In Les Menuires kwam je gisteren aan op de zuidpool als je een van de bovenste liften nam. Dat zien we aan de witte lift en flink ingepakte wintersporters. Ik kan er maar niet over uit, wat hadden ze gister een uniek mooie dag in Frankrijk.

Nouja de zon was niet heel uniek maar de combinatie met verse sneeuw maakte heel veel goed. Misschien komt het doordat ik best wel verlang naar de zon nu. Maar echt maar voor 1 dagje hoor, want te veel sneeuw bestaat niet! En dan is vandaag zo’n dag die ik nodig heb. Niet uitgesproken zonnig maar wel meerdere opklaringen. Vanmiddag lekker de piste op met vrienden die over zijn gekomen uit Nederland voor een shortski en deze unieke condities. Hopen dat de Hohe Salve weer eens geopend is!

Ik ben vroeg uit de veren vanochtend want ik krijg zo RTL 4 nieuws op bezoek in Hajo’s hut die een korte reportage maken voor het half 8 journaal van vanavond. Ze zijn benieuwd naar de situatie hier en ons verhaal. Zeker dus even voor de buis kruipen vanavond om de enige echte Jorne Valstar op je breedbeeld te zien. Bij WSWM weet je al wat vanavond op het nieuws is! Fotootje is trouwens van gisteravond, nu sneeuwt het niet meer maar is er wel weer 5cm bijgekomen sinds het gister donker werd. Ik hoop dat jullie de plaatjes van hier nog niet zat zijn want ik kan er geen genoeg van krijgen.

En we hebben het regelmatig geroepen, Galtür achtige omstandigheden, een heftig ongeluk waar een lawine een hotel in ramde. Gelukkig geen doden, alleen enkele gewonden. Hajo nam het gister in z’n live video ook nog eens onder de loep.

Echter onderbelicht gisteravond was de run van het Europese model, in de pluim voor regio zuidoost zien we de rode hoofdrun een prima beginnetje maken en de blauwe controlerun maakt het af. Ongetwijfeld dat daar een sneeuwdekje in zit vanaf de 18e. Dat is wel hetgeen waar we naar opzoek zijn, eerst een laag sneeuw en daarna droge kou. Die droge kou zie ik nog niet direct gebeuren maar laten we niet te veeleisend zijn 😉

Eerst maar eens de eerste Hellmannetjes scoren! Ja de eerste pas, we staan nog op 0,0. Er moet nog heel wat gebeuren om mijn voorspelling van 92 uit te laten komen, maar het is pas 10 januari dus geen paniek! De Hellmann pluim komt inmiddels mooi van de grond.

Dit de afsluitende kaart van de hoofdrun, de lam geslagen blokkade transformeert in een soort Schots-Noors hoog. Genoeg om de LL in de oostelijke stroming te krijgen. Er moet wel wat gebeuren om dat hoog in stand te houden want het ziet er niet echt sterk uit met alweer naderende depressies uit het westen.

Maar houdt het hoog stand dan is er ook direct kou voorradig in het oosten. Op deze kaart is het paarse nog vrij ver weg maar dat kan in een goeie setting binnen 3 dagen boven onze hoofden liggen. Transportkou noemen we dat!

En het heeft geen bijzonder lastige weg om af te leggen want vanaf de 19e is alles ten oosten van ons onder een laagje sneeuw.

Het enige obstakeltje zou de oostzee kunnen zijn die bij lange na niet bevroren is (de kleurtjes zijn verschillende soorten ijs). Graag de nieuwe EC run in de reacties meenemen, ik kan de RTL mensen straks niet in de kou laten staan.

Het GFS heeft vanochtend weer een lekker ensemble voor ons. Zo gaat het met hangen en wurgen maar lijken we wel bij dat wintertje te komen. Ene keer weer een iets warmer ensemble, dan weer wat kouder, uiteindelijk is de trend dalend vanaf ongeveer 19 januari. Controlerun is helemaal knetterrr voor regio zuidoost!!

De hoofdrun kiest voor een zwak Scandihoog, iets soortgelijks als wat EC gister deed. Daarmee zitten we snel in de koudere luchten.

Dat hoogje houdt eigenlijk verrassend lang stand mede door de sterk verzwakte straalstroom. Het gevaar van een depressie uit het westen wordt snel naar het zuiden gedelegeerd waardoor het als winterprik door West Europa wandelt.

En uiteraard willen we nog even die lekkere controle run zien. Hij verschilt niet zo heel veel van de hoofdrun eigenlijk, alleen is het hoog nu sterker waardoor er bijna een klassiek Scandihoog ontstaat. De aanvoer van hoge druk via de Azoren houdt de depressies op afstand. De aangevoerde lucht uit het oosten is niet perse superkoud maar koud genoeg om het boven een sneeuwdekje genoeg te laten winteren! Nu met RTL aan de slag, bespreek vooral de nieuwe runs in de reacties.

Uitsmijter 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

137 reacties

Gesloten voor reacties.