Wat een mooie zomer is het toch aan het worden. Hoge temperaturen veel zon en op veel plaatsen kurkdroog al heeft het hier en daar al gehoosd. Aan de lucht zie je nu wel dat er wat gaat veranderen. De lucht is vochtiger geworden en ook onstabieler. Er komt een koufront dichterbij terwijl met een zuidelijke stroming nog warmere lucht wordt aangevoerd. 19 graden op het 850 Hpa vlak. (1500m hoogte) de dauwpunttemperatuur loopt op naar boven de 20 graden en dat gaat mogelijk spektakel opleveren. Zeker op het koufront die net ten westen van Nederland blijft slepen en de vraag is dan natuurlijk waar vallen die buien? En hoe heftig wordt het onweer?
image
Er is een behoorlijk verhoogde Cape waarde aanwezig en er zijn natuurlijk nog wel wat meer parameters om het onweer goed te kunnen voorspellen maar neem maar van mij aan dat de kans op onweer groot is. Waarschijnlijk de oostelijke helft het heftigst omdat daar door de meeste modellen de cape waarde als hoogste wordt berekend.

Volgens het Amerikaanse model trekken de buien van Zuidwest naar Noordoost over het land. Het begint in de ochtend al in het Zuidwesten en naar mate de dag vordert trekken ze verder het land in. Daar vooruit schijnt eerst de zon nog, later wordt het wisselend bewolkt. De hoogste maxima komen voor in gebieden waar het meeste de zon schijnt zo rond 27 graden. Mogelijk nog net een 30 graden ergens in het oosten als het langer droog blijft en uiteraard lager in gebieden waar het regent. Tijdens buien kunnen er ook windstoten voorkomen en hagel. Eigenlijk is het zaak om dit hele weekeinde de buienradar goed in de gaten te houden, er zullen ook plaatsen zijn waar het meevalt maar ik verwacht ook gebieden met wateroverlast de potentie is er namelijk. Opletten dus. Estofex komt voor vrijdag met een level 2 warning. Ik werd getipt door Leo hierover klik hier om dat te lezen. Het KNMI is hier ook niet gerust op.

Maandag komt de afkoeling. Volgens bovenstaande temperatuurkaart is het dan afgelopen met onze hittegolf maar ik zeg erbij mogelijk tipt het kwik nog net tegen die 25 graden aan en dan is dinsdag de hittegolf voorbij. De verwachting is namelijk dan dat de wind naar het westen draait en het met maximaal 22 graden echt een stuk koeler is. Mooi moment om de warmte maar eens te laten verdwijnen uit onze huizen. Ramen en deuren open en weer lekker slapen.

Daar is de verwachte kick omhoog. Donderdag staat ie op de kaart. Omdat de termijn wat ver is zou dit ook vrijdag kunnen zijn. Het sturend laag bij Engeland gaat waarschijnlijk weer voor een tijdelijke warme zuidelijke stroming zorgen waarbij landelijk weer 1 of 2 tropische dagen gescoord kunnen gaan worden. We houden het in de peiling. Of er daarna een stabiel hogedrukgebied op de kaarten komt of het sturend laag boven Engeland echt koelere lucht aan gaat voeren moet nog afgewacht worden.

De pluim laat een mooie golfbeweging zien. Een warm broeierig weekend daarna wat afkoeling en vanaf woensdag weer volop zomerweer. Nee de zomer is nog niet voorbij.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

110 reacties

Gesloten voor reacties.