kitz2311a

Niels Hoeke deelt deze foto van het Kitzsteinhorn boven Zell am See Kaprun met ons. Hij is er voor een test voor zijn Landes opleiding. Hij is al jaren skileraar in de Zillertal Arena en zal daar ook deze winter weer te vinden zijn. Heerlijke condities daar boven op de gletsjer waar wij laatst ook met ons teamuitje neerstreken.

kitz2311bEn zo is de blik naar beneden. De graat links in beeld is een zeer avontuurlijke freerideroute… normaal dan… als er sneeuw is. Midden in de foto zie je de exact 2000m hoge Schmittenhöhe. Volledig groen. Of zien we op de top wat kunstsneeuwactiviteit? Je ziet vanuit het midden naar links ook de kammen van Saalbach-Hinterglemm. Ook dat is groen op wat poedersuiker boven 2000m na. En wat staat er op de kalender? 23 november.

ezellkaprun2211

Maxski riep gisteren in de reacties of we nu dezelfde winteropbouw hebben als vorig jaar. Allerminst! Zie exact een jaar geleden Zell am See Kaprun beneden. Zie alle berichten van die dag hier: wintersportweerman.nl/2013/11/23/. En op 24 november trok de zuidkantdump pas echt over de hoofdkam en was het daar winterwonderland. We maken deze week een feature die het makkelijk maakt naar voorgaande jaren te kijken… errug leuk om daarin te neuzen. Wat er toen was en hoe we toen tussen hoop en vrees zaten. In 2013 was eind november bitterkouddd in de Alpen. Kijk eens naar de berichtgeving van 27 november 2013: -34,2ºC op de Funtensee, eerste piste Sauerland al klaar (met natuurlijke kunstsneeuw) en droomplaatjes van alle skigebieden. Toen kwam de Sinterklaasstorm en daarna Varnia. Het kon eigenlijk niet anders zijn dit jaar.

varnia

Als geheugensteuntje even hoe Varnia  binnen kwam schuiven vanuit Spanje met medeneming van veel warmte op hoogte. In de dalen was het zo koud dat daar de sneeuw en zelfs de kunstsneeuwproductie nog lang kon standhouden. Men produceerde beneden in het dal de sneeuw om boven over de pistes te verdelen.

russischebeer2311

Als we dan nu zien wat er voor de maandwisseling berekend wordt is dat een totaal ander verhaal. Voor zover het al stormt op de oceaan lijkt dat het continent niet te bereiken. Misschien krijgt Ierland en Schotland ermee te maken. Voor een mogelijke nieuwe zuidkantdump rond 1 december is het erop of eronder in de berekeningen. We zien nu vaak hoge druk uit het noordoosten de depressieactiviteit naar zuidelijker Italië of Griekenland wegdrukken.

matigevorst

Het Europese model berekent daarbij zelfs al matige vorst voor delen van Nederland zo vlak voor Sinterklaas. Dat is het voorzichtige oprukken van de Russische beer wat we nu al dagen op rij wat heen en weer zien stuiteren. Dat Duitsland en Polen ermee te maken krijgen is nu wel erg waarschijnlijk. De Lage Landen geef ik nu 50%. Het is natuurlijk mooi in lijn met mijn gisteren gedane BV. Want een dump lijkt echt tot over Sinterklaas niet te bekennen. Voor de duidelijkheid: als het voor 8 december aan de noordkant zou dumpen en dan tussen 8 en 16 december opnieuw verlies ik toch! Mijn voorspelling is: tot 8 december niet meer dan poedersuiker en pas daarna de grote dump die ons allemaal blij maakt.

pluim2311

Hier de pluim voor Oost-Nederland. Voor het eerst doet de hoofdrun wat de controlerun al een paar keer heeft voorgedaan. Het is een beetje als met voorontladingen van een onweerswolk voor de bliksem dan ook een route kiest. Laten we het erop houden dat de Lage Landen begin december wat nachtvorstjes krijgen. Eerste laagjes ijs op de sloten. En dan ook weer een paar dagen warmer. Niets bijzonders dus. Kans op meer is er ook: voor de duidelijkheid – mijn eerste BV richt zich puur op de Alpen. Een natuurijs BV gaat er dit seizoen natuurlijk ook nog komen.

noorwegen-sneeuw

Afsluitend kijken we nog even naar de GFS06u… tot alle kaarten binnen zijn even dit plaatje van sneeuw op dit moment in Noorwegen. Nu al zien we op de kaarten dat de dump aan de zuidkant rond 1 december geheel verdwijnt. Als dat standhoudt heb ik tenminste al een goed gevoel over het feit dat ik daar nooit in geloofd heb – en al helemaal niet voor de noordkant – ondanks de grote duimactiviteit voor die datum in de reacties. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.