Vanuit Ischgl werk ik – weerman Hajo dus – nog een beetje door dit weerbericht van Ronaldo heen want er is zo veel leuks te melden. Hierboven de Diedamskopf in het Bregenzerwald in Vorarlberg vanochtend. Heb ik dus toch nog een beetje gelijk gekregen dat er lokaal 30cm zou neerdalen. Het algemene beeld – ook hier in Ischgl is 10cm. Het is gevallen tussen 6 uur vanochtend en 11 uur. Ik ga zo de berg op en verwacht daar wel 15cm accumulatie.

sneeuwm-NL0712

We knallen er meteen in met de sneeuw op 7 december in Nederland. Dat die gaat komen wordt namelijk met de dag beetje voor beetje waarschijnlijker. Hier de tamelijk absurde pluim voor de sneeuwval van de ochtendrun van het Europese model. Hierbij moet je al gauw aan 15cm accumulatie denken. Zowel qua temperatuur (koud) als qua neerslag (sneeuw) is de hoofdrun een uitschieter, maar nu we dichterbij komen moet je die hoofdrun steeds serieuzer nemen. We kunnen nu uitgan van minimaal wat natte sneeuwflatsen flatsen na Sinterklaas tot maximaal enkele dagen langlaufen in delen van het land. 

sneeuwde0712

Kijken we naar het GFS model zien we in de hoofdrun een sterk afwijkend beeld van de diep winterse runs van de laatste dagen. Je zou bijna denken dat de potentie eruit is, maar dat is inderdaad bijna. En zoals het in het weer vaak gaat: hoe sterker het yin yan, hoe groter de tegenstellingen… hoe meer kans op aanzienlijke sneeuwval. In het Amerikaanse model – en ik zie net dat de 06u run dat beeld bevestigt – lopen de isobaren en dus de wind niet meer noord-zuid maar west-oost. Het zou daarbij kunnen gaan sneeuwen met harde westenwind. Met een scherpe grens van zachte temperaturen in het zuiden en bijna vriezend weer in het noorden. Met zeker ook potentie voor 10cm sneeuw. Natuurlijk is het in dit beeld ook mogelijk dat de sneeuw vooral in Denemarken en Noord-Duitsland valt en heel Nederland aan de warme kant komt te liggen. Maar evengoed breidt de kou zich toch uit naar Noord-Frankrijk. Veel sneeuw in Noord-Frankrijk… wanneer hebben we dat voor het laatst gehoord? Dat is de kijkersvraag vandaag… 

radar

Vandaag eindigt de noordstuwing in de Alpen. Op de foto hierboven zie je de neerslag tegen de noordkant aandrukken. De hele Alpenboog doet mee. Hard nodig ook want de pistes waren al heel hard geworden en zonder verse sneeuw zou dat binnen enkele dagen ijs zijn. Of papsneeuw?

hoog 3011

De luchtdruk in de Alpen stijgt nu weer. En het glijbaanhoog schuift het Europese continent op. In eerdere berichten hadden we al gezien dat dit de Alpen heel mooi maar ook warm weer gaat bezorgen. Morgen nog niet. Dan ligt de vorstgrens nog op 500m in de Alpen. Maar na het weekeinde? We doen een lesje Frans:

Isotherme 0° entre 2500 et 3000 mètres avec des inversions en plaines et vallées. Le temps devrait rester anticyclonique toute la semaine.

Vorstgrens dus boven het niveau van Val Thorens en zouden we dus al papsneeuw hebben in Les Menuires op 1850m? We gaan reacties vragen. Het nadeel is vooral dat het dan ook heel snel ijs kan worden doordat het ’s nachts natuurlijk vriest dat het kraakt. En zonnig hogedrukweer de rest van de week met inversies in de dalen. De droogte in combinatie met de zon zal ervoor zorgen dat de zuidhellingen in rap tempo groen worden. Buiten de piste dan. De aangeperste mix van kunstsneeuw en natuursneeuw op de pistes krijg je niet zo gauw weg. We gaan het intensief volgen hier met reacties van mensen die op de piste staan. Het vreemde bij dit weertype is dat de dalen helemaal wit kunnen blijven door de inversie. Het kan op 2000m +5°C zijn en in een dal op 1000m -5°C en daar hoeft niet eens een mistbank tussen te zitten. Als je zo’n droge inversie hebt is dat een bizar gezicht als je vanaf een groen wordende bergflank naar een spierwit dal kijkt. Ook dat gaan we volgen!   

Kopie van zuid DL

De afsluiter van de week komt uit zuid Duitsland. We zitten alweer aan het einde van het jaar en dus komen de diverse radiozenders met hun gebruikelijke hitlijstjes (top 2000 / top 4000 / kerst top 100 enz.) . Van de foto hierboven maak ik (Ronaldo) een quizje: Welk liedje uit één van die top 1000-en wordt hier afgebeeld? Kleine hint: het is een Nederlandse zanger. Hoe sterk is de eenzame langlaufer die op z’n skies kromgebogen met zn stokken door de sneeuw…..zichzelf een weg baant??  Het antwoord knal je maar lekker in de reactie. En niet afkijken natuurlijk. En voor de jonkies onder ons, vraag maar eens aan je ouders.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

68 reacties

Gesloten voor reacties.