hochkar0202

Schitterende zonsopkomst op de 1808m hoge Hochschwab op de grens van Stiermarken (Die Tauplitz) en Niederösterreich. Temperatuur in de nacht: +2,0ºC. Nee we zijn de warmte nog niet kwijt. Nog niet. Maar het komt helemaal goed intussen weten we. Tenminste aan de noordkant overal boven 1000m en aan de zuidkant boven 1500m.

beieren0202

In Beieren is het net als in veel Oostenrijkse skigebieden zondag gewoon gaan sneeuwen maar een dag later zag het er al voorjaarsachtig uit!

marquartstein-2016_02-02

Dat leidt al tot hoogwater aan de voet van de Alpen zoals hier in het Chiemgau bij Marquartstein waar je de Tiroler Achen randje vol ziet.

snowcover0202

Ja de westcirculatie heeft er stevig ingehakt zoals je ook ziet op deze kaart van de afwijking van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond. Tot aan de voet van de Himalaya aan toe is er sneeuw verdwenen! Alleen de arme Chinezen gaan nog steeds gebukt onder sneeuw en kou… en de Vietnamezen!

Impressive! De maker van de video gelooft net als ik in de komst van een nieuwe Kleine IJstijd of beter gezegd dat die al begonnen is. Zo dramatisch als deze man van adapt2030.com stel ik me het ook weer niet voor hoewel ik wel blijf herhalen dat we snel nog eens een 1963 of 1947 winter gaan meemaken. Maar goed…. 2015-2016 gaat hem nog niet worden… maar lijkt nu wel een heel fraaie tweede helft van het seizoen in de skigebieden te krijgen. Ik maak een goede kans in de komende 6 dagen twee boude voorspellingen te scoren! De eerste gedana op 24 januari luidde:

In de eerste week van februari komt er aan de noordkant van de Alpen een volgende dump. Of beter gezegd gewoon meer dan 30cm poeder op een hoogte van 1500m bij een sneeuwgrens van niet hoger dan 900m over een zone van minstens 300km breed. Ik kan nog niet zeggen of het één dump wordt of twee. Als het er twee zijn zal minstens een van beide een dergelijke “lage” sneeuwgrens hebben.

Dat is toch wel goed haalbaar. Enige wat ik mis zie gaan is dat we misschien lokaal wel 50cm scoren maar “in de breedte” op 25cm blijven steken…

sneeuwverwachting0202

Laatste WRF berekening van aanstaande sneeuwval

Heel typisch in de jongste berekening: een verschuiving van het zwaartepunt naar het oosten. Zal heus nowcasten worden maar in de Franse Alpen verwacht ik intussen niet de hoofdprijs. Wel zal ik morgenavond als ik jammerlijk terugrijdt naar Genève sneeuw hebben tot misschien wel 300m! Dat is dus all the way. Lullig dat ik het NK moet missen door weersomstandigheden…. maar hé weer is mijn ding…. dus boos zijn op het weer kan ik niet… en mijn gezin is mijn grootste geluk. Volgend jaar nieuwe ronden nieuwe kansen.

christina-0102

St. Christina in Val Gardena bijna verlost

Nou. Dit was Val Gardena gisteren. En vandaag en morgen en overmorgen is het er niet anders. Pas in het weekeinde komt er sneeuw. Sneeuwgrens gaat nog laag genoeg zijn om Val Gardena helemaal wit te maken. 1300m gaat lukken. 1000m? Is afwachten.

zuidkant0702

Europees model meest bullish

Vooral zondag hakt het erin en dat is dan ook precies mijn vierde BV van 29 januari: “tussen 6 en 8 februari aan de zuidkant een halve meter sneeuw komt boven 1500m.”

eerderanders

Amerikaans model iets minder intensivering – waarom?

Het Amerikaanse model zet iets minder aan en dat komt omdat in dit model de depressie over Groot-Brittannië op de hielen ziet en grootschalig zuigt dat de energie uit het voorlopende systeem. Kijk maar op de kaart van het Europese model: daar meer afstand tussen de systemen.

accu0702

Accumulatie tot en met weekeinde

Pakken we het weekeinde erbij zien we deze accumulaties….

accu0702oost

Accumulatie tot en met weekeinde

En in het Oostelijk Alpengebied deze… zo genoeg moeten zijn voor de BV.

vrijdag-motregen

Sneeuw van donderdag en vrijdag eindigt met temperatuurstijging

Kleine waarschuwing: bij het tweede font (eerste op woensdag = morgen) donderdag en vrijdag gaat uiteindelijk op vrijdag de sneeuwgrens vanuit het westen stijgen naar boven de 1000m. De meeste sneeuw is dan al gevallen. Kan dus zijn dat de noordkant op dat niveau vrijdag afsluit met motregen. Tijdelijke lichte dooi sowieso.

windfoehn

Föhnwind in nacht op zondag

Het hele weekeinde staat aan de noordkant natuurlijk in het teken van Föhn. Dat hoort erbij. Gelukkig wordt er geen Föhnstorm verwacht en kunnen de hogere liften gewoon open blijven en heb je aangename skidagen. Het sterkste windveld is er exact in de nacht op zondag en staat door het Rhônedal recht naar de Lage Landen. Let zaterdagavond en zondagochtend eens op de wolkenpatronen thuis.

windkracht0202

Wind in Nederland vanochtend

Leuk om vanuit Savoie Mont Blanc naar Nederland te kijken. Pittig windje vanochtend. Man wat is de winter ver! Geen mooie sneeuwmomenten ook in de modellen vanochtend. Schaatsen in februari? Deze droom lijkt nu te vervliegen maar zeg nooit nooit.

foliedouce0202

Ik ski straks ff naar Val d’Isère

Ik ga zo direct vanuit Tignes naar Val d’Isère skiën waar de romance met mijn vrouw 7 jaar geleden begon. Mooie herinneringen… mooi leven! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

69 reacties

Gesloten voor reacties.