Wintersport sneeuwkaart 16-12

Klik voor grote kaart

Beste wintersporters, het gaat echt de goede kant op! Winter in Nederland en Vlaanderen is nog ver te zoeken, maar de kans dat de Alpen nog voor de kerst bedolven liggen onder een grote sneeuwhoogte is aanzienlijk gestegen met de nieuwste GFS run die ook weer mooi overeenstemt met de nieuwste ECMWF run. Hierboven een berekende kaart voor 16 december.

Hieronder volgt de analyse

[fbphotos id=305695092798036]

Om te beginnen kijken we naar twee buienradar beelden. De linker toont het front dat Nederland al is gepasseerd en nu langzaam tegen de Alpen aan gaat liggen. Er zit weinig kracht meer in. Dat is eigenlijk maar goed ook want de sneeuwgrens is weer een stuk gestegen. Als de lichte neerslag arriveert zal het 1400m zijn om in de nacht weer te zakken naar 700-1200m. In Zuid-Noorwegen en in Zweden zit er wel flink veel venijn in de depressie die er woedt. Dat hebben we vannacht al gezien (zie cams) en het sneeuwt daar ook vandaag nog mooi door en nu dus eens niet in het kustgebergte maar juist in het binnenland.

[fbphotos id=305696452797900]

Voltreffer
Hierboven om te beginnen de luchtdrukkaarten van ECMWF en GFS voor de nacht op zaterdag 17 december. We zien beide modellen fraai overeenstemmen met een ijskoude depressie in de buurt van Denemarken. Op die termijn is die overeenkomst tussen twee modellen zeer opmerkelijk. We kunnen er een beetje vertrouwen in stellen. Op de volgende kaarten zie je de overige parameters van het GFS model waaronder die super fraaie neerslagkaart met natte sneeuw in de Lage Landen en pure sneeuw zodra je iets verder gaat. Ook weer een voltreffer op de Alpen.

Wintersport ensemble Franse Alpen 9-12

Klik voor grote grafiek

Hierboven het ensemble voor een punt in de Franse Alpen. Het staat er allemaal keurig op.  speciaal hoopvol is de aanhoudend beneden gemiddelde temperatuur van de grijze lijn (ensemble-gemiddelde) al vanaf 14 december. Met veel overeenstemming over dikke neerslag rond 13, 14-15 en 16-17 december en vervolgens wisselende neerslagkansen tot en met 23 december. Prik verder zelf op de kaart waar jij het leuk vindt!

Boude voorspelling
Het begint natuurlijk een beetje op een tweede boude voorspelling te lijken. Toch slinger ik hem er nog niet in want de relatief zachte modelberekeningen van de laatste dagen zitten me nog niet helemaal lekker. We moeten gewoon nog even duimen dat niet die zachte westcirculatie  (WC) plaatjes terugkomen. Maar we mogen in elk geval hopen op een schitterende kerst wintersport in de Alpen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.