2017-09-05_1907

Irma nabij St. Maarten

Veelal in het nieuws geweest in de diverse media, veelal zeer korte berichtjes maar zeker goed om te melden: Orkaan Irma komt recht op de Bovenwindse Eilanden af. En Irma is echt een monster. Inmiddels uitgegroeid tot een categorie 5 orkaan en dat is de zwaarste categorie op de Saffir Simpson Schaal. Windsnelheden van minimaal 280 kmh en windstoten tot 320 kmh. Deze windsnelheden vernielen alles op hun pad. Het is dus een zeer ernstige situatie. Irma is echt een schoolvoorbeeld van het type Kaapverdische Stormen. Om dat te begrijpen gaan we eerst even terug in de tijd.

DIfAAS3VYAAmCUl

Overzicht van 30 augustus

Irma vertrok op 29 augustus als een pittig onweerscomplex de Atlantische Oceaan op. Al snel begonnen de onweersbuien te clusteren en door het Coriolis effect (het draaien van de Aarde) begonnen deze buien om elkaar heen te draaien. Irma was een zogenaamde “jump-storm”. Dat wil zeggen dat ze bepaalde fasen van haar ontwikkeling heeft overgeslagen. Door de enorm snelle ontwikkeling sloeg Irma namelijk categorie 1 over. Met andere woorden, Irma ging van Tropische Storm (TS) status in 1 jump door naar een orkaan van categorie 2. Dat is een teken dat het een systeem is dat goed doorontwikkeld is. Gebeurt dit ergens nabij landoppervlakte dan is het vaak snel gedaan omdat interactie met land een nagatieve invloed heeft op zo’n systeem. Maar Irma was reeds dicht bij de Afrikaanse kust een TS. Slechts 3 tropische stormen waren Irma voorgegaan op die lengtegraad. (Isaac-2000 / Fred – 2009 en Julia 2010) Alle andere tropische stormen ontwikkelde zich meer naar het westen. Op 30 augustus was Irma een tropische storm, 1 dag later inmiddels een orkaan.

DIf2xAtWsAImfVn.jpg large

Het pad volgens GFS op 30 augustus

Het mooie is dat in zo’n pril stadium de vooraanstaande weermodellen met de fraaiste berekeningen komen. Als zo’n systeem net ontstaat kun je dus mooi volgen wie er het beste presteert. Met vlag en wimpel steekt het Europese model ECMWF ver boven alle andere modellen uit. Wat een geweldig weermodel is dit. GFS zat er tot 3 dagen geleden volledig naast. Dit waren de eerste berekeningen waar het Amerikaanse model mee kwam: Irma richting het Eiland Bermuda. Dit was op 30 augustus, geen pijl op te trekken toen….

output_amqg6q

Het pad volgens EC op 30 augustus

…..maar de EC zat er toen al bovenop. Het pad van Irma is precies zoals ECMWF het berekend heeft. Hulde voor het Europese model. Dat presteert, en niet voor het eerst, vele malen beter dan het Amerikaanse model. Inmiddels is de GFS helemaal richting EC gedraaid. Het heeft allemaal te maken met de hogedruk constellatie boven het Amerikaanse continent en het hogedrukbolwerk boven de Atlantische Oceaan. Juist daarin zat em de kneep omdat precies die 2 drukgebieden contra berekend werden. Flauwe hogedruk boven de oceaan bij GFS en juist stevige hogedruk bij EC. Laten we het niet te ingewikkeld maken!

2017-09-05_1832

Op dit moment is dit de situatie. Irma nabij de Bovenwindse Antillen, en TS Jose in het kielzog. Beide systemen koersen naar het westen. Waarom is dat?

pslv_17090615_17090512

Hogedrukgebied is de routebegeleider van Irma

Dat is niet heel moeilijk. Benoorden Irma ligt een bolwerk van hoge druk. Het is dus onmogelijk voor Irma om naar het noorden te koersen. Die deur is dus dicht. Terug naar het oosten is uitgesloten omdat de algemene stroming oost-west is boven de Atlantische oceaan op die breedten. Irma kan dus niet anders dan naar het westen te fietsen. En naar het westen liggen de beste voedingsbodems voor een tropisch systeem.

2017-09-05_1901

Water temperaturen nabij St. Maarten

Heerlijk warm water van zo’n 30°C en bijzonder weinig windschering door een hogedrukgebied op hoogte bezuiden Irma. Hierdoor kan Irma maar doorgroeien en doorgroeien.

