topmontblanc

Lees je op Wikipedia snel weer even bij over de hittegolf van 2003. In diverse landen in Europa stierven 70.000 mensen aan de hitte. Koren op de molen van het global warming alarmisme. Krijgen we een herhaling? Die zomer landen voor het eerst paragliders op de top van de Mont-Blanc bij temperaturen tot +3ºC. Ze zonken weg tot hun knieën in smeltende sneeuw. De sneeuw en ijskap op de top is sindsdien trouwens van 14.600 m3 naar 24.100 m3 maar dit terzijde. Komende week zullen er zeker weer paragliders op de top gaan landen. Woensdag, donderdag en vrijdag is de voorspelde vorstgrens 4700m. De top is 4810m. Een Zwitserse vriend van me was op 19 augustus 2012 één van de vijftig piloten die hem het kunstje flikten. Zie zijn video van toen!

Gaaf he? En je voelt de glimlach van de piloot jegens de bergklimmers die maar moeizaam omhoog worstelen om de Mont Blanc af te vinken van bucket list. Op mijn oude dag wil ik daar ook nog ooit landen. Maar deze jaren met kleine kids vlieg ik liever minder spectaculair.

Himalayan-Salt-Crystals

Gaan we even zeer kort door de bocht verder met de titel van dit bericht, want deze website is geen health website. Feit is dat we op het gebied van hart- en vaatziekten en  ouderensterfte bij een hittegolf allemaal gigantisch worden verneukt. Sorry. Ik kan het niet milder uitdrukken. Feit is dat het zoutarme dieet een lapmiddel is om de bloeddruk te verlagen die door andere totaal vermijdbare oorzaken is gestegen. Met als vervelende bijwerking dat zoutarme ouderen een grote kans lopen op hartfalen bij een hittegolf (lees maar). Feit is dat maar een derde van de mensen qua bloeddruk baat heeft bij een zoutarm dieet. Een derde krijgt er een hogere bloeddruk van. En bij weer een derde heeft het geen effect. De industrie vaart echter wel bij de duurdere zoutarme dieetproducten. Dat in het westen de bloeddruk oploopt met de leeftijd (bij oervolkeren is dat niet het geval) komt doordat wij graanproducten eten. Die zijn voor de menselijke spijsvertering totaal onnatuurlijk. En omdat we met een overmaat aan ongezonde plantaardige oliën onze omega 3 omega 6 verhouding verklooien en omdat we genept zijn dat we matig moeten zijn met dierlijk vet terwijl juist dit het gezonde HDL cholesterol verhoogt en de zeer ongezonde VLDL fractie binnen het verder neutrale LDL verkleint. Dat veroorzaakt aderverkalking en hoge bloeddruk. Zout minderen is dan echt een idioot advies. Feit is wel ook dat in processed food veel te veel refined salt zit. En dat we inderdaad te veel zout eten als we ons regelmatig volstoppen met junk food. Maar als je bijvoorbeeld geen brood eet en geen junk food, wat meer mensen zouden moeten doen, dan heb je al gauw te weinig zout. Zeker als het heel warm wordt en je veel gaat zweten. Magnesium en zink en selenium deficiënt is bijna iedereen tegenwoordig. Dus neem gewoon zo veel zout als je lekker vindt! En dan bij voorkeur himalayazout (zie samenstelling) of voeg op andere manieren de missende mineralen toe je dieet (magnesium ook via de huid). Je lichaam geeft prima zelf aan hoeveel zout je nodig hebt. Zolang het zout goed smaakt is het goed. Als je dus een hele zak chips eet omdat je het lekker vindt, is niet het zout het probleem – blijkbaar heb je het nodig – en ook niet de aardappel (een redelijk gezonde vorm van koolhydraten) maar de zonnebloemolie waarin het is gebakken. Zonnebloemolie bevat 20 keer meer omega 6 dan omega 3 en ga je erin frituren ontstaan allerlei giftige stoffen. Wil je je hart beschermen frituur dan nooit in plantaardige olie en nooit in vloeibare olie, maar altijd in ossenwit of eventueel in kokosolie maar dat is duurder. Oef ik heb gezegd. Doe je voordeel ermee… op protest tegen deze controversiële wijsheid zal ik niet ingaan. Ik weet dat de wetenschappelijke “consensus” anders is en ook dat die is gekocht door de industrie. Gelukkig is er wel een revolutie gaande in de voedingswetenschap en zal het over 30 jaar allemaal goed komen. Als jij er dan nog bent…

noorwegen2806

Laten we nu de hittegolf gaat beginnen kijken naar wat ensembles op verschillende plekken in Europa. Hierboven Noorwegen. Daar 5 dagen op rij dat de sneeuwvelden in de bergen dooi zullen hebben en daarna gaat het “Nieuwe Kleine IJstijd”-toerskiseizoen daar weer vrolijk verder als in de tweede week van juli de temperaturen weer kelderen.zellamsee2806

Dit zijn de Oostenrijkse alpen. Wij zitten er met het gezin vanaf volgende zondag 5 juli. Prachtig wandelweer met het klassieke vroeg vertrekken en vroeg weer in de hut. Temperaturen niet excessief. Nee zij hebben het medio juni al warmer gehad met de eerdere hittegolf in Hongarije.

spanje2806

Zuid-Spanje. Ja dat hakt erin! Wordt het een woestijn daar? Ja maar niet door klimaatverandering maar door ons verkeerde bodemgebruik. Er zijn goede methoden om in enkele tientallen jaren dergelijke semi-aride gebieden weer groen te maken (zie hierrr). Wat nog makkelijker gaat bij een verhoogde CO2-concentratie. Dat is het “groeigas”. Goed voor economische groei en goed voor de groei van plantjes. Ook hierover ga ik niet in discussie. Het is een te simpel feit. Zie video. En ja ook op dit punt worden we verneukt.

pluimnl2806

En afsluitend dan Nederland. Het is niet uit te sluiten dat de hittegolf het 14 dagen gaat volhouden. Maar het meest waarschijnlijk is dat het precies de benodigde 5 dagen gaat duren met drie dertigers erbij. Maar het is ook absoluut denkbaar dat we drie dertigers krijgen zonder de benodigde 5 vijfentwintigers. Dan gaat het hele feest niet door maar kun je toch wel geprikkeld zijn om naar je voeding en je zoutinname te kijken. Op 3 en op 5 juli zou het kunnen regenen. Maar over het algemeen hebben we een hoge luchtdruk en een droge fase. Jeroen gaat morgen weer naar de onweerskansen kijken.

pluim2806

De nieuwe Europese pluim wijst ook op een narrow miss van de hittegolf. Misschien zelfs maar twee dertigers in De Bilt. En vanaf 6 juli gaan we heel mooi zomers maar wel gewoon gematigd verder. Hoe heet ons klimaat ook weer? Gematigd Zeeklimaat. Inderdaad! Veel plezier er allemaal mee.

PS Lees ook Leo’s analyse van vanochtend hierrr. Hij focust op de warmterecords die mogelijk zijn…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.