4,7 meter sneeuw op 2514m in Slovenië op 1 juni

We doen weer eens een rondje opmerkelijke sneeuwval en of sneeuwhoogtes rond de wereld en openen in Slovenië waar bij de Triglav hut op de Kredarica een nieuw record voor sneeuwhoogte in juni is gevestigd. Met 4,7 ligt er nu een halve meter meer dan in juni 1978, wat het vorige record was. Terecht dat je er dan een zonnetje in tekent. Zon heeft op een spierwit sneeuwdek géén vat en zo ga je stapje voor stapje een nieuwe ijstijd in.

We springen naar Zuid-Afrika waar vier kerels genieten van hardlopen in de sneeuw op de Drakensberg.

Snel door naar Canada waar het maar geen voorjaar wil worden in de skigebieden. Jawel hoor… de eerste dagen van juni waren zelfs record warm rond Vancouver. Maar nu zijn kou en sneeuw terug.

Silver star mountain resort

Mooie plaatjes maar ook een bijzonder record. In Victoria in British Columbia werd een absoluut dagrecord gevstigd qua lage maximumtemperatuur…

Hoe vind je die? Exact 5 graden kouder dan de norm over 1991-2020. 2010 is er ook tussen gekropen maar verder enkel oude data.

Een mooi weergave als stipdiagram. je ziet de warme jaren dertig prachtig. Met de dust bowl. Die hus wel iets met verkeerd landgebruik te maken had maar toch vooral met verschroeiende hitte destijds. In alle data van enkele meetstations zie je dat terug. Alleen na statistisch gegoochel met vele stations op een hoop lukt het om de rcente jaren veel warmer te krijgen dan de jaren dertig.

Maar nu deze. Die is dan wel weer opvallend. Juist beduidend minder sneeuwbedekking dan normaal!

Maar ook de sneeuwmassa is ingestort van de recordwaarden sinds begin februari terug naar de normaal. Dus kunnen we vaststellen dat we mooie sneeuwplaatjes zien hierboven, maar dat het wel cherry picking is om iets te bewijzen. Van mijn gebruikelijke bron voor koud zomernieuws. Gelukkig is juist ook in Nederland een hele mooie fase een feit. Nu de Alpen nog!

PS Wat deed ik nu in Viehhofen bij Landal? Tal van antwoorden passeerden de revue. Van dat ik naar Bitcoin aan het graven was, tot grasskiën aan toe. Nou ik klus tegenwoordig wel eens voor Blom Interieurs die en dependance hebben in Oostenrijk. Momenteel is dit bedrijf uit Sneek het hele Landal park daar aan het opknappen. En mt het wat mindere weer kan ik deze week niet vliegen en dus help ik een handje mee. Tot zaterdag nog.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Kirsten_dl · 10 juni 2021 op 20:40

Wederom prachtig artikel @hajo !!

Als het van de idioot in het artikel afhangt zal de ijstijd snel zijn intrede doen.
De gehele aardbol bedekt met een dikke laag ijs waardoor leven onmogelijk wordt, is dat wat ze willen ?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210610_94065390

Gesloten voor reacties.