office_du_tourisme_val_d_isere

Het is een absolute mythe dat Franse skidorpen minder sfeervol zijn. Als dat al gedacht wordt dan omdat in de jaren tachtig een generatie low budget reizende studenten de Franse bergen ontdekten als mekka om te skiën en te snowboarden. Die gingen met busreizen naar de meest betaalbare accommodaties en dan kom je inderdaad uit in de flats die in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn gebouwd. Veel van die flatdorpen zijn gewoon heel sfeervol zoals bijvoorbeeld Avoriaz in de Portes du Soleil. Daarnaast kennen de Franse bergen een weelde aan pittoreske skidorpen, soms bij kleinere skigebieden maar soms ook aan de rand van een megaskigebied. Die verdienen veel meer bekendheid. Want wintersport in Frankrijk is ook gewoon volop dorpssfeer: je stokbroodje halen bij de boulangerie, je boodschappen doen op een weekmarkt en uit eten bij een restaurantje met streekproducten. Laten we eens een paar van die dorpen bekijken…

Châtel

chatel
De Portes du Soleil pal ten zuiden van het meer van Genève is onder Nederlanders een van de meest geliefde grote skigebieden. Binnen dit uitgestrekte skigebied is Châtel een van de mooiste authentieke bergdorpen. Ik zeg er meteen bij dat de andere 11 dorpen van het skigebied er amper voor onder doen. Châtel is echt een snoepje. Het bruist met een levendige après-ski. En er is geïnvesteerd in een schitterende spa Forme-d’O en in een pisteverbinding tussen Super-Châtel en Linga. Het dorp heeft het Famille Plus-label maar is zeker ook een topbestemming stellen zonder kids en voor vriendengroepen. Opening skigebied 17 december.

Arêches Beaufort

arechesbeaufort

Tussen Albertville en Chamonix ligt het skidorp Arêches-Beaufort. Onder de imposante Grand Mont (2687m) ligt een skigebied met 54km pistes en eindeloze toerskimogelijkheden. Het dorpje Beaufort ligt beneden in het dal op 750m en Arêches iets hoger op 1080m. Elk jaar wordt hier de beroemde toerskiwedstrijd Pierre Menta gehouden. Opening skigebied 17 december.

Le Grand-Bornand

Grand Bornand 74 massif des Aravis
Le Grand-Bornand, tussen het meer van Annecy en de Mont Blanc, is uniek met 400 chalets van meer dan 200 jaar oud! Dat had je niet gedacht voor een Frans skigebied! De volgende keer als iemand tegen je zegt: Franse skidorpen zijn niet sfeervol is je antwoord gewoon “Le Grand-Bo”, zoals het dorp liefkozend wordt genoemd. Ga je hier op wintersport merk je meteen dat de lokale bevolking een hechte gemeenschap vormt die trots is op haar tradities. In het dorp heb je bijvoorbeeld het Parcours de l’Art Vache, een kunstroute langs op koeien geïnspireerde kunst. In het skigebied rond de Mont Lachat ski je de hele dag in de zon. En heb je niet genoeg aan de 83 km piste van Le Grand-Bornand, dan kun je met de Aravis-skipas ook in La Clusaz terecht. In totaal praat je dan over 220 km pistes. Opening skigebied 17 december.

Champagny-en-Vanoise en Montchavin-Les Coches

montchavin

Montchavin-les-Coches

Paradiski, is het megaskigebied van de moderne skiresorts Les Arcs en La Plagne. Het is niet zo bekend dat aan de randen van het skigebied verschillende authentieke bergdorpen ook toegang bieden tot de honderden kilometers piste. Boek je een wintersport in Montchavin-Les Coches of Champagny-en-Vanoise dan beleef je echte Franse dorpssfeer terwijl je profiteert van alle faciliteiten van het immense skigebied. En ook in die dorpen stap je zo uit je hotel of appartement in de skilift. Montchavin-Les Coches ligt vlakbij de Vanoise Express, dus kun je alle kanten op. Over sfeer gesproken: in Plagne Montalbert mag je het pisterestaurant Le Forperet niet overslaan. Het is een kinderboerderij met tal van dieren waar je een traditionele tartiflette eet die meer dan 24 uur bereidingstijd heeft! Over slow food gesproken! Opening skigebied 17 december.

Sainte Foy en Tarentaise

saintefoy

Hoog in de Tarentaise op weg naar Tignes en Val d’Isère passeer je op 1550m hoogte het dorp Sainte Foy en Tarentaise. Hier is een echt liefdevol skigebied van 41 km pistes ontwikkeld dat zeer geliefd is bij telemarkers. Langs de kronkelweg omhoog langs de pistes zijn uitsluitend authentieke stenen chalets opgebouwd. Opening skigebied 17 december.

