De topper van de dag: zonsopgang met kunstsneeuw in Bad Kleinkirchheim. Dat is de perfecte illustratie van de huidige weersituatie. Hier in de Kitzbüheler Alpen varieert de natuursneeuw van de dalen op 650m tot ergens rond 950m. Maar in de dalen is het -4ºC vanochtend en overal hangt de fijne mist van de sneeuwkanonnen. Ik ga het zelf zaterdag zien in Die Tauplitz en Loser. Onze partners in Stiermarken. Je weet wel: waar je heen rijdt buiten het verkeersinfarct München om.

Het komende uurtje tot 10.00u groeit dit feestelijke weerbericht hieronder…

Beestachtig winterweer

Voor we kijken naar de “warmtegolf” begin december moeten we eerst even samen vaststellen dat er in Zuidoost-Europa momenteel beestachtig winterweer heerst. We hebben video van de sneeuw rond de Bosporus.

Dat is de stad Edirne aan de grens met Griekenland.

Tegelijkertijd – ook op de kaarten hierboven te zien – zit IJsland met een krankzinnige sneeuwstorm met hurricane-achtige windstoten tot boven 200km/u uit het noordoosten. Dan kun je je kop nog beter in een sneeuwkanon duwen.

Koud einde Europees model

Nu we gefocust hebben op de begin situatie en nu we weten dat de middenfase beroerd is spring ik meteen even naar de cliffhanger van de verse run van het Europese model. Die eindigt fantastisch met een dump in de Alpen over 10 dagen. Strak in het weekeinde dat we een meet & greet in Les Menuires hebben. Ga je nog mee? En het beste nieuws vanochtend is dat het mogelijk toch ook voor sinterklaas daar zo hoog al even kan sneeuwen in plaats van regenen. Dat leek gister nog uitgesloten.

Sneeuwdump Alpen Amerikaans model

Het Amerikaanse model kijkt verder vooruit dan 10 dagen. Die maakt de twee weken vol. Maar het is slim ook in dat model naar die fase op 240u te kijken. En dan zien we zowat een replica van wat het Europese model doet. Het is steeds opnieuw wat ik ook in de video-analyses heb aangegeven als zijnde zeker: na sinterklaas een scherpe onderbreking of liever een einde van de westcirculatie.

Oostenrijkse noordkant

Even voor mijn Return On Emigration (ROE) naar de toch niet echt hoge Kitzbüheler Alpen: Dat gaat naar medio december echt mooi de vrieskist in. met vanaf 8 december weer sneeuw in plaats van regen. Ik ga jullie straks in de “hellweek” updaten over de conditie van de pistes in die regenfase.

Val Gardena Zuid-Tirol

De zuidkant is nog het meest droog met alleen op de rand van de temperatuurcrash een kort pittig sneeuwmoment.

Les Menuires – Franse Alpen

En dan de Franse Alpen. De hooggelegen skigebieden als de Trois Vallées waar ons partnerstation Les Menuires midden in ligt. Dat is toch gewoon een paar keer raak met sneeuw om te beginnen morgen al. Zo ga ik nog in op de kans dat 3 december ook sneeuw oplevert. Vanaf 7 december sneeuwt het daar in – daar kun je vergif op nemen – geen dump maar wel een compleet en definitief afscheid van de groene weiden voor een paar maanden.

Ensemble Nederland mooie glijvlucht

Ook de Lage Landen zitten in een mooie glijvlucht omlaag. Geen schaatsperiode in zicht maar die willen we ook nog niet. Eerst even voorrang aan de Alpen.

Uitstulping hoog op 3 december

Het enige echte nieuwe ten opzichte van mijn video-analyse van gisteravond is dat er in het Europees model nu ook voor 3 december al een uitstulping van het hoog achter het front aan wordt berekend waardoor er een soort touch & go van kou ontstaat met dus een sneeuwgrens die wel naar 1500m kan dalen in plaats van ruim boven 2000m te blijven hangen. Dat is een positieve afwijking ten opzichte van het totaal beroerde beeld dat we al dagen op de kaarten zagen.

Touch & go

Maar echt om over naar huis te schrijven is het niet. Wel is het zo dat oostelijke gebieden zoals Obertauern, Die Tauplitz en Loser hiervan kunnen gaan profiteren omdat het daar dan echt flink afkoelt. En in de Franse gebieden kan het de sneeuwgrens tenminste net naar het dorpniveau van laten we zeggen 1600 of 1800 gaan tillen. Nu ja…. ik had de dagen 2, 3 en 4 december al afgeschreven dus kan het echt alleen nog maar meevallen. Maar de omslag komt dus echt pas na sinterklaas. Goed… nog ff een blik naar elders op de aardkloot ….

Hudson baai afwijking

Leuk van de andere kant van de plas: de Hudson baai is weer bijna terug bij af: het meeste ijs sinds 1993. Al het blauw zijn gebieden waar de laatste jaren geen ijs was.

IJs in Hudsonbaai door de jaren heen

Tja het is een broos herstel nog. We hebben nog wat meer hoge staven nodig de komende novembers om samen te kunnen concluderen dat de Moderne Warme Periode (MWP) is afgesloten. Dan hebben we samen 25 jaar warmte achter ons gebracht en komen we vanzelf in de volgende koude klimaatfase. Klimaat is cyclisch met de zon en de oceanen voor wie het nog niet begrepen had. Hebben we november 2019 een kort staafje…. dan twijfel je natuurlijk weer even…. maar het mooie van een cyclus is dat je weet dat hij vroeg of laat eindigt.

Neem nog even mee…. je zou het zien als je ’s ochtends in de auto stapt…. dan zoek je toch wel dekking en vrees je het einde der tijden….

Afsluitend: hoe mooi in het oosten in Loser en Die Tauplitz nu. Ik rij er morgen heen. Zaterdag op de piste!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.