We zitten er al een tijdlang bovenop: na deze warme week gaat het sneeuwen aan de Noordkant van de Alpen. Maar gaat dat ook echt gebeuren? Want neerslag is altijd moeilijk te voorspellen, hoogstens een paar dagen vooruit, niet? Verschillende reageerders houden nog een slag om de arm. Terecht, want de termijn is nog vrij ver. Maar wat kan er dan nog mislopen? Het weercafé babbelt je bij over de mogelijke bedreiging. Allereerst deze kaart voor aanstaande zaterdag. Het is het begin van de omslag. De Alpen zitten dan nog in de warme lucht. Van over de oceaan komt een diepe depressie snel dichterbij, klaar om de warmte weg te blazen.

Het ensemble laat er weinig twijfel over bestaan. Er komt neerslag aan bij een snel dalende sneeuwgrens. Toch twijfel ik sterk of het dan al tot in de laagste dalen wit gaat worden. Zo gaat dat dikwijls met koufronten, het gros van de neerslag zit vlak voor het front.

Een herkansing komt er volgende week maandag. Toch zien we ook hier enkele ensembleleden die de Alpennoordkant dan in de zachte lucht houden. Tijdelijk, want twee dagen later zitten alle leden dik in de kou. Maar ja, dan is de meeste neerslag er alweer uit. Die kou komt er met grote waarschijnlijkheid sowieso. Maar die sneeuwgrens …?

Op de individuele kaarten van de ensembleleden zien we wat er kan mislopen. Oorzaak ligt bij die ene depressie die ik hier omcirkeld heb. Het zou kunnen dat die een beetje in de weg komt te liggen van het Azorenhoog dat naar het noorden wil uitbreiden.

Daardoor kan het als volwaardige depressie richting de Alpen koersen en is het mogelijk dat er eerst nog wat zuidelijke warmte naar de Oostenrijkse Noordkant geblazen wordt, voor de kou alsnog binnenvalt. Dus … samengevat … de warmte in de Alpen wordt volgende week zo goed als zeker verdreven. Laat ons zeggen, zo’n 90% kans. De kans dat het dan tot in de laagste dalen van de Oostenrijkse Noordkant met minstens een paar cm wit wordt zet ik ook op 90%. De kans dat het echt een dikke dump wordt, ligt jammer genoeg een stuk lager. Daarin hebben de reageerders gelijk. Pas een paar dagen van tevoren zijn daar pas echte uitspraken over te doen. De kans op 20cm tot onderin de dalen hou ik voorlopig op zo’n 40%. Wat jullie? Zo dadelijk meer zicht op de zaak als de avondruns weer binnenkomen. Beleef het vanop de eerste rij mee in het weercafé.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

137 reacties

Gesloten voor reacties.