Val d’Isère

val_disere_village_1600_x_1200
Val d’Isère is een hoofdstad van de wintersport. Met jaarlijkse wereldbeker- en Olympische traditie. Het ligt op 1850m hoogte waar je een modern flatdorp zou verwachten. Niets daarvan. Val d’Isère is een volledig authentiek bergdorp met huizen van hout, steen en leisteen. In het midden een eeuwenoude barokke kerk. Het met Tignes gedeelde skigebied Espace Killy biedt 300km pistes. Val d’Isère loopt voorop met digitalisering: er is gratis wifi toegang in het dorp en op de piste;  in de VVV is een comfortabele internethoek waar je je ervaringen met je vrienden thuis kunt delen; en natuurlijk heeft Val d’Isère een informatieve handige app. Grootste nieuws van dit jaar: de aanpassingen in het skigebied bij de Tête de Solaise, die nu voor skiërs van ieder niveau toegankelijk is (zie het artikel met de 12 nieuwtjes uit de Franse bergen). Opening skigebied 28 november.

St. Martin de Belleville

stmartin

Op weg naar het megaskigebied Les Trois Vallées passeer je op weg naar Les Menuires eerst het pittoreske skidorp St. Martin de Belleville. Op 1450m hoogte is hier echt alles authentiek. Niet voor niets is ook hier het streekmuseum met een geschiedenis van de ontwikkeling van het immense skigebied. Midden in het dorp stap je zo de piste op en heb je toegang tot de honderden kilometers piste van het skigebied van Les Menuires, Val Thorens, Méribel en Courchevel. Beroemd is het restaurant La Bouitte van René en Maxime Meilleur met drie Michelin-sterren. Opening skigebied 10 december.

Val Cenis

valcenis
Val Cenis ligt hoog achterin de brede Maurienne-vallei. Dit dal is onder wielrenners goed bekend van de beroemde wielercols zoals de Col de la Madeleine. Val Cenis is eigenlijk een verzameling van vijf gehuchten. De doorgaande weg eindigt bij de ’s winters gesloten Col de l’Iséran. Wintersport in Val Cenis voelt dan ook als aan het einde van de wereld. Het skigebied met 125km piste ligt in het hart van het Vanoise nationale park. Vanaf het nieuwe uitzichtsplatform Canopée des Cimes heb je een prachtig uitzicht op de gletsjers tot over de Italiaanse grens. Dit vormt ook een uitgestrekt toerskidomein. In het dorp kun je vele alternatieve activiteiten doen zoals ijsduiken, snowtuben en huskysledetochten. Er zijn speciale activiteiten voor beginnende toerskiërs. Gefeliciteerd trouwens nog: het skigebied bestaat komende winter 50 jaar (wordt in de week van 1 tot 8 april gevierd)! Het skigebied opent 10 december.

Valloire

valloire
Het historische kerkdorp Valloire is onder wielrenners bekend van de eveneens ’s winters gesloten Col du Galibier. In de winter biedt het dorp samen met buurdorp Valmeinier 150 km piste. De voorzieningen in Valloire zijn bij uitstek geschikt voor elk type skiër van absolute beginner tot aan de meest avontuurlijke freerider. Valloire ligt aan de doorlopende weg tussen de Col du Galibier en de Col du Télégraphe, en de inwoners profiteerden dus flink van de handel. De naam Valloire komt van “Vallée d’Or”, de gouden vallei. ‘Vallorcins’, de inwoners van Valloire, houden nog steeds van het goede leven. In het dorp vindt je een keur aan boetieks, café’s en restaurants. Valloire is bekend met haar ijssculpturenwedstrijd (deze winter van 12-15 januari) en de sneeuwsculpturenwedstrijd (deze winter van 19-22 januari). Bij de ijssculpturenwedstrijd kunnen kinderen zelf ook leren hoe je een ijssculptuur maakt. Vaders zullen na een inspannende skidag zeker genieten van het Bière du Galibier: speciaalbier gebrouwen met gletsjerwater van de Galibier! Proef een lokaal biertje in een café in het dorp, of bezoek de brouwerij vlak buiten het dorp. Opening skigebied 17 december.

Auron

auron
Auron is een mooi skidorp in de zuidelijke Franse Alpen. Het is maar anderhalf uur rijden van Nice. En daar kun je vanaf Schiphol rechtstreeks heen vliegen. Ideaal dus ook voor de korte skivakantie. Het skigebied telt 135km piste. Wil je meer heb je 18 km verderop Isola 2000. Na Chamonix en Megève was Auron het derde Franse bergdorp dat een skilift bouwde. Een dorp met traditie dus. En het mooiste? Je skiet met uitzicht op de Middellandse Zee! Een grappig alternatief is een hotel in Nice nemen. Vanuit de stad kun je voor € 4,- met de shuttlebus naar Auron. Opening skigebied 3 december.

En dit is nog maar een kleine greep uit de vele tientallen echt pittoreske Franse skidorpen. Welke ken jij nog en welke zou je iedereen aanraden?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.