Schermafdruk 2015-09-12 08.10.46

Iedereen was gewaarschuwd. Vandaag zou al het einde betekenen van de afgelopen mooie indian summer dagen. En zo geschiedde. We zitten vanochtend nog met waarden van 12 tot 14ºC maar volgens de weermodellen gaan we nog snel een flinke sprong naar 18 tot 21ºC  maken in de komende uren. De wind is namelijk zwak zuidoost terwijl de buien in een hogere luchtlaag vanuit zuidwest binnendrijven. Geen onweer daarbij vandaag. Maandag wel!

anderweekeinde

Kijk eens hoe Duitsland in tweeën is gedeeld dit weekeinde. Dat is wat ik bedoel met de titel van dit weerbericht. Aangestuurd van het koude IJsland (koudste zomer in 20 jaar) zijn wij nu aan de koude kant van de aanvoer gekomen zoals Groot-Brittannië al de hele zomer is. Profiteerden wij de hele z0mer lang van de warme yang bij dit Noord-Atlantische yin, is dat nu alleen nog aan Oost-Duitsland en ook de Oostenrijkse noordkant voorbehouden.

nattigheid

Dit is ons nieuwe regime. Dagelijks een beetje regen. En dat 8 dagen lang. Moet ik onwillekeurig denken aan het liedje van Peter Koelewijn “Zeven dagen lang”. Jullie?

alpenec1209

De Alpen blijven op koers voor recordneerslag. Het Europese model zit nu weer op waarden tot 273mm bij elkaar opgeteld (accumulatie).

Ik ga dit weekeinde het tweede weekeinde doen van de opleiding tot Wim Hof Instructeur. Foto’s volgen. Gisteren nog met het hele gezin en aanhang naar de kermis van Zaandam geweest. Als kind ging ik altijd aan het einde van de zomervakantie naar een kermis met groot vuurwerk in Hamm am Rhein bij familie. Dat heb ik nu op een steenworp van mijn huis in Zaandam (definitie van geluk lijkt me als je de wijd verspreide mooie gevoelens en geuren uit je jeugd als volwassene dicht bij je eigen huis weet te verzamelen). Elk jaar dus heen met z’n allen. Voor mij heeft het met mijn “huidige baan” nog een bijzondere symboliek: de knallen en de gillende keukenmeiden luiden voor mij de zomer echt uit. Ze verdrijven de zomergeesten en maken ruimte voor…. winter 2015-2016.

PS Klimaatalarmisten zijn nu weer bezig het Day after tomorrow scenario van stal te halen (in een El Ninjo jaar nota bene), zodat mochten nu reeksen van koude winters komen ze toch nog kunnen zeggen “zie je het komt door de mens” en zodat ze hun baan en hun twijfelachtig veroverde eergevoel kunnen behouden. Prik daar nu alvast doorheen, wat de toekomst ook moge brengen. Gaat de aarde echt afkoelen hadden “zij” gewoon geen gelijk. Gaat de aarde weer sterk opwarmen hebben “zij” misschien gelijk, want zelfs bij opwarming is nog geen hard sluitend bewijs voor een netto opwarmend effect van CO2 in de atmosfeer gevonden. Dat is in alle studies gewoon een aanname op basis van het simpele feit dat CO2 iets met infrarood doet.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.