noaa-map

Hierboven een hele gave kaart van de arctische uitbraak in Amerika. Je ziet hoe de koude de Golf van Mexico bereikt. Het aantal records dat is gesneuveld is niet op te noemen. Wat is er bijzonder aan de kaart? De kaart is geproduceerd met een nieuw weermodel dat pas net operationeel is: het High Resolution Rapid Refresh (HRRR) model zoals hier uitgelegd op Weather.com (nog meer mooie bibberkaarten daar). Een superfijnmazig model met gridwijdte 3km dat elk uur herberekent wat er lokaal te verwachten is. Voor de ultrakorte voorspellingstermijn lijkt me die extra rekenpower erg zinnig. Verder dan een paar dagen vooruit heeft het geen zin…. dan komen de niet lineaire chaotische effecten weer om de hoek kijken.

uitbraakmoskou

 

Op die langere termijn kijken we gewoon naar “good old GFS” zolang die nieuwe ECMWF run nog niet binnen is. De 06u run (komt beschikbaar rond 12u) gaf deze ijzige koudeuitbraak over Moskou naar het hele Zwarte Zee gebied. Met in Siberië op eerder kaarten dikke -40ºC en kouder. Zo’n oostelijke uitbraak leidt dan wel tot weer zwakke zuidelijke aanvoer over de Alpen. Hoe ziet dat er 6 uur later uit in de GFS12u?

koudekaart

Bingo! Wel degelijk transportkoude onze kant op. Is dat mooi? Ja en nee… voor het wintergevoel ja…. voor de wintersport een dikke NEE. Want die droge continentale lucht brengt nauwelijks sneeuw naar de Alpen. En in de Lage Landen komen we er zeker (nog) niet mee op de schaats. Dus wat dat betreft nog liever de westcirculatie waar ik vanochtend over schreef en die er voor de 7 dagen na het weekeinde nog steeds mooi op staat zij het met in de Amerikaanse berekening lang niet zo veel sneeuw als het Europese model vanochtend nog berekende. Erg spannend dus wat de ECMWF12u gaat doen zo. Trouwens: met die transportkoude van de GFS12u kunnen natuurlijk wél de sneeuwkanonnen aan. Dat moeten we altijd meewegen…. dus toch maar voor duimen dan?

 

centraalhoog

Hier zie je de weersituatie die die transportkoude op gang brengt en houdt: de lucht stroomt langs de lijnen met de klok mee rond het hoog met kern bij Berlijn. Prachtig weer in de Lage Landen en in de Alpen. Fronten komen niet meer door. Glijbaan kansloos. Maar voor de 22e en dat is 5 dagen eerder dan deze kaart mogen we nog steeds een beetje hoop koesteren op mooie sneeuw aan de noordkant. Ik zit straks met het team te eten in St Martin am Tennengebirge. Op dat moment komt de nieuwe Europese run binnen. Ik laat het commentaar erbij aan jullie. Mijn verwachting is dat het model nog eens met een WC berekening komt…. met de mooie sneeuwkansen in de Alpen waar ik vanochtend over schreef… ik laat me graag verrassen…. ik lees straks mee op mijn mobiel…

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.