Zal er veel sneeuw liggen met sinterklaas in de skigebieden?

Morgen precies een jaar geleden begon de vorstperiode die zou uitmonden in de koudste Nederlandse decembermaand sinds 1969. Zie de grafiek en lees het nog ff terug in het KNMI-archief. Een jaar later zitten we nog met smart op echt winterweer te wachten. En zijn de Alpen afgezien van de mooie kunstsneeuw boven 1500m nog grotendeels groen.

Maar de kaarten zijn weer geweldig vanochtend. Laten we snel kijken:

[fbphotos id=296980440336168]

Franse Alpen 1 december sneeuw
We beginnen met het GFS model. De 00u run to0nt om te beginnen voor de Franse Alpen al op 1 december een mooie dump met een sneeuwgrens van 1400m. Dat zie je dan terug op die eerste twee kaarten van het sneeuwdek Europa waarop ook de enorme groei van het sneeuwdek in Noorwegen en Rusland opvalt.

Daarna zie je het ensemble voor Noorwegen dat laat zien dat de neerslag daar toch nog gepaard gaat met golven van zachte lucht. Minder gunstig dus. Dan het ensemble voor Frankrijk met die groene piek op 1 december. Dan de bijbehorende neerslagkaart voor die datum. Dan het ensemble voor Oostenrijk met een mooie piek op 5 december.

Dikke dump
Die Sinterklaassituatie bekijken we nader op de GFS drukkaart en de GFS neerslagkaart. Kan het nog mooier? Jazeker: de ECMWF kaarten voor 5 december zijn nog gunstiger. Zie de temperaturen op 500hPa en 850hPa en de posities van de lagedrukgebieden. Dat is goed voor een hele dikke dump.

Nog even geduld en dan staat er weer een video live waarin ik het allemaal haarfijn uitleg! Klik hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.