zellzwembad

Na ‘s nachts comfortabel door de grote “Baustelle” Duitsland te zijn gereden, bereikten wij zondagochtend keurig met de opening om 9 uur ’s ochtends het openluchtzwembad van Zell am Ziller. Daar vermaakten we ons prima voor we ’s middags in ons pension terecht konden (schitterend “geheim” plekje waarover later wel eens meer). Wij hebben dus een dak boven ons hoofd en dat kan morgen zeer goed van pas komen. Hele volksstammen Nederlanders kamperen ’s zomers ook in Oostenrijk en die krijgen het morgen misschien zwaar.

mediterraan2

In feite beleven we de overgang van een natuurlijk uitzonderlijke hittegolf (zie ook deze net-wel-net-niet records in Spanje) naar een “klassieke” verdeling over Europa met een zonnig en warm Mediterraan gebied en een natter en koeler Noordwest-Europa.

mediterraan

In de Alpen is het bijzondere dat de zuidkant meedoet met het mediterrane klimaat tot de palmbomen in Lugano aan toe. De Franse Alpen zitten ook aan de warme kant. Zeker nog een hele week en daar is geen onweer op komst.

Schermafdruk 2015-07-07 10.44.25

Ik keek nog even naar de situatie met de paragliders die deze periode en ook de komende week nog zeker proberen op de top van de Mont Blanc te landen. Zie mijn artikel daarover onlangs. En nu stel ik tot mijn schrik vast dat er in een week tijd diverse paragliders aan de Italiaanse kant (Valle d’Aosta) zijn omgekomen. Zie hier en hier. Natuurlijk hebben er ook honderden zonder ongelukken gevlogen. Net als hier in het Zillertal trouwens waar de tandemvlucht een topattractie is met de landing net naast het zwembad boven op de foto.

afkoelen

Goed maar het gaat dus afkoelen morgen, nadat vandaag ook in Nederland het kwik nog eens naar zomerse waarden gaat. Daarna twee dagen met maxima dik onder de 20ºC. Naar het weekeinde toe nog even een kortstondige opwarming en dan is het vermoedelijk voorbij. Jeroen heeft het gisteren allemaal al beschreven. Weinig aan toe te voegen eigenlijk. Klote van die paragliders en ook van Tom du Moulin! Als je daaraan denkt is een hagelstorm altijd nog wel te hebben ook als je kampeert. Levert altijd mooie foto’s op. Ik duim dat het zonder ongelukken gaat aflopen.

PS Frank en Mike zitten in Gerlos deze week en check op hun blog maar eens wat je allemaal in de zomer in dat dorp kunt doen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.