Als het toch nog even gaat winteren in de Lage Landen eind februari dan zullen we terugkijken naar vandaag 12 uur als het moment dat de GFS06u run binnen kwam die als eerste sinds lange tijd weer aantoont dat het nog kan. En het is weer klassiek de laatste kaart die echt winters is maar ook de aanloop erheen is onmiskenbaar. Hierboven de berekende minima voor 22 februari. En met die weerkaarten (transportkou!) zouden de maxima die dag niet hoger zijn. 

 scandi2202

Jullie weten inmiddels dat ik erg gespits ben op een Sven Kramer proof vorstperiode na Sochi. Iemand die het kan weten heeft me verteld dat Sven Kramer Sochi direct zou verlaten als er een elfstedentocht was. Alleen wat dat betreft mnogen we afkloppen dat de huidige winter zo zacht verloopt. Want na vier jaar wachten wil ik die jongen gewoon op 18 februari die 10km zien winnen. Maar goed: 22 februari is wel errug Sven Kramer proof. In 1985 en 1986 was er zelfs een elfstedentocht zo laat in het seizoen. Als wer er nu eentje zouden kunnen hebben op zeg 5 maart zou dat toch geweldig zijn! Hajo: keep on dreaming!  Kijk: maar die drukverdeling is bijna voor het eerst deze echt 100% goed voor winterweer. Zwart ijs en zo! Niet eerder zag ik zo’n gunstige kaart!

scandi2202_850

 

Kijk maar wat het op 1500m hoogte doet. Heb je -10°C bij Nederland, oostenwind en ook nog eens een inversie zit je 100% zeker goed.

 

eens0602_06

 

Natuurlijk: een koude uitbijter. Hoe kon het ook anders. Daar gaat het alleen niet om. Dagenlang was er geen een lijntje dat zelfs maar een nachtvorstje produceerde. Waar het om gaat is dat we dit samen zien en dat we het gaan volgen! Het ken net! … en kies zelf maar wat “net” betekent!

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.