Het topje van de (ijs)berg. Er is al over geschreven en dat is natuurlijk op dit moment de Kitzsteinhorn van skipartner Zell am See- Kaprun Waarom die foto op de voorpagina? Het is de plek waar momenteel al fantastische sneeuw ligt en perfecte wintersportcondities mogelijk zijn. Even snel kijken op de partnersite hoeveel sneeuw er ligt en of alle liften in bedrijf zijn? Er ligt 1 meter sneeuw op de top en alle liften zijn daar mooi open. Voor wie niet kan wachten? Ik haak er snel meteen op in. Ik kan het op dit moment niet mooier maken. In de lager gelegen gebieden dooit de sneeuw nu weg en de opening van het skiseizoen van de overige partner gebieden laat nog even op zich wachten. Hoewel? Het schiet al aardig op. Geldt dit ook voor de winter op de weerkaarten? Af en toe krijgen we een speldenprikje van koning winter en dan vooral merkbaar op hoogte in de Alpen voor de rest is de westcirculatie heer en meester.Dus eigenlijk meer een warm lopertje. Is dat erg? nee, maar dat akelige ding houdt het vaak lang vol. Is er al enige verandering zichtbaar op de weerkaarten? Kunnen we al op het puntje van onze stoel gaan zitten? en wanneer houdt het nu eens op met regenen in de lage Landen?


Wat een natte bende. November pas net begonnen en met gisteren meetellend (staat nog niet berekend) op sommige plaatsen dan al meer dan 50 mm. Oktober was al nat, november is hard op weg om ook een natte maand te worden. Echt herfst. We hadden ook echt zomer. Dus nu op naar echt winter? 3x is scheepsrecht. jammer dat ik het niet voor het zeggen heb. Ik ben echt fervent liefhebber van winterweer. Ik hou van sneeuw en vorst en als de weerkaarten winters gaan ogen dan zit ik echt op mijn puntje van mijn stoel. Aan de andere kant, als het hier niet lukt met sneeuw en ijs des te leuker is het om op wintersport te gaan en de sneeuw dan maar te gaan opzoeken. Dan is het echt genieten. We gaan nu snel door naar de weerkaarten.


De sneeuw voor aankomende zondag staat nog steeds op de kaart. Weer een speldenprikje van tijdelijke aard. Als dat zo door blijft gaan in de winter worden de Alpen neerslagrijk en hoeven we ons over natuursneeuw geen zorgen te maken. Wat is de kans op sneeuw in het teamuitje? Nog niet ingekleurd op deze kaart maar ik zie toch nog een kans.

[metaslider id=27995] De weermannen op tv hebben hun eigen weermodel om hun voorspelling te maken en wijken daar vaak niet vanaf. Wij kijken verder naar de mogelijkheden en bekijken meerdere modellen al hebben wij natuurlijk ook wel onze voorkeur. Ik kies nu de “leukste” uit. Het Australische Bom model laat de kans op sneeuw op de hoogste toppen in het Sauerland behoorlijk stijgen. Waarom? In het kort: aanvoer van polaire lucht, doorvallende aanhoudende neerslag en temperatuur op 850 Hpa (rond 1300 meter) hoogtevlak tussen -2 en -4 graden. Maak mij maar gek. Nog te vroeg om te juichen.Het zelfde laagje gaat dus ook voor die sneeuw zorgen in de Alpen. Positie van het laag is alles bepalend en er zijn nog verschillende oplossingen of het nog gaat lukken voor de Duitse middelgebergten.Wel spannend hoor! Komt deze voorspelling uit kijken jullie dan mee op de webcams van Wintersport-Arena Sauerland? Het zou de eerste sneeuwval voor het seizoen betekenen.
[metaslider id=28003]
De vooruitzichten voor de lange termijn op 13 november door de modellen ECMWF GFS en GEM laten allen het Azorenhoog wat meer doorschuiven het continent op. Niet gunstig voor uitbraak van koude lucht. Wij blijven met een zachte zuidwester te maken hebben, wel een flinke weersverbetering want de kans op regen wordt dan flink minder. Het Canadese model GEM komt met een flink hogedrukgebied boven Groenland op de proppen. De koude lucht boven de Polen zakt wat meer naar het zuiden en dat zou voorzichtig wat mogelijkheden bieden voor een eventuele kou-uitbraak. Voorwaarde is dan wel dat het Azorenhoog terug moet ver in haar hok en haar gezicht hier niet meer laten zien. Onder 1 voorwaarde mag ze als ze eigenwijs is nog wel komen om zich te gaan positioneren boven de UK. Een mooie
Nordstau zou dan voor veel sneeuwval kunnen zorgen in het noordelijke Alpengebied.

Om de kans te bekijken op winterweer in de Lage landen kan als graadmeter de NAO-index bekeken worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren voor nodig maar voor enige indicatie kan dit goed gebruikt worden. Voor de mogelijkheid op winterweer zien we deze het liefst negatief, net zoals de afgelopen winters het geval was. Heel voorzichtig zien we een daling in de verwachting.

ECpluim041113_12h

Afsluitend blijft het de komende dagen nog zeer nat. We zien nog geen echte uitschieters in de verwachting voor de temperatuur. Een kleine kans op nachtvorst is mogelijk volgend weekend. Het neerslagsignaal wordt op het einde steeds vlakker wat duidt op stabilisering van de atmosfeer. Verder blijft de wind overwegend westelijk. Dit is het. Hiermee moeten we het doen en mooier kunnen we het (nog) niet maken.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

9 reacties

Gesloten voor reacties.