gens-1-1-360

Ik was het eigenlijk niet van plan, maar na het bekijken van de weerkaarten zonet moest ik gewoon aan deze korte avondupdate beginnen. WSWM zou WSWM niet zijn als we niet over de eerste winterkansen zouden berichten natuurlijk, al moet ik zeggen dat we toch wat voorzichtiger zijn de laatste tijd. Ik durf er in ieder geval nu pas over te berichten. In feite is het al een dag of vier zichtbaar binnen het GFS-ensemble. Toen ging het nog om een lid of 7 van de 21 binnen het ensemble die op lange termijn voor hogedrukuitbreidingen gingen. Nu zijn het er nog een paar meer. En belangrijker … ze blijven er nu run na run inzitten. Een trend is dus geboren, al moeten we het voorlopig nog een ‘scenario’ noemen. Is het nog mogelijk dat winter ’17-’18 alsnog keihard toeslaat in februari? Ja, dat is het zeker! Maar dan moet het nu stilaan gaan gebeuren en niet nog eens twee weken uitgesteld worden. Een uitkomst zoals ensemblelid nummer 1 hier laat zien zou fantastisch zijn! Een winterknaller van formaat! Als dat dan even aanhoudt komen we tijdens de krokus- / voorjaars- / carnavalsvakantie alsnog op de schaats. En wie is daar op tegen? Ik niet.

gfs-0-180

Eerst beginnen bij de ‘nog net betrouwbare termijn’. Vorige donderdag berichtte ik in mijn laatste bericht over de trend dat na de passage van een hoogtetrog nu vrijdag de hogedruk waarschijnlijk de bovenhand zou nemen in de Alpen. Ondertussen zijn we vier dagen verder en die trend lijkt voorlopig uit te komen. OK, de hoogtetrog gaat wat feller uit pakken dan ik eerst in gedachten had. Maar ja … dat was ook wel ergens te verwachten als je het verloop van deze snowmagedon-winter opnieuw in je gedachten afspeelt.

gfs-0-240

Wat er daarna gebeurt zien we nu toch al verschillende runs terugkeren: de hogedruk verplaatst zich richting de Britse Eilanden. Hier wel meteen op de lange termijn wijzen. We zitten nu op +240h vooruit, waar het GFS-model op de vereenvoudigde versie overschakelt. We spreken hier dus nog degelijk over meteofictie …

gensprob-4-264

… al wordt het voor mij vanaf vanavond toch wel wat meer dan zomaar een weerromannetje. Semifictie. Hier de %-waarschijnlijkheidskaart van het GFS-ensemble over waar er begin februari een luchtdruk heerst van meer dan 1030hPa. Is de kans het grootst op een Azorenhoog en de Lage Landen in een zuidwestelkijke stroming? Nope, dat is het niet. Er is een aanzienlijke kans dat de kern van de hogedruk ergens net ten noordwesten van ons komt te liggen …

gensprob-4-384

… en dat die daarna zelfs doorschuift richting Scandinavië! Ronaldo had vrijdag nog voor ons opgezocht dat de elfstedentocht van 1985 pas op 21 februari gereden is … wel, dan zouden we na deze verre kaart nog twee weken hebben om een dikke ijsplaat op te bouwen. Kan dat nog? In theorie kan dat lukken.

graphe4_1000___1.22641509434_58.6639676113_

Hier het luchtdrukensemble voor de noordelijke Noordzee. De stijgende luchtdruktendens is onmiskenbaar. Dus de kans dat februari uit een veeeeeeeel droger en zonniger vaatje gaat tappen is zeer reëel. Alleen hoe de temperatuur precies gaat uitpakken is nog totaal niet te zeggen.

gens-0-1-312

Er is dus nog heeeel wat duimwerk nodig dames en heren. Voor de controlerun van GFS bijvoorbeeld …

gens-19-1-324

… of voor ensemblelid nummer 19 bijvoorbeeld.

nao.sprd2

Maar …… Ik hoor jullie nu al denken: ‘ho, maar wacht eens even Frederic … die worsten hebben we al eerder gezien dit seizoen. Waarom moeten wij nu wel in dit scenario geloven?’ Dat is een meer dan terechte opmerking. Inderdaad, dit scenario hebben we al een keer of 4-5 gezien deze winter. En telkens liep het mis omdat de straalstroom boven de Atlantische Oceaan telkens sterker uitpakte dan eerst berekend werd. Depressies veegden de uitbreidingspogingen van de hogedruk daardoor telkens op dramatische wijze van tafel. Waarom zou het dan nu anders zijn? ‘Wel, dat weten we niet’, is het eerlijke antwoord. Wat ik daarentegen wel weet is dat de NAO-grafiek van vandaag in tegenstelling tot die van gisteren die Jorne nog liet zien nu wel een poging tot dalende tendens laat zien. Bovendien gaan we tegen dan al februari in, het einde van de winter dus. En in februari begint de poolwervel / straalstroom klassiek al wat te verzwakken. Er zijn dus wel degelijk kansen. Ik durf zelfs zeggen dat de kansen tot nu toe nog niet zo groot zijn geweest. Dus als je nog iets of wat van wintermoed in je hebt na deze zo goed als Hellmanloze winter, dan is het nu! Nu, dat er geduimd moet worden als een malle! Dus let’s go for it!

ECM1-240

Biedt EC ondertussen al ondersteuning? Ja en nee. Of beter ‘misschien’. De hoofdrun zit vanavond in ieder geval op een ander spoor.

eps_pluim_dd_06350

Maar hier valt toch vooral de grote onzekerheid op lange termijn op als je de windrichtingpluim voor de Lage Landen bekijkt. Er zijn wel wat clustertjes aanwezig, ook die voor een noordoostelijke wind. Het wordt weer spannend op de kaarten. Benieuwd of er nog wat uit de bus komt.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Gesloten voor reacties.