oude jaar. Hier zie je zo’n berekende situatie in het Amerikaanse model samenhangend met de ook voor de Alpen berekende sneeuw (Europees model dus twee dagen later). Dat gaat zeker natte flatsen opleveren in de Lage Landen als het zo komt en hopelijk ook mooi herstel van de sneeuwcondities in de Wintersport-Arena Sauerland. Als het gaat om een overgang naar echt winterweer moeten we het weer hebben van de GFS paralel vanochtend. Rustig aanzien.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

126 reacties

Gesloten voor reacties.