Ons teamlid Jeroen Elferink zit nog steeds in Tirol in de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Vandaag kijken we eens naar wat plaatjes die hij de laatste dagen schoot. Hierboven het Kaiserwetter van 13 oktober meteen na de sneeuwval. Als we die sneeuw wegdenken dan is dit ook het beeld voor de komende dagen in Oostenrijk. In het westelijkAlpengebied daarentegen zit men midden in de zuidwestelijke Atlantische stroming. Met mogelijk zelfs extreem veel regen. Later meer daarover. Eerst de beloofde plaatjes.

vollemaan

 Toen er nog sneeuw lag. Volle maan. Klik op de afbeelding en wees verblufd!

jeroen_voor_na

Tja en dat doet ie ook leuk. Op 15 oktober was de Hohe Salve (1828m) alweer sneeuwvrij. Voor zover ik weet is het de hoogste top in dit gigantische skigebied (SkiWelt Wilder Kaiser Brixental) op beperkte hoogte. 

föhnoktober2013

Tja en dan het wolkentype dat past bij de zuidelijke en zuidwestelijke aanvoer: lenticularis. Lensvormige wolken. Ze staan stil terwijl de wind er op hoogte doorheen jaagt. Elke wolk is de top van een golf. Zweefvliegers kunnen ze benutten. Voor paragliders is dit het gevaarlijkste weer afgezien van een cumulonimbus om de hoek.  

[metaslider id=26069]

Voor we naar glimpjes van hoop voor de Alpen gaan kijken, eerst een blik naar Finland en Noord-Zweden. Daar is het op en top winter! Ook in het Zweedse skigebied Åre sneeuwt het. In Pyhä zie je mooi hoe natuursneeuw en kunstsneeuw hand in hand gaan. In Levi is het nog maar een dun laagje poedersuiker. Moet nog wel wat bijvallen en het is nog maar de vraag of dat lukt de komende dagen. 

[metaslider id=26098]

UPDATE: wat mooie foto’s binnengekregen uit Åre.

sneeuwscandinavië1810

In de nieuwste berekeningen tolt de sneeuw een beetje ver van de Oostzee. Vooral het schiereiland Kola krijgt de volle laag. En nu zien we ook op de toppen van Fjord Norway een gigantische sneeuwverwachting. Een sneeuwhoogte van 43cm op een steenworp van Oslo is niet niks. Wel dus alleen boven de 1000 tot zelfs 2000m. Dit is echt het gebied waar regen en sneeuw de hele winter blijven afwisselen. En hoe meer de Noorse hoofdkam afvangt, hoe minder er overblijft voor Oost-Noorwegen, Zweden en Finland. En toch moet er nog wat gebeuren want binnenkort…. 

leviworldcup

 

Zie www.skisport.fi/worldcuplevi/. Nee hoor dit fixen ze ook puur met kunstsneeuw wel. Onze eigen Marcel Hirscher is natuurlijk van de partij als slalomspecialist. Maar: volgend weekeinde al is er de World Cup van Sölden. Reuzenslalom. En ook dat is een onderdeel waar Hirscher start. Ben trouwens benieuwd of hij dit seizoen ook Super-G gaat skiën. 

[polldaddy poll=”7486799″]

In de reacties graag je opmerkingen rond deze poll!

ensvaldanni1810

Mogelijk krankzinnige neerslag in Wallis (Val d’Anniviers) na het weekeinde. Maar… laten we eens uitgaan van het ensemblegemiddelde. De grijze lijn. En dan valt het wel mee. In elk geval zitten de westelijke Alpen precies in de line of fire van de klassieke maar voor 2013 opmerkelijke zuidwester.

pluim1810

Voor Nederland zien we een terugval van temperatuur in de lange termijn berekening van het ECMWF model. Het GFS model  doet eigenlijk precies hetzelfde. Zie deze grafiek. Je denkt bijna van yes! Maar het is in feite gewoon een daling die gemiddeld is voor de tijd van het jaar. We gaan steeds dieper de herfst in en in sommige opzichten is november natuurlijk ook gewoon een wintermaand. We zien ook voor begin november weer mooie sneeuwkansen voor de Alpen in de grafieken. Maar hoe bijzonder is dat? Een beetje sneeuw boven 1500m begin november. NOT!

3novgfs

 

Wel zien we tendensen in de richting van een stevig continentaal hoog, dat misschien op zeker moment verbinding kan maken met het nog zwakke Groenlandhoog. Dat zou dan een blokkade opleveren die mij kan bevrijden van mijn ietsje pietsje opkomende angst dat we misschien weken en maanden aan de zuidwester vast zitten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.