Arjan komt net aan in Winterberg en zegt dat zijn autothermometer 4°C aangaf. Geen sneeuw dus voor ons maar wel mooi opgeklaard vandaag. De Alpen is een ander verhaal. Hierboven Avoriaz vanochtend in de Portes du Soleil in de noordelijkste Franse Alpen, de live 360-cam vind je hierrr. Daar veruit de meeste sneeuw gevallen sinds vrijdagavond. De sneeuwgrens is momenteel nog tamelijk hoog: 1600m aan de noordkant en 2000m aan de zuidkant. Morgen wordt het veel beter en zal het sneeuwen minstens vanaf 1000m. 

druk1609

Het wordt in de Alpen na het weekeinde nog veel mooier! Na het weekeinde trekt de wind nog eens aan vanuit Noord. Daaruit snoert een koudebel af op hoogte die een Genua-depressie vormt die de wind over de Alpen naar oost gooit. We zien de vorstgrens dan dagenlang gestaag dalen naar 600m. Op bovenstaande kaart zie je dat de wind over de Lage Landen nog zuidwest is (aan de noordkant van het hoog). Bij ons dus nog geen nachtvorst. In de Alpen alle sneeuwkanonnen op vol vermogen. Ik durf de boude voorspelling aan dat inclusief de kunstsneeuw er na morgen geen groene pistes meer boven de 1500m zullen zijn. Op 10 december bekijken we of ik gelijk had.   

[metaslider id=28497]

Jullie weten dat ik de laatste berichten geklaagd heb dat de weermodellen een spelletje met ons spelen met een mooie laatste kaart en dat  die elke dag weer opschuift. Op zich is dat vandaag weer zo. De kaarten hierboven van het Europese model zijn weer de laatste kaart van de serie (+240). Vandaag heeft het Amerikaanse model op dat tijdstip precies dezelfde uitkomst: een hele mooie blokkade. De kou-uitbraak in het Europese model is het spectaculairst. Sneeuw in Groot-Brittannië en ook in Nederland zou het al kunnen sneeuwen. En het mooiste is: je denkt yin en yang als je ziet hoe op 1500m een gelijke portie warmte naar Moskou stroomt. Kijk je dan beneden aan de grond…. dan zie je: het is winter!  

0911BeNeLux_2013110900_t2m_240

Hier even de kaart voor de Benelux. Het is echt nog niet veel maar we kunnen nu toch wel stellen dat we voor de 25e november een eerste nachtvorst gehad hebben. Geen vroegertje. Maar wat wel leuk is, is dat de kans aanwezig is dat we er meteen sneeuwbuitjes bij krijgen. 

[metaslider id=28506]

Primeur! Wintersportweerman.nl heeft zijn eerste webcam geplaatst in de Alpen. Het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena heeft op advies van ons een webcam aangeschaft en gisteren gemonteerd. Elke vijf minuten zie je een vers plaatje. Op het hek van het balkon is prachtig te zien hoeveel er valt! Meteen de volgende ochtend sneeuw! Hierr alle cams van de Zillertal Arena.

gargellen1109 

Gargellen in het Montafon. Hier alle cams van het gebied.

lacnendaz1109 

Een meertje bij Nendaz nu dichtgevroren. Ook die dooit pas weer in het voorjaar.

tauplitz1109

Die Tauplitz, alle cams hierrr, zit ver in het oosten en daar komt de sneeuw het laatst voorbij. Morgen en dan als de wind naar oost draait verwacht ik veel sneeuw hier.

Zermatt_Rothorn1109 

Heel mooi: de Matterhorn bij Zermatt piept even door de wolken heen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.