Zal er veel sneeuw liggen met sinterklaas in de skigebieden?

Morgen precies een jaar geleden begon de vorstperiode die zou uitmonden in de koudste Nederlandse decembermaand sinds 1969. Zie de grafiek en lees het nog ff terug in het KNMI-archief. Een jaar later zitten we nog met smart op echt winterweer te wachten. En zijn de Alpen afgezien van de mooie kunstsneeuw boven 1500m nog grotendeels groen.

Maar de kaarten zijn weer geweldig vanochtend. Laten we snel kijken:

[fbphotos id=296980440336168]

Franse Alpen 1 december sneeuw
We beginnen met het GFS model. De 00u run to0nt om te beginnen voor de Franse Alpen al op 1 december een mooie dump met een sneeuwgrens van 1400m. Dat zie je dan terug op die eerste twee kaarten van het sneeuwdek Europa waarop ook de enorme groei van het sneeuwdek in Noorwegen en Rusland opvalt.

Daarna zie je het ensemble voor Noorwegen dat laat zien dat de neerslag daar toch nog gepaard gaat met golven van zachte lucht. Minder gunstig dus. Dan het ensemble voor Frankrijk met die groene piek op 1 december. Dan de bijbehorende neerslagkaart voor die datum. Dan het ensemble voor Oostenrijk met een mooie piek op 5 december.

Dikke dump
Die Sinterklaassituatie bekijken we nader op de GFS drukkaart en de GFS neerslagkaart. Kan het nog mooier? Jazeker: de ECMWF kaarten voor 5 december zijn nog gunstiger. Zie de temperaturen op 500hPa en 850hPa en de posities van de lagedrukgebieden. Dat is goed voor een hele dikke dump.

Nog even geduld en dan staat er weer een video live waarin ik het allemaal haarfijn uitleg! Klik hierrr.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

24 reacties

Gesloten voor reacties.