Is ie mooi of is ie mooi? Het Alpenglühen vanmiddag boven La Thuile in het Valle d’Aosta. Klik hierrr nog even voor groot. Helga van Leur heeft ons in het RTL weerbericht net weer een grote dienst bewezen door ons uit te leggen dat het vandaag vooral aan de zuidkant in Italië heeft gesneeuwd. O? Wij dachten hier dat dat gisteren en vooral eergisteren was. En dat het nu eindelijk juist aan de noordkant in Oostenrijk prachtig heeft gesneeuwd. Daar waar 59% van de Nederlandse wintersporters heen gaan. T’is een detail maar ach.

[metaslider id=30664]

Dan weer wel Gerrit Hiemstra die in het 8 uur journaal noemde, dat er een sneeuwbuitje kan zijn in Nederland vannacht (H/T Roy). Kijk dat is leuk en hij heeft gelijk, want – en dat hoorden we dan wel weer van Helga – in Twente vriest het stevig aan het begin van de avond.  Sinds half twaalf ook al matige vorst! De eerste van het seizoen! Nu de blik op de avondruns. 

4decdump_ec

Is dit de maandwisseldump? Nee het is 4 dagen later in het Europese model. Herhaling van zetten. 

maandwisseldump2511_12

Dit is de maandwisseldump! De hele Alpenboog krijgt ervan langs. Dat staat hier op deze site nu toch wel vast op de radar. Helga lees alvast ff mee: de noordkant! Nee, dat is flauw… ieder zijn specialisme. Maar ze mogen me bellen hoor om 15 uur ’s middags voor de kids uit school zijn. Dan geef ik ze een update. Of misschien moet ik zelf een initiatief nemen in die richting. Ja OK. Zal ik doen. Ik hou jullie op de hoogte!

ensMontafon2511_12

Hier zien we hem mooi staan de maandwisseldump. Dit is het Amerikaanse model en dat heeft er net zoveel zin in als de Europese broer. De hoofdrun is nu al helemaal gesteund door het volle ensemble. Dit is een punt in Vorarlberg ter hoogte van Montafon. Kijk hierrr voor meer regio’s. Hoeveel cm sneeuw is dat? Die piek vult een 1/3 vak. En een vak is 8x6ux4mm neerslag. Reken snel uit zit je op 64mm zou dus een halve meter poeder kunnen zijn. Zeker als je ziet dat de afkoeling ook flink is in de nu al bijna zekere berekening. Droge sneeuw tot in de dalen. En dan kan het vanaf Sinterklaas alleen maar beter worden in de Alpen. Het ensemble is op die termijn kouder dan gemiddeld en kans op dagenlange sneeuwval is aanzienlijk.

gfs2511_12polarlow

Of we vannacht een sneeuwbui krijgen zullen we samen nowcasten. De sperweruil hebben we al op zak. Schitterende beelden! Maar in het verdere verloop is natte sneeuw voor Nederland zeker niet uitgesloten. Echt winterweer is niet in het verschiet, maar verrassingen zijn mogelijk. Zoals in de GFS12u een loepzuivere polar low rond 8 december. 124 dam is al goed voor sneeuw. Laat staan 116 dam! Moet wel Td op meethoogte rond nul hangen. En dat doet het in Oost-Nederland. Afwachten. Maar het bevestigt mijn beeld dat ik vanochtend schetste: perfecte weercondities voor de opbouw van een forse sneeuwhoogte in de Alpen aan het begin van het seizoen. Waarbij we in Nederland in de klaterregen en de natte flatsen maar moeten denken: eerst nog wat centjes verdienen maar dan komen we eraan en gaan we los! het is slechts 1000km! 😉

livigno2511

En we sluiten het bericht af met deze fraaie kiek van Livigno (1800m) vanochtend. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.