Precies 10 dagen geleden kopte ik mijn weerbericht: Onze sneeuw is gestolen en krijgen de sneeuwkanonnen de ultieme test? Het blijkt toch steeds weer dat prognoses 10 dagen vooruit als je niet te pietluttig bent over lokale verschillen heel goed werken. Dat is de kracht van deze site. Een plek waar momenteel de sneeuwkanonnen een topprestatie leveren is de Wintersport-Arena Sauerland. En het leuke is vandaag te melden dat dit gebied met 151 skiliften een volledig nieuwe website heeft met ook deze fraaie wenbcam-overzichtspagina. Ik drong er bij hun op aan dat die pagina mooier en duidelijker moest worden dan checkcams.com/sauercams en dat is mijns inziens gelukt. Wat jullie? In elk geval blazen de kanonnen in het Sauerland. Het Ruhrquelle weerstation gaf -6,4°C aan terwijl in Nederland alleen in Ell één graadje vorst is gemeten. 

ensFra1412

We volgen vanochtend de door Frederic ingezette trend om het Europese model als meer realistisch in te schatten dan het Amerikaanse. Toch is het goed te zien dat het Amerikaanse model voor een punt in de Franse Alpen nu in elk geval consistent is geworden voor het dumpje van 19 december. En ook vanaf kerst heeft het Amerikaanse model genoeg neerslag nu. Alleen hebben we hier nog een beetje een sneeuwgrens issue. Dat zie je in de groene lijn van de hoofdrun die zoals vaak is uitgelegd op die termijn nauwelijks voorkeur heeft boven de leden van het ensemble. En zo is zo’n blauwe lijn van de controlerun echt iets waarvoor je kunt duimen vanochtend. Ook aan de Oostenrijkse kant én aan de zuidkant ligt de grijze lijn van het ensemblegemiddelde vanaf de 25e een stukje boven nul.

accu2412

Snel over naar het Europese model waar de sneeuwgrensproblematiek veel minder speelt. Bij beide nu berekende sneeuwfronten in de Alpen zakt de sneeuwgrens voldoende voor skigebieden vanaf 750m zoals Zell am See. In de Franse Alpen ligt die grens dan hoger maar de skigebieden liggen er ook hoger. Hierover is nog geen zekerheid natuurlijk maar het igt binnen bereik van een collectieve duimactie. Dat aannemende kunnen we zoals Frederic dat al deed naar de verwachte sneeuwhoogtes kijken. Komt je op maximaal 50cm voor de Franse Alpen en 25cm voor de Oostenrijkse noordkant. En als je veilig wilt gaan maak je daarvan maximaal 100cm aan de Franse kant tot minimaal 10cm in Oostenrijk. Wel zie je in een situatie zoals nu berekend dat een oostelijk gebied als Die Tauplitz slechtere papieren heeft dan een Montafon in Vorarlberg.

zuidkant2012

We bekijken even wat individuele neerslagskaarten wetende dat het in het Europese model met de sneeuwgrens allemaal wel goed zit. Dit is vrijdag de 20e. De oostenrijkse weerdienst meldt een sneeuwgrens tussen 400 en 1000m.  Je ziet hoe dit front komende uit het West-Noordwesten ook makkelijk doorzet naar de zuidkant. Komt het front strak uit NW of NNW dan houdt de hoofdkam alles tegen.  

fraalp2312

Hier dan voor volgend weekeinde. Ik zekere zin nog meteofiction, maar met Frederic durf ik het nu ook aan om er wat zekerheid aan te verbinden. Je ziet het front eerst de Franse Alpen en Wallis raken. En die hebben dan dus hun tweede dump(je)! Les Menuires en Val d’Anniviers gefeliciteerd! Je ziet aan de Jura en het meer van Genève mooi waar de sneeuwgrens eindigt. Ik denk in het westelijk Alpengebied rond 1200m. Dat is voor sommige dorpen in de Portes du Soleil toch kielekiele. We gaan het zien!

alpenbog2312

Weer een dag verder bereikt ook deze tweede sneeuwval Oostenrijk. En daar dan vooral aan de noordkant. Hoe zeker is dat?

aosta2312   

Rond het gebergte krijgt de luchtstroom altijd een eigenaardige dynamiek wat het verloop zeker 10 dagen vooruit totaal onvoorspelbaar maakt. Hier de berekening dat de Aosta Vallei een echte dump zou krijgen als klapper van dat tweede front vlak voor kerst. Gebeurt dat al eerder dan heeft Oostenrijk minder. Gebeurt het later of niet dan heeft Oostenrijk meer. We zitten in elk geval niet in een situatie waarin de bulk van de sneeuw naar de Balkan of Oost-Europa zou kunnen schieten. En zoals GFS laat zien is het na die 23e nog niet gedaan met het in wezen toch “slechte weer”. Ik ga nu snel naar mijn ontbijt om zo op de latten met mijn vrouw te gaan genieten van het mooie weer hier en de kunstsneeuw. Vanavond is Leo aan de beurt. Volg Facebook voor wat plaatjes van hier!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

65 reacties

Gesloten voor reacties.