Precies 10 dagen geleden kopte ik mijn weerbericht: Onze sneeuw is gestolen en krijgen de sneeuwkanonnen de ultieme test? Het blijkt toch steeds weer dat prognoses 10 dagen vooruit als je niet te pietluttig bent over lokale verschillen heel goed werken. Dat is de kracht van deze site. Een plek waar momenteel de sneeuwkanonnen een topprestatie leveren is de Wintersport-Arena Sauerland. En het leuke is vandaag te melden dat dit gebied met 151 skiliften een volledig nieuwe website heeft met ook deze fraaie wenbcam-overzichtspagina. Ik drong er bij hun op aan dat die pagina mooier en duidelijker moest worden dan checkcams.com/sauercams en dat is mijns inziens gelukt. Wat jullie? In elk geval blazen de kanonnen in het Sauerland. Het Ruhrquelle weerstation gaf -6,4°C aan terwijl in Nederland alleen in Ell één graadje vorst is gemeten. 

ensFra1412

We volgen vanochtend de door Frederic ingezette trend om het Europese model als meer realistisch in te schatten dan het Amerikaanse. Toch is het goed te zien dat het Amerikaanse model voor een punt in de Franse Alpen nu in elk geval consistent is geworden voor het dumpje van 19 december. En ook vanaf kerst heeft het Amerikaanse model genoeg neerslag nu. Alleen hebben we hier nog een beetje een sneeuwgrens issue. Dat zie je in de groene lijn van de hoofdrun die zoals vaak is uitgelegd op die termijn nauwelijks voorkeur heeft boven de leden van het ensemble. En zo is zo’n blauwe lijn van de controlerun echt iets waarvoor je kunt duimen vanochtend. Ook aan de Oostenrijkse kant én aan de zuidkant ligt de grijze lijn van het ensemblegemiddelde vanaf de 25e een stukje boven nul.

accu2412

Snel over naar het Europese model waar de sneeuwgrensproblematiek veel minder speelt. Bij beide nu berekende sneeuwfronten in de Alpen zakt de sneeuwgrens voldoende voor skigebieden vanaf 750m zoals Zell am See. In de Franse Alpen ligt die grens dan hoger maar de skigebieden liggen er ook hoger. Hierover is nog geen zekerheid natuurlijk maar het igt binnen bereik van een collectieve duimactie. Dat aannemende kunnen we zoals Frederic dat al deed naar de verwachte sneeuwhoogtes kijken. Komt je op maximaal 50cm voor de Franse Alpen en 25cm voor de Oostenrijkse noordkant. En als je veilig wilt gaan maak je daarvan maximaal 100cm aan de Franse kant tot minimaal 10cm in Oostenrijk. Wel zie je in een situatie zoals nu berekend dat een oostelijk gebied als Die Tauplitz slechtere papieren heeft dan een Montafon in Vorarlberg.

zuidkant2012

We bekijken even wat individuele neerslagskaarten wetende dat het in het Europese model met de sneeuwgrens allemaal wel goed zit. Dit is vrijdag de 20e. De oostenrijkse weerdienst meldt een sneeuwgrens tussen 400 en 1000m.  Je ziet hoe dit front komende uit het West-Noordwesten ook makkelijk doorzet naar de zuidkant. Komt het front strak uit NW of NNW dan houdt de hoofdkam alles tegen.  

fraalp2312

Hier dan voor volgend weekeinde. Ik zekere zin nog meteofiction, maar met Frederic durf ik het nu ook aan om er wat zekerheid aan te verbinden. Je ziet het front eerst de Franse Alpen en Wallis raken. En die hebben dan dus hun tweede dump(je)! Les Menuires en Val d’Anniviers gefeliciteerd! Je ziet aan de Jura en het meer van Genève mooi waar de sneeuwgrens eindigt. Ik denk in het westelijk Alpengebied rond 1200m. Dat is voor sommige dorpen in de Portes du Soleil toch kielekiele. We gaan het zien!

alpenbog2312

Weer een dag verder bereikt ook deze tweede sneeuwval Oostenrijk. En daar dan vooral aan de noordkant. Hoe zeker is dat?

aosta2312   

Rond het gebergte krijgt de luchtstroom altijd een eigenaardige dynamiek wat het verloop zeker 10 dagen vooruit totaal onvoorspelbaar maakt. Hier de berekening dat de Aosta Vallei een echte dump zou krijgen als klapper van dat tweede front vlak voor kerst. Gebeurt dat al eerder dan heeft Oostenrijk minder. Gebeurt het later of niet dan heeft Oostenrijk meer. We zitten in elk geval niet in een situatie waarin de bulk van de sneeuw naar de Balkan of Oost-Europa zou kunnen schieten. En zoals GFS laat zien is het na die 23e nog niet gedaan met het in wezen toch “slechte weer”. Ik ga nu snel naar mijn ontbijt om zo op de latten met mijn vrouw te gaan genieten van het mooie weer hier en de kunstsneeuw. Vanavond is Leo aan de beurt. Volg Facebook voor wat plaatjes van hier!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

65 reacties

Gesloten voor reacties.