Witte Sint. Gaat dat lukken in de Alpen? Witte pistes minimaal wel. Als je ziet hoe hard het nu al gaat na 1 nacht spuiten in de Kitzbüheler Alpen. Hier een kiekje van de Hohe Salve genomen…

… terwijl ik van huis af omhoog liep naar het Markbachjoch boven Niederau in de Wildschönáu (met de nadruk op de laatste lettergreep bij de Tirolers gek genoeg). Het was een mooie maar ook frisse korte vlucht. Voortaan altijd handschoenen mee en een winterjas. Tussen de bomen was alles berijpt en er krujpt ook echt al vorst in het weiland in de grond. Een mooiere basis kunnen we ons niet wensen als er straks sneeuw komt.

Nou dat was het Amerikaanse model weer in de videoanalyse…

Ensemble Nederland

In de video ga ik uitgebreid in op wat die swing omhoog aan het einde betekent. Dat het samenhangt met mooie sneeuw in de Alpen. Maar eerst dus vanaf de avondspits dinsdag sneeuw in Nederland minstens tot woensdagochtend.

Hier in Oostenrijk zie je inderdaad een neerslagpiek in die warme golf. Met een dermate baard van het ensemble aan het einde en een mooi koud ensemblegemiddelde dat het echt wel los zal lopen.

Op korte termijn wordt nu ook de rode vlek op de mondiale sneeuwkaart weg gewerkt. Dat is Zuid-Rusland. Maak dat ook nog maar even wit en meteen Polen en Oekraïne erbij. Plus de Alpen. Dan hebben we een mooie springplak voor meer winterweer ook in de Lage Landen.

Nog even een blik op het Europese model. Qua sneeuw dinsdag en in de nacht op woensdag is het gelijk. Maar dan hier opnieuw een tegenvallend scenario met een depressie die de kou serieus gaat weg vreten. Die gooien we ff in de prullenbak. Zie ook Fréderics analyse nog even van het einde van de middag in het Weercafé. En Cescia heeft een bericht gepost over haar ontmoeting met snowboardlegende Jeremy Jones bij de première van de snowboardfilm Ode to Muir. Fijne avond…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.