hittegolfgfs

Op deze regenachtige dag kunnen we alweer over het volgende weekeinde heen kijken en wat we dan zien is hot! De huidige nephittegolf die bestaat uit een warme maandag (gisteren) en een warme donderdag valt in het niet bij wat nu wordt berekend voor de periode vanaf dinsdag. Is dat nog zuivere meteofiction en dus een zeer onzuivere prognose? Gezien de eenstemmingheid onder de weermodellen is het wat mij betreft al een scenario met een duidelijk verhoogde kans. Wat schrijft het KNMI vanochtend:

Aanvankelijk zonnig, droog en zomers tot tropisch warm, maar in het weekend minder warm en vooral zaterdag kans op een enkele (onweers)bui. Na het weekend weer droog en zomers warm.

Ah, die zijn het er dus ook mee eens. Alleen nemen zij terecht nog niet het woord hittegolf in de mond. Laat staan dat er nu al een alarmfase wordt afgekondigd. Dat is niet des KNMI of des Meteocunsult. Zij hebben een te zware verantwoordelijkheid om wilde uitspraken te doen. Hier mogen, kunnen en doen we dat wel. Als Mohammed Ali: move like a butterfly, sting like a bee. Ja en ook Mohammed Ali verloor wel eens een partij. Onderaan dit bericht zie je wat er van de gisteren gemelde kans op zwaar onweer in de Lage Landen is geworden, geheel in lijn met de verwachting trouwens. Nu eerst even inzoomen op de mogelijke hittegolf.

scandihoog

Als we al een hittegolf krijgen is die mede mogelijk gemaakt door Summit Travel en Alpenreizen.nl … nee grapje… door een zwak Scandihoog. Zie dit zwakke systeem met amper 1020hPa hangen tussen Oslo en Moskou. En kijk nu mee op de volgende kaart.

bubbel

In een hogedrukgebied draait de wind met de wijzers van de klok. Gaan we 5km omhoog zien we die gesloten cirkel niet meer. We zien alleen een golf van de jetstream van Londen, naar Lapland en dan naar Moskou. Dat zwiept als een koord de tol aan die dan beneden aan de grond wel een volle cirkel maakt. Veel interessanter eigenlijk is de wervel tegen de klok met de kern boven Hongarije. Lees nog eens terug wat ik op 11 juni schreef over het Karpatenbekken ofwel de Pannonische hoogvlakte als brongebied voor een hittegolf. Zie dan ook de neerslag rondom Hongarije bijvoorbeeld in het westelijk Alpengebied en over Italië en op de Balkan. Neerslag betekent dat latente warmte (lucht met veel waterdamp) in wolken wordt omgezet in echte warmte (lucht met gecondenseerde waterdruppels). In de rondtollende luchtmassa krijgen wij dan de droge warmte mee die in die regenachtige gebieden door de zon uit de bodem is gepeurd (verdamping). Je zou het dus Hongaarse föhn kunnen noemen zo je wilt.

oostenrijkens

Dat het in dit stadium nog lang niet zeker is of het echt heet wordt is duidelijk als je naar het ensemble voor de omgeving van Zell am See kijkt. De hoofdrun van het GFS model is duidelijk erg fantasievol. Toch nog meteofiction dan?

hittegolf

Voor Nederland ziet die grafiek er zo uit. Nog wat neerslag komend weekeinde en verder kurkdroog. Sowieso weer een zomerse golf te eindigen met neerslag medio augustus.

temps0408

Het Europse model heeft er gelijktijdig ook zin in. Alles is denkbaar zie je hier. Die dertiger volgende week dinsdag lijkt kat in bakkie en de kans op een serie van 3 dagen met dertigers lijkt me rond de 25%. Dan hoef je alleen twee flankerende 25-ers te scoren en je hebt een tweede hittegolf. Gezien de trend deze zomer dat warmte toch een flinke tik op de neus krijgt acht ik de kans op drie dertigers gevolgd door een net-niet-25-er nog het grootst. Weer geen hittegolf dus maar wel een briljant vervolg van een mooie zomer volgend op een mooi voorjaar. Goed wijnjaar 2015!

vrijdaggfsregen

Afsluitend kijken we waar de apocalyptische regen van gisteren is gebleven in de weermodellen. In de GFS18u is Limburg nog steeds een sweet spot. In de erop volgende run al niet meer.

alpenaccu

Het Europese model doet wel netjes wat het moet doen: laten zien dat de potentie er gewoon is en dat die alleen in opvolgende runs nog heen en weer kan springen over afstanden van wel 1000km. Hoeveel nauwkeuriger wil je het hebben ruim 5 dagen vooruit? Kan gewoon niet. Is geen beperking van de modellen, maar veroorzaakt door de non-lineaire chaotische aard van het systeem. Het is gewoon niet te weten. Beetje zoals het onzekerheidsprincipe van Heisenberg. Vrij vertaald naar de meteorologie zou die kunnen worden geformuleerd als:

Hoe zekerder je weet dat er ergens groot onweer komt, hoe minder goed je de plaats kunt kennen. En hoe zekerder je benoemd dat het op een vaste plaats zal regenen, hoe minder stellig je kunt zijn over de mate van neerslag.

Ik vind het al heel mooi als weermodellen in een vroeg stadium kunnen tonen welke fenomenen we in de smiezen moeten houden. Zoals voor onze julistorm! Je zag toen dat er twee mogelijke sweet spots waren: het Oostzeegebied of het Kanaal. Het werd uiteindelijk een Kanaalrat van jewelste maar het had ook Helsinki kunnen treffen. Op deze website zijn we er trots op dat we dan toch al in dat hele vroege stadium een flinke bel laten rinkelen. Zoals gisteren dus met die aanzienlijke kans (vandaag dus onderstreept) dat het ergens tussen de Lage Landen en de Alpen mogelijk gigantisch gaat plenzen komend weekeinde en ook nog op de maandag. 😉

Schermafdruk 2015-08-04 11.40.26

PS De prognose van 27 juli is toch wel erg mooi uitgekomen gisteren en deel 1 van de prognose van 28 juli voor heden is ook uitgekomen: toch aardig wat neerslag als afsluiter van de warme maandag. Ik gokte op onweer en vraag dus: zijn er ook mensen die het in hun regio horen rommelen? Mede omdat de neerslag ’s nachts is gearriveerd bij ons nu niet genoeg potentie voor onweer. Zuid-Frankrijk des te meer! KNMI schrijft trouwens: “Zo nu en dan gaan de buien in het oosten nog gepaard met onweer, maar de onweerskans neemt snel af.” Wie kan bevestigen dat er in het oosten onweer is geweest?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.