Zal er veel sneeuw liggen met sinterklaas in de skigebieden?

Morgen precies een jaar geleden begon de vorstperiode die zou uitmonden in de koudste Nederlandse decembermaand sinds 1969. Zie de grafiek en lees het nog ff terug in het KNMI-archief. Een jaar later zitten we nog met smart op echt winterweer te wachten. En zijn de Alpen afgezien van de mooie kunstsneeuw boven 1500m nog grotendeels groen.

Maar de kaarten zijn weer geweldig vanochtend. Laten we snel kijken:

[fbphotos id=296980440336168]

Franse Alpen 1 december sneeuw
We beginnen met het GFS model. De 00u run to0nt om te beginnen voor de Franse Alpen al op 1 december een mooie dump met een sneeuwgrens van 1400m. Dat zie je dan terug op die eerste twee kaarten van het sneeuwdek Europa waarop ook de enorme groei van het sneeuwdek in Noorwegen en Rusland opvalt.

Daarna zie je het ensemble voor Noorwegen dat laat zien dat de neerslag daar toch nog gepaard gaat met golven van zachte lucht. Minder gunstig dus. Dan het ensemble voor Frankrijk met die groene piek op 1 december. Dan de bijbehorende neerslagkaart voor die datum. Dan het ensemble voor Oostenrijk met een mooie piek op 5 december.

Dikke dump
Die Sinterklaassituatie bekijken we nader op de GFS drukkaart en de GFS neerslagkaart. Kan het nog mooier? Jazeker: de ECMWF kaarten voor 5 december zijn nog gunstiger. Zie de temperaturen op 500hPa en 850hPa en de posities van de lagedrukgebieden. Dat is goed voor een hele dikke dump.

Nog even geduld en dan staat er weer een video live waarin ik het allemaal haarfijn uitleg! Klik hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.