Arjan komt net aan in Winterberg en zegt dat zijn autothermometer 4°C aangaf. Geen sneeuw dus voor ons maar wel mooi opgeklaard vandaag. De Alpen is een ander verhaal. Hierboven Avoriaz vanochtend in de Portes du Soleil in de noordelijkste Franse Alpen, de live 360-cam vind je hierrr. Daar veruit de meeste sneeuw gevallen sinds vrijdagavond. De sneeuwgrens is momenteel nog tamelijk hoog: 1600m aan de noordkant en 2000m aan de zuidkant. Morgen wordt het veel beter en zal het sneeuwen minstens vanaf 1000m. 

druk1609

Het wordt in de Alpen na het weekeinde nog veel mooier! Na het weekeinde trekt de wind nog eens aan vanuit Noord. Daaruit snoert een koudebel af op hoogte die een Genua-depressie vormt die de wind over de Alpen naar oost gooit. We zien de vorstgrens dan dagenlang gestaag dalen naar 600m. Op bovenstaande kaart zie je dat de wind over de Lage Landen nog zuidwest is (aan de noordkant van het hoog). Bij ons dus nog geen nachtvorst. In de Alpen alle sneeuwkanonnen op vol vermogen. Ik durf de boude voorspelling aan dat inclusief de kunstsneeuw er na morgen geen groene pistes meer boven de 1500m zullen zijn. Op 10 december bekijken we of ik gelijk had.   

[metaslider id=28497]

Jullie weten dat ik de laatste berichten geklaagd heb dat de weermodellen een spelletje met ons spelen met een mooie laatste kaart en dat  die elke dag weer opschuift. Op zich is dat vandaag weer zo. De kaarten hierboven van het Europese model zijn weer de laatste kaart van de serie (+240). Vandaag heeft het Amerikaanse model op dat tijdstip precies dezelfde uitkomst: een hele mooie blokkade. De kou-uitbraak in het Europese model is het spectaculairst. Sneeuw in Groot-Brittannië en ook in Nederland zou het al kunnen sneeuwen. En het mooiste is: je denkt yin en yang als je ziet hoe op 1500m een gelijke portie warmte naar Moskou stroomt. Kijk je dan beneden aan de grond…. dan zie je: het is winter!  

0911BeNeLux_2013110900_t2m_240

Hier even de kaart voor de Benelux. Het is echt nog niet veel maar we kunnen nu toch wel stellen dat we voor de 25e november een eerste nachtvorst gehad hebben. Geen vroegertje. Maar wat wel leuk is, is dat de kans aanwezig is dat we er meteen sneeuwbuitjes bij krijgen. 

[metaslider id=28506]

Primeur! Wintersportweerman.nl heeft zijn eerste webcam geplaatst in de Alpen. Het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena heeft op advies van ons een webcam aangeschaft en gisteren gemonteerd. Elke vijf minuten zie je een vers plaatje. Op het hek van het balkon is prachtig te zien hoeveel er valt! Meteen de volgende ochtend sneeuw! Hierr alle cams van de Zillertal Arena.

gargellen1109 

Gargellen in het Montafon. Hier alle cams van het gebied.

lacnendaz1109 

Een meertje bij Nendaz nu dichtgevroren. Ook die dooit pas weer in het voorjaar.

tauplitz1109

Die Tauplitz, alle cams hierrr, zit ver in het oosten en daar komt de sneeuw het laatst voorbij. Morgen en dan als de wind naar oost draait verwacht ik veel sneeuw hier.

Zermatt_Rothorn1109 

Heel mooi: de Matterhorn bij Zermatt piept even door de wolken heen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.