Schermafdruk 2015-09-12 08.10.46

Iedereen was gewaarschuwd. Vandaag zou al het einde betekenen van de afgelopen mooie indian summer dagen. En zo geschiedde. We zitten vanochtend nog met waarden van 12 tot 14ºC maar volgens de weermodellen gaan we nog snel een flinke sprong naar 18 tot 21ºC  maken in de komende uren. De wind is namelijk zwak zuidoost terwijl de buien in een hogere luchtlaag vanuit zuidwest binnendrijven. Geen onweer daarbij vandaag. Maandag wel!

anderweekeinde

Kijk eens hoe Duitsland in tweeën is gedeeld dit weekeinde. Dat is wat ik bedoel met de titel van dit weerbericht. Aangestuurd van het koude IJsland (koudste zomer in 20 jaar) zijn wij nu aan de koude kant van de aanvoer gekomen zoals Groot-Brittannië al de hele zomer is. Profiteerden wij de hele z0mer lang van de warme yang bij dit Noord-Atlantische yin, is dat nu alleen nog aan Oost-Duitsland en ook de Oostenrijkse noordkant voorbehouden.

nattigheid

Dit is ons nieuwe regime. Dagelijks een beetje regen. En dat 8 dagen lang. Moet ik onwillekeurig denken aan het liedje van Peter Koelewijn “Zeven dagen lang”. Jullie?

alpenec1209

De Alpen blijven op koers voor recordneerslag. Het Europese model zit nu weer op waarden tot 273mm bij elkaar opgeteld (accumulatie).

Ik ga dit weekeinde het tweede weekeinde doen van de opleiding tot Wim Hof Instructeur. Foto’s volgen. Gisteren nog met het hele gezin en aanhang naar de kermis van Zaandam geweest. Als kind ging ik altijd aan het einde van de zomervakantie naar een kermis met groot vuurwerk in Hamm am Rhein bij familie. Dat heb ik nu op een steenworp van mijn huis in Zaandam (definitie van geluk lijkt me als je de wijd verspreide mooie gevoelens en geuren uit je jeugd als volwassene dicht bij je eigen huis weet te verzamelen). Elk jaar dus heen met z’n allen. Voor mij heeft het met mijn “huidige baan” nog een bijzondere symboliek: de knallen en de gillende keukenmeiden luiden voor mij de zomer echt uit. Ze verdrijven de zomergeesten en maken ruimte voor…. winter 2015-2016.

PS Klimaatalarmisten zijn nu weer bezig het Day after tomorrow scenario van stal te halen (in een El Ninjo jaar nota bene), zodat mochten nu reeksen van koude winters komen ze toch nog kunnen zeggen “zie je het komt door de mens” en zodat ze hun baan en hun twijfelachtig veroverde eergevoel kunnen behouden. Prik daar nu alvast doorheen, wat de toekomst ook moge brengen. Gaat de aarde echt afkoelen hadden “zij” gewoon geen gelijk. Gaat de aarde weer sterk opwarmen hebben “zij” misschien gelijk, want zelfs bij opwarming is nog geen hard sluitend bewijs voor een netto opwarmend effect van CO2 in de atmosfeer gevonden. Dat is in alle studies gewoon een aanname op basis van het simpele feit dat CO2 iets met infrarood doet.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.