2017-09-05_1834

wind diagram

Schematisch is het ook mooi te zien wat er met Irma gebeurd. Je ziet de jump-status op 31 augustus. Een enorm sterke groei waardoor Cat.1 nagenoeg is overgeslagen. Op 1 september zie je Irma inzakken, maar dat is maar schijn. Op dat moment was Irma reeds bezig met een eerste oogrok vervanging cyclus. Een klein oog wordt vervangen door een groter oog om de middelpunt vliedende kracht in stand te houden en te versterken. Op 4 september gebeurde dat weer. En op dit moment heeft Irma  gemiddelde windsnelheden van 155 knopen (285 kmh) en windstoten van 170 knopen (315 kmh)

2017-09-05_1834_001

druk diagram

En deze grafiek is bijna gespiegeld aan die van de windsnelheden. Dit is de grafiek van de luchtdruk. Irma is nu met 928 HPA een categorie 5 orkaan. De Saffir Simpson schaal gaat slecht tot 5 maar wellicht kan die herzien worden en er een categorie 6 aan vastplakken. Niet alleen voor Irma maar ook voor diverse andere orkanen die krankzinnig sterk waren. Vers in het geheugen ligt Patricia (vorig jaar in de e-pac met windsnelheden van 315 kmh en een luchtdruk van 878 HPA) of Allen (1980 met dezelfde winsnelheden en een luchtdruk van 899 HPA) Hoe gaat het verder met Irma?

2017-09-05_1917

Alle lichten op groen voor een stabiele status 5. Irma is ongeveer 800 kilometer breed, de windsnelheden met orkaankracht bevinden zich ongeveer tot aan 100 kilometer vanaf het oog en windsnelheden met de kracht van een tropische storm (tot 135 kmh) bevinden zich tot aan 260 kilometer vanaf het oog. Er ligt wel wat droge lucht in de aanvoer, maar vanaf de Golf van Mexico wordt vochtige lucht richting Irma gepompt. De slagroom op de taart voor zo’n systeem. De komende dagen zal Irma wat fluctueren in sterkte maar Irma zal de komende 4 dagen een categorie 5 orkaan blijven. Soms zijn de windsnelheden wat hoger en zodra er een nieuwe oogrok vervangingscyclus optreedt zal Irma wellicht kort degraderen naar een categorie 4, om daarna weer toe te nemen.

gfs_mslp_wind_watl_21

De route die Irma gaat wandelen staat eigenlijk wel vast. Irma koerst ten noorden van Puerto Rico langs, verder richting de Dominicaanse Republiek, daarna tussen de Bahama’s en Cuba door en op weg naar Florida. GFS laat Irma landen nabij Miami met een krankzinnig lage druk. Het is nog wel een dingetje of Irma toch de Golf van Mexico op gaat. Ik vermoed dat Irma dwars over Florida gaat koersen en dat het de Golf van Mexico letterlijk en figuurlijk links laat liggen.

ecmwf_mslp_uv850_watl_7

Het Europese model laat Irma koersen over de Florida Keys en aan land gaan nabij Naples. In ieder geval ligt het zuiden van Florida in de gevarenzone. Het is nog even afwachten want dat staat wellicht pas zondag op het programma. We blijven het natuurlijk volgen.

2017-09-05_2059

Situatie op 05-09-2017 19.30 uur CET

Dit is het satellietbeeld van half acht vanavond. Vannacht wordt St. Maarten vol geraakt.

DI9kejdVwAEJzXz

Nog even dit. Er wordt veel gesproken over Irma (en Harvey) en de link met klimaatopwarming. Natuurlijk is het koren op de molen van de alarmisten om te zeggen: zie je wel….vorige week Harvey en nu Irma!! Ik ben geen alarmist noch klimaat kritisch al neig ik wel naar het laatste. Het is volkomen bullshit om de kracht van orkanen te meten naar klimaatopwarming en het zogeheten CO2 probleem. Zware orkanen zijn van alle tijden en hebben te maken met klimatologiche verschijnselen die al duizenden jaren bestaan, zoals oa El Nino en La Nina. Dit jaar hebben we, tot nu toe, 2 zware orkanen achter elkaar. Harvey en Irma ( 2 opvolgende letters in het alfabet) zullen van de lijst van orkaannamen verdwijnen. De laatste keer dat 2 opvolgende namen verdwenen was in 2005 (Rita en Stan) Als het aan de opwarming van de aarde ligt waarom hebben we daar dan 12 jaar op moeten wachten? Waarom heeft de Galveston Orkaan in 1900 de meeste slachtoffers ooit gemaakt, was het een van de zwaarste orkanen ooit en was de concentratie CO2 toentertijd <280 ppm? De neerslag van Harvey was gewoon pure pech. Harvey zat gevangen in een web van hogedrukgebieden en daardoor werd allenneerslag boven Houston uitgeperst. Je zult zien dat Irma veel sneller over land trekt dan Harvey. Alleen heeft Irma een enorm windveld. Vanavond is er op RTL4 bij RTL Late Night een item over Irma. Reinier van den Berg doet daar z’n zegje. Absoluut een goede weerman en collega, of zou hij daar zijn subsidie veilig stellen voor de komende jaren en wordt het een klimaatpraatje? OK dat is niet aardig en eerst maar eens kijken wat hij te vertellen heeft. Maar laat je niet gek maken over deze gebeurtenissen en het klimaatverhaal.

Fijne avond!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

31 reacties

Gesloten voor reacties.