Het was vanmorgen gelijk goed fris in de Lage Landen, ongetwijfeld dat iedereen mocht krabben en de eerste ijsvloertjes op kleine slootjes al zijn ontstaan! De temperaturen die we hierboven zien bewijzen nog maar eens dat we misschien wel met meer dan matige vorst rekening moeten gaan houden. De modellen zaten namelijk structureel te hoog met de nachttemperatuur, GFS zat op 0, EC zat op zeer lokaal -4 en het detailmodel van het KNMI kwam ook maar tot -3.

Mogen we dan al aan een lokale -10 gaan denken als het Europese model -8 berekent? Nou is niet eens een gekke gedachte denk ik, bij weinig wind en bewolking zou het kunnen.

De komende periode tot aan de dooi-aanval de 22e is in mijn ogen heel belangrijk voor de ijsvloer die gaat komen. Allereerst kunnen we met mogelijks zelfs strenge vorst snel een gesloten ijsdek krijgen in de nacht, overdags is er dan weinig of zelfs geen smelt door de dauwpunten die inmiddels onder 0 liggen. Maar ik zou graag zien dat de grotere plassen dan ook direct dicht vriezen want ik ben een beetje bang voor de aantrekkende wind na de dooi-aanval.

In dit eerste tijdvak tot 22 januari houdt de wind zich redelijk koest met een piekje naar 20km/u wat op windkracht 3/4 neerkomt. Daarna gaat de wind mogelijk aantrekken door de uitdiepende Middellandse Zee depressie, onzekerheid zit daar nog wel op natuurlijk. Komende 4 nachten hebben we vrij ideale condities voor ijsaangroei ondanks de + temperaturen overdags, hou ons op de hoogte van de ijsvloertjes in jouw buurt! Wind dus onze angstgegner nadat vorig jaar aan het einde van de winter de ijsvloer toch niet overal lukte. Maar is wind wel het grootste probleem?

Want misschien is het wel sneeuw, zowel het GFS als het EC leggen de dooi-aanval een stukje oostelijker neer waardoor heel het land in de sneeuw zit. Het GFS doet later nog meer neerslag en er zelfs een sectie regen tussen, ik weet niet precies wat dat doet met een ijslaag maar kan me voorstellen dat het voor de langere termijn beter is voor het ijs.

Beide modellen komen een sneeuwdekje van enkele centimeters, dat kan al funest zijn voor een stabiele ijsvloer. De hogere resolutie van het ICON gaat zelfs tot 9 centimeter sneeuw. Natuurlijk wel supermooi voor het aanzicht en de sneeuwliefhebbers! Daarnaast kan een sneeuwdek de temperaturen wel lager houden boven land door uitstraling en reflectie, dat dan wel weer. Maak hieruit zelf op waar je voor duimt 😉

Maar daarna gaat wel direct de vorst eroverheen met mogelijk ook ijsdagen voor De Bilt. Hierboven zien we de minima voor de nachten na de dooi-aanval volgens het Europese model wat er het beste op lijkt te zitten. Maar vergeet niet om er voor ons eigen plezier 1 a 2 graden nog af te trekken vanwege wat we hierboven zeiden 😉 De Europeanen en Amerikanen zitten vanochtend trouwens mooi op 1 lijn, is de strijd dan gestreden en is het allemaal zeker nu? Nee het is nooit zeker. Maar de eerste grote slag is gewonnen door het Europese model, ik ben blij dat we er hier altijd het vertrouwen hebben gehouden!

De ijspluim vind ik nog redelijk bescheiden, vooral wat betreft de komende dagen tot de 22e. Hou ons en elkaar dus vooral op de hoogte van waar je het ziet dichtvriezen. Zo maken we onszelf gewoon de ijsprofessor van de Lage Landen, hetgeen waar Hajo al jaren voor pleit. Langzaam gaan we ook denken aan onze Hellmannetjes, wat had jij ook alweer gegokt? Kijk het hier nog eens terug!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

68 reacties

Gesloten voor reacties.