Leo trakteerde ons gisteravond op een extra weerbericht. Twee modelruns verder valt de mond open van verbazing over de sneeuw die nu wordt berekend. Of die kaart nu klopt of niet gaan we zo uitzoeken. Qua vrolijkheidsboost hebben we hem alvast op zak. 92 cemtimeter in de Picos d’Europa. 77cm in de Pyreneeën. 21cm in de Ardennen. 12cm in de Wintersport-Arena Sauerland (livecams tonen fraaie vorst vannacht). En 42cm in Wales. Ga er maar aan staan. De kaart is trouwens van de hoge resolutie variant van het GFS model. De normale run doet deze nauwelijks minder spectaculaire kaart. Kan dit kloppen?

ensWales1411

Hoe zoek je zo iets uit? Om te beginnen pak je de ensembles erbij en klik je hierrr alle plekken aan waar die dumps worden voorspeld en kijk je of de groene hoofdrun qua neerslag geen enorme uitschieter is. Attentie: deze ensembles tonen twee volle weken prognose terwijl de kaarten niet verder gaan dan 1 week. De kaart waar we naar kijken is van 22 november 00 uur en zit dus midden in de grafiek. Hierboven Wales. Dat is de minst waarschijnlijke dump van de kaart vanochtend. Je ziet dat de hoofdrun maar gesteund wordt door 1 lid en dat het grijze gemiddelde maar een paar cm sneeuw belooft. Hoe weet je wat de hoofdrun doet? Neem het oppervlak onder de groene piek: 4 tijdvakken van 6 uur X ruwweg 12,5mm = 50mm regen en dat is inderdaad meer dan 30cm sneeuw in de heuvels vooral gelet op de perfecte overeenstemming van alle temperatuurlijntjes. Je ziet weer eens: temperatuur is redelijk goed te berekenen, neerslag blijft een crime.

valledaosta1411

We doen er nog één. Onze nieuwe partner Valle d’Aosta. Om te slijmen zeker? Niks hoor: mogen we er een beetje aandacht aan besteden als de GFS00u een accumulatie van 123cm berekent (zelfs 171cm in de lage resolutie berekening)? Hierboven het ensemble zoals je hem ook ziet in onze vaste ensemblepagina voor alle Alpenregio’s plus Sauerland. Hier zie je meteen dat de groene hoofdrun totaal onrealistisch is op die laatste dag op de kaart en de dagen erna. Echter: voor de fase 15 november tot 21 november is de hoofdrun nog te voorzichtig. OK zeggen wij er weer eerlijk bij dat die fase ook een warmere fase is waarin de sneeuwgrens rond de 1500m zal liggen.

ensardennen1411

 

Willen we voor de Ardennen kijken hebben we weinig aan de grafieken voor 1400m hoogte van Wetterzentrale. Dan pakken we de ensembles van Meteociel.fr. Die kun je ook op 2m meethoogte zien. Even wennen aan de andere kleurtjes maar verder is het een koud kunstje. Hoofdrun en controlerun (light versie van het model met dezefde beginwaarden) hebben er zin in. 10 tot 20cm sneeuw kunnen we niet uitsluiten volgende week. Het ensemblegemiddelde van de 20 leden (met iets veranderde beginwaarden) is minder nat maar dat is logisch. Je ziet duidelijk dat elk lid apart wel eens een neerslagpiek produceert en dat beeld verlies je als je naar het gemiddelde kijkt. Zeker tot de 27e aan toe lijkt het aardig koud te blijven.

1411Europe_2013111400_t2m_222

En nu komt het belangrijkste voor de prognose op langere termijn: het vergelijken van de modellen onderling. Wat doet het Europese model? Voor we de drukverdeling van de twee belangrijkste modellen gaan bekijken eerst even deze vrolijke kaart voor 23 november. West-West-Europa in de ban van de winter (ja het zijn minima maar het is wel pas november) terwijl Kiev en Warschau te warm zijn. Nee deze keer geen Al Gore effect op een grote klimaatconferentie.

buienradar1411_00

Aangezien ik niet bulk van de poen heb ik geen toegang tot alle ensembles voor Europa van het Europese model. Gelukkig kunnen we wel aan de pluim voor De Bilt ook wat aflezen over de tendensen in het model voor heel Europa. Om te beginnen: geen sneeuw voor Nederland in de berekening momenteel. Wel steeds die soort van step change rond de 23e waarbij we het herfstregime verruilen voor een meer winters regime. 

1411windrichting

Fréderic wees gisteravond al op de omslag in de gemiddelde windrichting. De laatste periode slingeren we van west en zuidwest soms naar noord en soms naar zuid maar zo vanaf de 21e komen we in de sector noordoost tot zuidoost.

 

gem2211

Goed nieuws: de modellen doen zelfs op de langere termijn tot 24 november aardig hetzelfde. Voorzichtigheidshalve kijken we even op 22 november wat ze dan doen. Het Canadese model is dan ook niet te versmaden met een zuivere yin yang. En je hebt niet veel fantasie nodig om de kans op de vorming van een Scandihoog te zien als het Ierse en Russische hoog zouden verbinden. Het Amerikaanse model doet dat al bijna. Dat wachten we maar af.

[metaslider id=29014]

Vandaag is het een tamelijk warme dag in de Alpen. Vanavond begint het vanuit het noordwesten weer te sneeuwen in de Alpen. Aan de zuidkant sneeuwt het morgen nog de hele dag door. Dan als die sneeuw naar Spanje trekt krijgen de Alpen juist licht Föhn. Zaterdag, zondag en maandag verlopen warm. Daar na zou die echte winterinval moeten komen. Betekent wel dar er grote kans is dat ik mijn derde BV verlies. Strikt genomen heb ik hem al verloren want aan de zuidkant is alles de laatste dagen al groen geworden tot een eindje boven 1500m. aan de noordkant zit ik nog helemaal senang langs de hele Alpenboog. Hierboven Saalbach-Hinterglemm met de fijne hoogteverdeling van de cams van 1000-1500-2000m.

stmartindebelleville1411

Hier St, Martin de Belleville op 1450m onder Les Menuires. Boven de mist is het dik besneeuwd en strak blauw. Zie hierrr. Maar ook daarbeneden dus een beetje sneeuw en voor die wegdooit sneeuwt het alweer terug zoals de Vlamingen zeggen. Ik realiseer me nu dat mijn derde BV te gewaagd maar vooral te vaag was. Als jullie het me toestaan houden we deze cam van St. Martin plus de cam van de Zwölfer Mitte in Hinterglemm aan als toetssteen. Als het daar wit blijft tot 10 december heb ik een punt. Zeg het maar. En zoals ik al aangaf: dikke kans dat ik ook de zo gedefinieerde BV verlies komende maandag. Who cares? Dinsdagavond begint het dik te sneeuwen. Daar ruil ik mijn BV graag voor in!

riederfurka1411

 

Afsluitend nog dit snoepje voor jullie!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.