zellamsee0302

Aan de Funtensee is het -24,6ºC as we speak. Op de Glattalp in Zwitserland -21ºC. In Zell am See was het net geen -10º vannacht. Het meer ligt nog open. En dampt lekker uit. Het zal de komende nachten wel bevriezen.

nachtvorst0302

In de Lage Landen is het ook winter. De straten hier in Krommenie zijn spekglad van wat buitjes gisteravond. Rond Eelde is het vanochtend nog eens extra afgekoeld naar -4,3ºC. We weten dat de koudste dagen nog komen. Met kans op ijsdagen en donderdag ook op een miezersneeuwtje bij temperaturen onder nul. Fréderic spotte die kans als eerste.

zimmerwaldniedermuhlern0302

In Midden-Europa is alles fors wit. En daar hoef je niet voor de bergen in. Hier een plek op 960m in het Berner Oberland in Zwitserland. Magisch! Het heet hier Zimmerwald-Niedermuhlern en ik zou er ondanks de dure Franc (zie uitslag Franc-enquete) wat graag een B&B boeken om er gewoon meditatief te kunnen wandelen.

Paarden in de sneeuw! Daar wordt je ook helemaal zen van!

rozumberok

Henri Swinkels deelt op Facebook dit plaatje uit Slowakije waar net toen hij zaterdag wegreed ineens een halve meter dumpte. Dit is Nová Lesná bij Poprad.

Het had ook in de hoofdstad Bratislava lekker gesneeuwd. Wat een vlokken zeg!

percentage_ch_0302

In Zwitserland zitten we aan de hele noordkant nu op 110 tot 140% van de normale sneeuw. In het westen zelfs op 140 tot 170%. Wie had dat een paar weken terug nog gedacht. “Ikke”, zo steek ik dan mijn vingertje op. Ik heb er voor de noordkant vanaf het prilste begin van de winter in geloofd. Dat zullen jullie me nageven. Ook heb ik Amerika al vanuit de herfst een tweede horrorwinter beloofd en daar hebben ze net rond Chicago weer een recordsneeuwval gehad.

chicago0302

Is getekend: sneeuwstorm Linus. En nu komen verschrikkelijk koude temperaturen. Boston -15ºC bijvoorbeeld. Het enige wat ik nog mis in mijn winterprognose is die korte felle koude periode in de Lage Landen met een paar dagen schaatsbaar natuurijs. Gaan we dat nog zien?

rutgers0302

Eerst nog even verder kijken naar de situatie nu. West-Europa heeft eindelijk zijn blauwe kleur gekregen. Mooi aansluitend op onze headline op 28 januari: We zijn los met Iris en de overgang naar een fors winters West-Europa.

beaufortin0302

In de Noordelijke Franse Alpen heeft Iris 90cm sneeuw gebracht. Dat mogen we afronden op een volle meter.

sneeuwpyreneen0302

In de Pyreneeën viel ruim 150cm. Daar zagen wij al vroeg aankomen met dit bericht op 25 januari. H/T Paul.

helicoptere

Het lawinegevaar blijft gigantisch momenteel. Gisteren weer een ongeluk met 5 toerskiërs in de Pyreneeën bij Mourtis (foto). Eentje dood. Ik blijf erop hameren dat niet de lawinepieper het belangrijkste attribuut is voor toerskiërs en ook niet de airbag. Nee in groepjes toerskiërs zouden alle deelnemers met een walkietalkie moeten zijn uitgerust met oortje waardoor het geen probleem is de groep ver uit te spreiden en er nooit meer dan een in de lawine zal komen. En toch gebeurt het steeds weer. Vorige week woensdag nog aan het Kitzbüheler Horn twee Einheimischen. Net is bekend geworden dat een daarvan vrijdag in het ziekenhuis is overleden. Een man die alleen ging op de Schneeberg in Niederösterreich had mazzel: zijn in een berghut achtergebleven vrouw ging hem zoeken en groef hem levend uit.

zuidkant0302

Maar nu is eindelijk de zuidkant aan de beurt! Ziet er toch wel heel gunstig uit. Het gebied in het midden tegen de hoofdkam stuitert nog wat op en neer qua verwachting. Dat gaat bijna nowcasten worden. De modellen komen er blijkbaar niet goed uit. Wanneer begint het? Vannacht al komen de zuidelijke Franse Alpen in de sneeuw. Daar sneeuwt het morgen dan de hele dag en dan komt donderdag tot zaterdag de hele zuidkant in de sneeuw.

totaalaccu0302

Daarna is de noordkant weer aan de beurt met een dump (Indy) waar ook het Amerikaanse model een beetje in begint te geloven. In het Europese model is dit zondag, maandag en dinsdag sneeuw aan de oostelijke noordkant met daar overal wel een halve meter erbij. In het Amerikaanse model praten we nu al over zondag en nog een beetje op maandag met een centimeter of 20 voor de boeg.

ens0302-00

Uniek is wat mij betreft het avontuurlijke lijntje voor de Lage Landen in de nieuwe Amerikaanse berekening. Zo verrassend koud hadden we ze nog niet gezien. Ik schat de kans dat we niet alleen op ondergespoten banen gaan schaatsen maar ook op sloten en plassen nog steeds wel op een kleine 25%. Niet echt waarschijnlijk dus maar duimen mag. We staan nu op een springplank van lichte vorst. Een duik naar matig en streng is niet uitgesloten.

pluim0302

Het Europese model zegt vanochtend duidelijk nee. Sowieso niet getreurd want dit is ook het model dat de noordkant nog even een halve meter poeder brengt vanaf zondag. Dus weet waarvoor je duimt als je hoopt dat deze zachte run niet doorgaat. Wat mij betreft is 9 februari nog steeds het tipping point voor de laaglandwinter. Reken nergens op. Dan wordt je ook niet teleurgesteld… Voorpret op mijn koude modderbad mag!

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

81 reacties

Gesloten voor reacties.