4,7 meter sneeuw op 2514m in Slovenië op 1 juni

We doen weer eens een rondje opmerkelijke sneeuwval en of sneeuwhoogtes rond de wereld en openen in Slovenië waar bij de Triglav hut op de Kredarica een nieuw record voor sneeuwhoogte in juni is gevestigd. Met 4,7 ligt er nu een halve meter meer dan in juni 1978, wat het vorige record was. Terecht dat je er dan een zonnetje in tekent. Zon heeft op een spierwit sneeuwdek géén vat en zo ga je stapje voor stapje een nieuwe ijstijd in.

We springen naar Zuid-Afrika waar vier kerels genieten van hardlopen in de sneeuw op de Drakensberg.

Snel door naar Canada waar het maar geen voorjaar wil worden in de skigebieden. Jawel hoor… de eerste dagen van juni waren zelfs record warm rond Vancouver. Maar nu zijn kou en sneeuw terug.

Silver star mountain resort

Mooie plaatjes maar ook een bijzonder record. In Victoria in British Columbia werd een absoluut dagrecord gevstigd qua lage maximumtemperatuur…

Hoe vind je die? Exact 5 graden kouder dan de norm over 1991-2020. 2010 is er ook tussen gekropen maar verder enkel oude data.

Een mooi weergave als stipdiagram. je ziet de warme jaren dertig prachtig. Met de dust bowl. Die hus wel iets met verkeerd landgebruik te maken had maar toch vooral met verschroeiende hitte destijds. In alle data van enkele meetstations zie je dat terug. Alleen na statistisch gegoochel met vele stations op een hoop lukt het om de rcente jaren veel warmer te krijgen dan de jaren dertig.

Maar nu deze. Die is dan wel weer opvallend. Juist beduidend minder sneeuwbedekking dan normaal!

Maar ook de sneeuwmassa is ingestort van de recordwaarden sinds begin februari terug naar de normaal. Dus kunnen we vaststellen dat we mooie sneeuwplaatjes zien hierboven, maar dat het wel cherry picking is om iets te bewijzen. Van mijn gebruikelijke bron voor koud zomernieuws. Gelukkig is juist ook in Nederland een hele mooie fase een feit. Nu de Alpen nog!

PS Wat deed ik nu in Viehhofen bij Landal? Tal van antwoorden passeerden de revue. Van dat ik naar Bitcoin aan het graven was, tot grasskiën aan toe. Nou ik klus tegenwoordig wel eens voor Blom Interieurs die en dependance hebben in Oostenrijk. Momenteel is dit bedrijf uit Sneek het hele Landal park daar aan het opknappen. En mt het wat mindere weer kan ik deze week niet vliegen en dus help ik een handje mee. Tot zaterdag nog.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Kirsten_dl · 10 juni 2021 op 20:40

Wederom prachtig artikel @hajo !!

Als het van de idioot in het artikel afhangt zal de ijstijd snel zijn intrede doen.
De gehele aardbol bedekt met een dikke laag ijs waardoor leven onmogelijk wordt, is dat wat ze willen ?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210610_94065390

Gesloten voor reacties.