Sneeuw in de Alpen met Sinterklaas?

Klik voor grotere kaart

Sinds gisteravond zit het GFS-model helemaal op het spoor van mijn gewaagde prognose voor veel sneeuw in de Alpen in de eerste week van december. Sinterklaas-sneeuw zeg maar! De 12u, 18u en nu ook de 00u hoofdruns zijn gewoon helemaal super (de kaarten komen 6 uur na die tijdstippen beschikbaar). Hierboven de weerkaart voor Sinterklaas 2011: we zien weer een depressie bij Denemarken kou en vocht naar de Alpen leiden.

Stijgen de sneeuwhoogtes fors in de Alpen?

Klik voor hele serie

Hierboven dan de echte koffiedikkaarten voor de neerslag in de tweede voorspellingsweek. Dat we daar enig geloof aan mogen hechten komt puur omdat dit scenario al een paar dagen terug ook eens werd berekend en omdat mijn gut feeling zegt dat het zou kunnen gebeuren. Het kan natuurlijk tegen gaan vallen als er geen depressie of babydepressie naar het oosten of zuidoosten trekt. Het kan ook nog beter worden en dan bedoel ik kouder – een lagere sneeuwgrens. Die mogen we samen nog wel van 1200m naar 700m duimen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.